Onze tuinbabbel is een plaats waar je ideeën, foto's, gebeurtenissen met andere tuinvrienden kan delen. Momenteel hebben we zo'n 12.000 tuinvrienden die hieraan deelnemen.
Heb je nog geen account?
Registreer je hier en maak deel uit van onze community.
Ons tuinforum is een plaats waar ideeën en inzichten over verschillende onderwerpen in verband met tuinieren uitgewisseld kunnen worden.
Heb je een tuinvraag, misschien is deze behandeld in het forum? of stel de vraag gerust aan onze tuinvrienden....
Bekijk hier de tuinfoto's van onze tuinvrienden.
Hier heeft elke gebruiker zijn eigen foto album. Plaats hier jouw mooiste tuinfoto's en deel ze met onze tuinvrienden. Zij kunnen op hun beurt van jouw tuin meegenieten en op jouw foto's reageren.
Bij de Plantenherkenner kun je foto's toevoegen van planten die je niet kent.
Andere tuiniers kunnen je dan helpen om de plant te identificeren.
Bijna alle mijn kruiden hebben al maanden witte plekken. Ruim 3 weken geleden nog aaltjes (tegen trips) overal verspreid, geen verbetering. 2 weken na de aaltjes het meeste teruggesnoeid maar het nieuwe blad is niet beter. Naast de afgebeelde kruiden staat platte peterselie, dille, bieslook en laurier, die als enige niet zijn aangetast. Salie is een vraagteken, ziet iets anders uit, is misschien niet zelfde probleem.
Kruiden staan op 3 plekken in de tuin, 2x volle grond en 1x houten bak. Potgrond in houten bak is wel meer dan 1 jaar oud en deels vermengd met tuinaarde (ik verplaats weleens wat van volle grond naar bak of andersom).
Op tijm zitten wat witte vliegjes, maar ik heb ze eerdere jaren wel meer gehad, zonder dat de bladeren zo uitzagen.
Schimmel uit de grond? Alles rooien, 5 jaar wachten en dan nieuwe poging? Of iets anders?
Zo op het oog zou ik zeggen dat het hier om een flinke spint aantasting gaat. Spint is een minuscuul insect dat aan de onderkant van het blad zit en nauwelijks met het blote oog te zien is. Gedijt vooral onder warme en droge omstandigheden. Spint kan zeer hardnekkig zijn en is lastig te bestrijden. Het spint beestje zuigt aan de onderkant van het blad waardoor je op de bovenkant van de lichtere plekken krijgt. Bij een sterke aantasting kan het blad ook bruin worden en afvallen.
Chemische bestrijding is mogelijk maar of je dat moet doen bij kruiden die bestemd zijn voor consumptie is natuurlijk de vraag. Bij het spuiten moet vooral de onderkant van het blad worden geraakt omdat daar de spint beestjes huizen. Na 2 weken opnieuw spuiten omdat dan weer eitjes zijn uitgekomen. Bij spint is het belangrijk de cyclus eitje/beestje te doorbreken anders blijf je last van spint houden.
Ik had dus 1x aaltjes al erop (en hield ze keurig netjes vochtig 2 weken lang), maar ga nu tweede ronde bestellen. De aaltjes kwamen aan toen het erg warm was, wel met koelelement, maar misschien waren ze ook al minder levend. Hopelijk helpt het. En zo niet nogmaals over... 3 weken opnieuw?
En even goed lezen spint is niet trips! Ik ga me in spintbestrijding verdiepen! Wij eten de kruiden nu ook niet met de vlekjes. Als bestrijding lukt dan snoei ik ze hoe dan ook en eten wij pas schoon blad.