menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Compostthee maken wie doet het en met welk recept

Ga naar meest recente reactie

wormengoeroe

Wormengoeroe

hallo,

ik weet dat er reeds wat onderwerpen zijn over compostthee maar nu wil ik graag weten welke recepten mensen gebruiken om compostthee te maken (we zijn toch al 2013 en compostthee zou toch al goed ingeburgerd moeten zijn).

Hier alvast mijn recept

per 10 liter water
3 handen vol wormencompost
3 koffielepels basaltmeel (mineralenbron)
2 koffielepels melasse (suiker- en mineralenbron)
ik gebruik twee aquariumpompjes samen met 5 steentjes om de compost te verluchten.

Ik gebruik mijn compostthee ofwel zuiver ofwel 1 op 1 aangelengd met water.

groetjes,
dinsdag 1 oktober 2013 - 10:48
alloo

Alloo

En waar voor dient dit brouwsel,heb er nog nooit van gehoord.

groetjes Fons
dinsdag 1 oktober 2013 - 15:47
wormengoeroe

Wormengoeroe

compostthee is ten eerste een vorm van water geven maar het is ook een vorm van voeding geven.
Bovendien veroorzaak je met het verluchtend effect en de melasse van de thee dat de goeie microben (de aerobe microben, die dus zuurstof nodig hebben) uit de compost zich zeer snel gaan vermenigvuldigen en zo zorg je voor een betere microbenactiviteit in de grond en een lichte beschermlaag op de planten (als je spuit op de bladen). Het zorgt er over het algemeen voor dat planten gezonder worden waardoor ze minder last krijgen van ziekten en ongedierte, waardoor ze zelf meer kracht hebben om groter te groeien.
De minerale supplementen (basaltmeel) zorgt er voor dat de planten meer krijgen dan enkel de NPK die in bv chemische bemestingsstoffen zitten.
Je kan het dus zien als een natuurlijke vorm van bemesting.
Als je compost van zeer verschillende bronnen komt (bv boombladeren, takken, struikafval, keukenafval, mest, ...) dan is het zelfs mogelijk om enkel met compostthee te werken (zonder extra bemesting) en verbazende resultaten te halen.

vriendelijke groeten,
wormengoeroe
dinsdag 1 oktober 2013 - 16:15
sirius

Sirius

geef mij één goede reden waarom "basaltmeel" oplosbaar zou moeten zijn in water? omdat het "meel" is?
Basalt bevat IMHO trouwens zo goed als GEEN nuttige mineralen voor planten als men Titaan, Ijzer en Aluminium buiten beschouwing laat.
Basalt reageert chemisch trouwens alkalisch door bij erosie calcium, natrium en magnesium vrij te geven, wat niet direct voordelig is voor de planten.
Suikers zijn trouwens een even goede voedingsbodem om schimmles te kweken, lekkere bron van koolstof!
Sommige concepten lijken meer op alchemie dan op wetenschap, sorry.
dinsdag 1 oktober 2013 - 22:19
wormengoeroe

Wormengoeroe

Sirius, ik begrijp wat je bedoelt maar de bewijzen liggen in het gebruik van compostthee (dit soort recept gaat al lang mee).

Ik gebruik het persoonlijk met zeer goede resultaten.
Basaltmeel kan evengoed droog gebruikt worden met een verstuiver om op de planten te verstuiven en zo de planten te beschermen tegen ongedierte. Weerom liggen de bewijzen hier in het gebruik.

Deze produkten (zoals basaltmeel of bv azomite) worden al jaren probleemloos gebruikt in de groententeelt en dit zonder enig probleem, zelfs met zeer goeie resultaten. Persoonlijk ga ik af op de zichtbare resultaten en volgens mij werkt dit.

Dit kwam na onderzoek ook aan bod.

macro elementen die planten nodig hebben
• De primaire elementen zijn Stikstof (N), Fosfor (P), en Kalium (K) Planten
• De secondaire elementen zijn calcium (Ca), magnesium (Mg), en zwavel (S).

2. De micro- elementen of sporenelementen zijn essentiële elementen voor de groei van de plant en zijn in heel kleine hoeveelheden nodig.
Het zijn Borium (B), koper (C), ijzer (Fe), chloride (Cl), mangaan (Mn), molybdeen (Mo) en zink (Zn).

Noucetta Kedhi

Maar even goede vrienden, ieder zijn mening natuurlijk.



groetjes,
woensdag 2 oktober 2013 - 09:02
sirius

Sirius

Dat is mij allemaal al lang bekend. Een "bewijs" uit het gebruik betekent totaal niets. Men kan om het even wat over zijn planten gooien en dan zeggen, kijk ze gaan niet kapot, 't zal wel goed spul zijn!
Basalt bevat zo goed als geen Macro en Micro elementen en zo goed als geen sporenelementen. Kijk het maar na!
Ik heb mij in een vorig leven nog bezig gehouden met bio-dynamisch tuinieren a la VELT. Op een zeker moment was dat méér hekserij dan kennis en het hield voor mij op toen men mij trachtte te overtuigen om koperen tuingereedschap te gebruiken om het magneetveld van de aarde niet te verstoren!
Veel wordt daar aan de man gebracht met het idee van "baat het niet dan schaad" het niet, het kost enkel veel geld.
Moesten basaltmeel en montmorillioniet en tchic en tchac zooooo'n spectaculaire resultaten hebben dan had de industrieele landbouw dat al lang ingepikt. Men zou dan wel héél dom zijn om dat niet te doen, maar iedereen mag natuurlijk slangenolie gebruiken als hij/zij daar geloof aan hecht! Let wel "geloof" wat verwant is met "religie"

enfin, geen tastbare argumenten, tijdverlies
toch bedankt.
woensdag 2 oktober 2013 - 19:52
ecocycle

