Hoi Mariani,
Ik heb een recept voor vijgenkoekjes (gezonde..) maar ik heb het nog niet zelf geprobeerd.
Dus ..... op eigen risico
Gerolde Vijgenkoekjes.
Voor ongeveer 24 koekjes
Deeg:
1 ¼ kop voltarwemeel (T80)
1 ¼ kop voltarwebloem (T60)
¼ tl kaneel
Snuifje zeezout
2/3 kop rijststroop (of ander stroop)
½ kop neutrale olie
Vulling:
200 g gedroogde vijgen, steetjes verwijderd, gevierendeeld en een uur geweekt
¾ kop appelsap
½ tl vanillepoeder
½ tl kaneel
Snuifje kruidnagel
Snuifje zeezout
Deeg:
1.Zeef meel, bloem en kaneel in een kom, meng goed.
2.Meng zout, stroop en olie in een andere kom.
3.Giet het natte bij het droge mengsel en meng.
4.Verdeel het deeg in tweeën, vorm twee platte schijven en wikkel ze in plastiekfolie. Leg die voor 15 minuten in de koelkast.
Vulling:
1.Breng de vijgen, sap, vanille, kaneel, kruidnagel en zout in een pot aan de kook. Laat 5-7 minuten sudderen of tot alles zacht is, giet af, maar hou wel het kookvocht bij.
2.Mix het vijgenmengsel met een mixer of in een keukenmachine om een gladde, smeerbare pasta te verkrijgen, eventueel met wat kookvocht toevoegend.
Assemblage:
1.Rol elke deegschijf tussen 2 stukken bakpapier tot het ongeveer 3 mm dik is. Snij het overtollige deeg weg zodat je stukken van 25x15 cm hebt.
2.Smeer de (deels) afgekoelde vijgenpasta op het gerolde deeg. Rol het deeg zo strak mogelijk op.
3.Verwarm de oven voor op 180 C. Leg het gerolde deeg in de vriezer voor 15-20 minuten tot het nogal solide is.
4.Snij het deeg met een broodmes in rondjes van 3 mm dik. Leg die op bakplaten met bakpapier en bak 15-20 minuten, tot ze lichtbruin zijn.
5.Trek koekjes met bakpapier van de plaat op een koelrek, na 10 minuten kunnen de koekjes gemakkelijk van het bakpapier om verder af te koelen.