Onze tuinbabbel is een plaats waar je ideeën, foto's, gebeurtenissen met andere tuinvrienden kan delen. Momenteel hebben we zo'n 12.000 tuinvrienden die hieraan deelnemen.
Heb je nog geen account?
Registreer je hier en maak deel uit van onze community.
Ons tuinforum is een plaats waar ideeën en inzichten over verschillende onderwerpen in verband met tuinieren uitgewisseld kunnen worden.
Heb je een tuinvraag, misschien is deze behandeld in het forum? of stel de vraag gerust aan onze tuinvrienden....
Bekijk hier de tuinfoto's van onze tuinvrienden.
Hier heeft elke gebruiker zijn eigen foto album. Plaats hier jouw mooiste tuinfoto's en deel ze met onze tuinvrienden. Zij kunnen op hun beurt van jouw tuin meegenieten en op jouw foto's reageren.
Bij de Plantenherkenner kun je foto's toevoegen van planten die je niet kent.
Andere tuiniers kunnen je dan helpen om de plant te identificeren.
Wie heeft ideeën om onze overvloedige blauwedruivenoogst te verwerken zodat we er langer kunnen van genieten. We kunnen ze niet allemaal opeten en ik ben geen wijnmaker.
je kan ze om te beginnen laten hangen tot het begint te vriezen.
wat mijn grootvader vroeger deed was ze voor de vorst met een stukje hout nog aan afsnijden en dan binnen in een koele ruimte omhoog hangen; ze worden dan wel wat krenteriger na een tijdje, maar we aten er nog van met nieuwjaar
Ik heb eveneens jaarlijks een massa blauwe druiven.Van de meeste maak ik sap. Ik heb daar echter
geen bijzondere ketel of dgl. voor. Ik doe het op de volgende manier:
- Druiven wassen , losmaken van steeltjes en in grote kookpot doen.
- Eventueel valappels , -peren en / of -pruimen bijvoegen.
- Kaneel, kruidnagel en echte vanille bijvoegen.
- Een biologische citroen of sinaasappel wassen , in stukken snijden en in de pot doen.
- De pot met water vullen tot enkele cm onder de vruchten.
- Enkele minuten laten koken, nadien enkele uren laten staan.
- De inhoud voorzichtig, zonder aanduwen ,door een fijne zeef gieten. ( duurt een beetje)
- Het bekomen sap door een neteldoek filteren, zonder te persen of aan te duwen .
- Het sap volgens eigen smaak al dan niet wat bijzoeten.
- Sap koken en kokend in glazen flessen of bokalen met schroefdeksel gieten.
- Flessen omkeren. Na een uurtje kan je ze wel omdraaien.
Je kan ook je druiven met weinig water enkele minuten laten koken, eventueel met bramen,
frambozen, ... en door de roerzeef draaien. Daarna kan je er jam van maken.
Met die coulis kan je eveneens een jam maken met stukjes pruim, bessen , of vruchten
die je in de diepvriezer hebt, zoals kersen...
Bij de jam zeker ook citroen voegen.
Een combinatie van druif, vlierbes en citroen is nog een mogelijkheid.