Onze tuinbabbel is een plaats waar je ideeën, foto's, gebeurtenissen met andere tuinvrienden kan delen. Momenteel hebben we zo'n 12.000 tuinvrienden die hieraan deelnemen.
Heb je nog geen account?
Registreer je hier en maak deel uit van onze community.
Ons tuinforum is een plaats waar ideeën en inzichten over verschillende onderwerpen in verband met tuinieren uitgewisseld kunnen worden.
Heb je een tuinvraag, misschien is deze behandeld in het forum? of stel de vraag gerust aan onze tuinvrienden....
Bekijk hier de tuinfoto's van onze tuinvrienden.
Hier heeft elke gebruiker zijn eigen foto album. Plaats hier jouw mooiste tuinfoto's en deel ze met onze tuinvrienden. Zij kunnen op hun beurt van jouw tuin meegenieten en op jouw foto's reageren.
Bij de Plantenherkenner kun je foto's toevoegen van planten die je niet kent.
Andere tuiniers kunnen je dan helpen om de plant te identificeren.
met welke kruiden kan ik dan het beste beginnen?
dacht zelf aan thijm, rozemarijn, basilicum, kruizemunt
hoe kan ik dat het beste doen dmv zaaien of kleine plantjes kopen?
kan ik dit het beste in potten doen of beter in de volle grond?
Inderdaad kun je het beste die kruiden gaan zetten die je het meest gebruikt en dus het lekkerst vind.......
Kijk uit als je ze in de volle grond zet dat ze niet woekeren... Munt bv eerst in een pot en dan in de vollegrond bv.....
Een deel heb ik bij de L**l gekocht,(oregano,thijm,basilicum,citroenmelisse)
Een deel bij het tuincentrum ,waar ze in de herfst ook weinig kosten.Het zijn natuurlijk dan ook niet de mooiste plantjes meer,maar uit ervaring weet ik dat de muntsoorten terug komen als onkruid.Mijn laurier is nu al een prachtig struikje aan het worden.
Basilicum koop ik overigens elk jaar opnieuw,want overhouden lukt me niet.
Ik heb alleen kruiden staan die ik vers veel gebruik,en da's best veel achteraf gezien
nee, das elke week weer lachen.... Belgie en Nederland schelen in aanbiedingen.... Sommige dingen hebben ze hetzelfde maar dat scheelt dan een tot drie weken.......
Voor mij is het makkelijk.... heb er een in elk land binnen een paar kilometer.....wat een luxe... wat een luxe.......
Ik heb zelf onlangs een kruidentuin aangelegd en ben begonnen met: Allium (bieslook), Laurus (laurier), Melissa officinalis (citroenmelisse), Menha piperita 'Chocolate', Origanum (marjolein), Rosmarinus (rozemarijn), Salvia officinalis 'Berggarten' (salie), Satureja (bonenkruid) en Thymus (tijm).
Ik vind het beter als je al kleine plantjes koopt, de mijne heb ik gehaald bij Guido Van de Steen in Wetteren - Massemen (Oost-Vlaanderen). Dat is een kwekerij van vaste planten, siergrassen, bamboes, ...
Succes!
Meestal staat het wel er op.Bieslook kan buiten blijven,basilicum niet.Mijn rozemarijn zet ik altijd dicht bij huis,en bij strenge vorst gaat ie naar binnen.
Muntsoorten staan vast in d etuin,die komen volgen voorjaar vrolijk weer boven in grote getale.Thijm en oregano zet ik in de koude kas,laurier staat in volle grond.
Ik heb mn kruiden deels in potten (vorstgevoelige) en anderen in de volle grond
Met google kom je al erg ver (het grappige is dat je constant hits van het tuinforum krijgt)
Diverse muntsoorten redden het ook niet in de winter... het beste is ook daar stekjes van te nemen en binnen overwinteren... de afgelopen twee jaar met die strenge vorst , minus 20, voor een lange tijd, ben ik er diverse kwijtgeraakt..... dus nu gaan er van alle muntsoorten een aantal in een pot ( voor de zekerheid )
Weet je ook welke muntsoorten je bent kwijtgeraakt?
Ik heb gewone,maar die komt telkens weer op,turkse pepermunt,en een soort die wat citroenig smaakt.
De munt die ik heb woekert nogal maar is echt winterhard.
Ook oregano woekert hier en is winterhard (ik trek handenvol per jaar weg)
Basilicum zaai ik ieder jaar,
peterselie en selderij koop ik elk jaar plantje van of zaaien (bij peterselie niet echt makkelijk), deze blijven (hier) niet over.
De andere kruiden heb ik als plantje gekocht: rozemarijn, thijm, oregano, munt, citroenmelisse (zaait zichzelf uit) salie.
Lavas (maggieplant), koriander en dille wordt ook meestal gezaaid.
Maar kies vooral wat je lekker vindt of lekker vindt ruiken of mooi vindt.
Renate
Zou mss nuttig zijn een balans op te maken welke je zeker gaat gebruiken in de keuken daaruit een keuze van wat in volle grond kan ( plaats ) , wat bv bij buurman of familie te verkrijgen ???????
In volle grond zou ik voor mezelf in't voorjaar beginnen en waarom geen plantjes kopen op de Markt ?????
Heeft iemand ervaring met het kweken van diverse kruiden in houten bloembakken. We hebben naast ons huis een hoge haag van bijna 2 meter.
Tussen de haag en ons huis is er een ruimte van 2,5 meter.
Het is een schaduwrijke plaats (noord-oost). Enkel de vroege ochtend zon bereikt de bloembakken.
Zou ik daar mijn bloembakken kunnen zetten en welke kruiden zijn geschikt?
Je hebt bij de typische keukenkruiden enkele "bosplanten", die het dus in (half)schaduw erg goed doen, ik denk dan vooral aan bieslook, peterselie en kervel.
Maar ik zou je daar niet op vastpinnen en gewoon uitproberen... bvb basilicum: tegen een muur die smorgens goed opwarmt en daarna uit de felle middagzon staat, maar toch genoeg (onrechtstreeks) licht krijgt is ideaal.
De echte mediterraanse "zonnebaders" als rozemarijn, tijm, oregano die gaan mogelijk iets minder uitbundig te keer gaan als ze wat te donker staan...
Ik zou bvb. ook bieslook (Allium) Hyssopus (lekker bij slaatjes en vlees- en eiergerechten, smaakt naar anijs), Melissa (blaadjes smaken naar citroen, lekker bij visgerechten) en Sanguisorba (Pimpernel, lekker bij slasausjes, slaatjes en asperges).
Ik koop mijn kruiden in pot en plant ze dan in de tuin, planten zijn sterker dan gezaaid en je hebt sneller resultaat.
Al mijn planten koop ik bij Guido Van de Steen in Wetteren - Massemen. Een vaste plantenkwekerij die naast de gewone vaste planten en kruiden ook siergrassen, bamboes en varens kweekt.