Zoals belooft, Jeanette, Lisa en alle andere die graag bakken, hier een receptje voor focacciabrood:
Focaccia met salie:
20 gr verse gist
3,5 dl lauwarm water
3 el extra vergine olijfolie
500 gr bloem
1tl zout
1tl suiker
1 el gehakte salie
Voor de afwerking:
olijfolie
4 teentjes look gehakt
salieblaadjes
Zeef de bloem en het meel in een kom en maak een kuiltje.
Roer de gist romig in 4 el water, voeg suiker , olie en overig water toe, giet dit alles bij de bloem en kneed tot een zacht en elastisch deeg.
Doe het in een ingevette kom en dek af met een ingevet stuk plastiekfolie.
Laat rijzen tot het in volume is verdubbeld.
Sla het deeg terug op en kneed de fijngehakte salie erdoor heen. Verdeel het deeg in twee, maak er ballen van en rol ze uit tot een dikte van 1 a1,5 cm. Maak nu met je vingers of met chinese eetstokjes( die gaatjes zijn kleiner en iets mooier vind ik) diepe kuiltjes in het deeg.
Dek het weer af met ingevette folie en laat nogmaals rijzen.
Verwarm de oven voor op 200°
Sprenkel de olie over de focaccia, strooi de look en de salieblaadjes erop en bak het brood 25 a 30 min. Laat afkoelen op een rooster.
Als je de salie weglaat en enkel het deeg maakt zoals beschreven kan je na de tweede rijsbeurt de volgende soorten maken:
Rozemarijn en tijm focaccia:
4 el olijfolie
2 teentjes look geperst
drie takjes rozemarijn, enkel de blaadjes gehakt
vier takjes tijm gehakt
beetje zeezout
Tomaat en basilicum focaccia (mijn favoriet
):
Twee tomaten of een 8- tal kerstomaten (neem écht lekkere, dit is niet iets voor wintertomaten uit de winkel) zonder pitjes en vruchtvlees fijngesneden in blokjes
2 tenen look geperst
Flinke hand basilicum gehakt
Zeezout en zwarte peper
Als je die mengsels maakt tijdens de eerste rijsbeurt kan de smaak van de kruiden en look goed doordringen in de olie, dat maakt het nog lekkerder!
Ideaal brood voor bij een zomers slaatje of een bbq en bij nog zoveel meer!
Groetjes
Ann