Onze tuinbabbel is een plaats waar je ideeën, foto's, gebeurtenissen met andere tuinvrienden kan delen. Momenteel hebben we zo'n 12.000 tuinvrienden die hieraan deelnemen.
Heb je nog geen account?
Registreer je hier en maak deel uit van onze community.
Ons tuinforum is een plaats waar ideeën en inzichten over verschillende onderwerpen in verband met tuinieren uitgewisseld kunnen worden.
Heb je een tuinvraag, misschien is deze behandeld in het forum? of stel de vraag gerust aan onze tuinvrienden....
Bekijk hier de tuinfoto's van onze tuinvrienden.
Hier heeft elke gebruiker zijn eigen foto album. Plaats hier jouw mooiste tuinfoto's en deel ze met onze tuinvrienden. Zij kunnen op hun beurt van jouw tuin meegenieten en op jouw foto's reageren.
Bij de Plantenherkenner kun je foto's toevoegen van planten die je niet kent.
Andere tuiniers kunnen je dan helpen om de plant te identificeren.
We hebben een haag van klimop staan en momenteel april mei ziet de haag er niet te best uit.
Hij staat dun en de bladeren vertonen geel en bruine vlekken (zie foto's)
Kan er ons iemand met een tip helpen om de klimop te behandelen. [afbeelding verwijderd niet-https]
bij ons juist hetzelfde! En dat terwijl ernaast kleinbladige klimop staat en deze vertoont geen vlekken en sterft niet af.
Het begint in ons geval met een verkleurde vlek en op termijn sterft het blad af.
Ik hoop dat iemand een oplossing heeft. Ik heb eens gelezen over een ziekte die dit soort vlekken veroorzaakt en die zicht verspreid via de afgevallen bladeren.
Mijn klimop doet hetzelfde, maar het gebeurt elk jaar, en die verkleurde bladeren
haal ik er zoveel mogelijk vanaf. De klimop loopt daarna toch wel weer flink uit, en
eventuele gaten groeien zo weer dicht. Ik maak me er zelf dus geen zorgen over.
Ik denk ook dat de winter de boosdoener is zoals corie het al aangaf.
Je ziet op vele plaatsen de de klimop met bruine bladeren zit.
Dus even wachten of de klimop bijsnoeien en er zal wel nieuw blad verschijnen en het oudere blad en vooral het gele en bruine blad valt af of je verwijderd het met de hand.
Ik ben niet zeker maar naar mijn mening is er sprake van een combinatie van winterkoude en wind. Deze twee samen drogen de wintergroene blaadjes uit waardoor ze verdorren. In mijn tuin is ieder jaar een deel van de klimop op deze manier beschadigd terwijl de bladeren op meer wind-beschutte plaatsen er totaal geen last van hebben. Zoals anderen hier al gezegd hebben; die blaadjes vallen gewoon af en er groeien nieuwe! Drastische middelen zijn hier dus niet nodig!
Ik zou me zeker geen zorgen maken, die bruine en vergeelde blaadjes vallen er af terwijl er nieuwe takjes in de plaats komen. Op de eerste foto in je post zie ik trouwens al een nieuw takje tevoorschijn komen. Zorg er wel voor dat je klimop niet te nat staat, ook de blaadjes, want dan kunnen er schimmels komen, zie artikel op site van Groennet http://www.groen.net/magazine.asp?id=13771
Trouwens de bladeren van klimop blijven niet eeuwig aan de takken, ik heb ergens gelezen dat meeste bladeren na 18 maanden verdorren en door nieuw groen vervangen worden.
Toevallig geen veld in de buurt?
Wij hebben ook ieder jaar opnieuw gele bladeren in onze klimop nadat onze buurman zijn veld met herbicide heeft behandeld.
De symptomen zijn pas na 1 week na het sproeien zichtbaar.
Ook andere planten worden jaarlijks aangetast (aardbeiplanten, hydrangea...).
Klimop is een sterke plant die weinig gevoelig is voor ziektes.
In mijn tuin en bij de buren hebben we momenteel een enorme aantasting door de klimopkever of klimopboordertje: deze kevers of hun larven maken allerlei gangetjes in de stammen van de klimop waardoor deze in snel tempo afsterven. Eerste symptomen hier waren ook massaal verkleurende bladeren. Het gaat hier echter niet om hier en daar een geel blaadje, maar om grote hoeveelheden.
Tot nu toe heb ik nog niets over dit kevertje gelezen op dit forum (voor zover ik weet), daarom geef ik het ter volledigheid even mee.
Wij hebben ook ieder jaar opnieuw gele bladeren in onze klimop nadat onze buurman zijn veld met herbicide heeft behandeld.
Soms lees je dingen die van geen kant kloppen en waarvan mensen desondanks overtuigd zijn dat ze kloppen. In deze: dat er een correlatie is tussen het sproeien van de boer en en het geel worden van de bladeren van de klimop.
Duiding:
Klimop stoot het hele jaar door blad af, waarbij er een piek ligt in de tweede helft van het voorjaar. Het blad wordt langzaam geel en valt daarna van de plant. Heel veel wintergroene planten kennen dit o.a. hulst en wintergroene magnolia. Het is een natuurlijk proces dat zo oud is als Methusalem. Blad dat geraakt wordt door een herbicide als Roundup wordt niet eerst geel maar wordt bruin. Schade door drift van de spuitoplossing kan voorkomen maar is duidelijk herkenbaar en ziet er totaal anders uit als het geel worden van het blad.
Volgende keer maar eens beter je planten bestuderen ...