Ecocycle

geen tastbare argumenten en tijdverlies is wel heel erg kort door de bocht, grootste probleem is dat er geen eenduidig product van te maken is, te veel variable . Wel is men het er redelijk over eens dat als de juiste bacterieën zijn verkregen er een soort verdringings principe begint te werken. Waar een goede bacterie zit kan geen slechte zitten om het wat kort te zeggen.
Als je niet met verdunning werk zal er nog wel wat voedingswaarde inzitten maar sommige verdunnen 1:10 of nog meer dan is de bemestings/voedingswaarde nihil en toch zijn er ook door wetenschappers wel degelijk goede resultaten mee geboekt.
De ingredienten kunnen ook van invloed zijn de ene thee wordt ingezet tegen bacterie schade en met andere ingredienten kunnen ze meetbaar de schimmeldruk verminderen. Het moeilijkste blijft het reproduceren van de thee en daarmee het reproduceren van het resultaat.
Basaltmeel of in mijn ogen liever lavameel geeft wat extra minaralen mee, en hierover zijn genoeg onderzoeken die aantonen dat het belangrijk kan zijn voor de her-minaralisatie van armere gronden. Op rijkere gronden (klei) is er niet of nauwlijks enig effect daar werkt compost of compostthee ook niet zo effectief als op arme (zand) gronden.

Er is redelijk wat onderzoek gedaan in tomaten tegen tomatenziekte (Phytophthora infestans) waarbij een ziektedruk vermindering tot 40% is behaald. Niet geheel weg maar toch een aardige vermindering.

Een van de wetenschappers die ik volg (niet als geloof maar uit intresse) en waarvan ik redelijk wat gelezen heb is Clive A Edwards, hij is vooral een begrip in zijn onderzoek naar het inzetten van wormen op gebied van compostering / grondverbetering / bodemsanering / afvalwater verwerking etc etc is genoeg werk van hem te vinden op internet

Ik heb zelf wel het een en ander ge-experimenteerd met beluchte compostthee uit wormencompost, maar liep eigenlijk tegen mijn eigen resultaten van compost gebruik aan. De grond was al redelijk gezond en voldoende bemest door de compost waardoor er niet echt verschillen optraden, vorig jaar had ik getest op zand grond en dat gaf wel grote verschillen. Op gronden waar wortelrot een probleem is kan met compost en/of compostthee een aanzienlijk resultaat gehaald worden eigen ervaring met dicht geslagen grond
woensdag 2 oktober 2013 - 20:59
wormengoeroe

Wormengoeroe

sirius trek het aub niet in het belachelijke, niet iedereen is een geldhaai, als men mij gaat vragen om met koperen materiaal te werken dan zal ik daar ook geen gehoor aan geven maar het is niet omdat één systeem zegt de gouden oplossing gevonden te hebben, dat alle gelijklopende systemen dezelfde kwakzalvers zijn. Het is natuurlijk jammer dat er inderdaad altijd charlatans zijn die eerst hun optocht maken voordat alles onderzocht is en het is jammer dat je dat aan den lijve hebt ondervonden maar draag daarom geen paardebril.
De produkten die ik noem, zijn wel wetenschappelijk onderzochte produkten (en hebben niets met geloof te maken) en zeker al het bazaltmeel omdat men met de vraagstelling zat waarom lavagrond zo vruchtbaar was.

"Basalt reageert chemisch trouwens alkalisch door bij erosie calcium, natrium en magnesium vrij te geven, wat niet direct voordelig is voor de planten."

Chemische bemesting bestaat ook uit zouten en het wordt al decennia gebruikt.

lavameel bevat het volgende:
1. Voedingsstof
Magnesium-oxide (MgO) .
Calcium-oxide (CaO) .
Fosfor-oxide (P2O5) .
Kalium-oxide (K2O) .
2. Sporen-element
ijzer, borium, koper, mangaan, zink.
3. Versterkend mineraal
aluminiumoxide (Al203) .
siliciumoxide (SiO2) , vormt in water kiezelzuur en versterkt het plantenweefsel.

melasse bevat het volgende
mangaan 18%
koper 14%
ijzer 13.2%
calcium 11.7%
kalium 9.7%
magnesium 7.3%
selenium 3.4%


Oh, de mineralen uit de lavameel worden traag opgenomen door de planten. De planten hebben namelijk de mogelijkheid om met hun wortels de voedzame stoffen uit het gesteente te halen. Weerom, ook dit is onderzocht en gestaafd met bewijzen.
Bovendien vertel je nu zelf: ik ben in een vorig leven... Heb je in dat vorig leven ook niet gehoord dat chemische bemesting de beste was, en wat blijkt nu, het vernietigt alle leven in de grond. (dat is nog erger dan koperen materialen) Wat ik bedoel is dat systemen met de tijd mee evolueren en als er aandacht genoeg voor komt, beginnen wetenschappers testen uit te voeren en te experimenteren. Dus spreken we niet meer van geloof maar van beschreven experimenten door ervaren mensen.

sorry dat ik hier nogal wat aanpassingen doe maar ik probeer hier zo duidelijk mogelijk te zijn zonder negatief over te komen.

groetjes,
woensdag 2 oktober 2013 - 21:47
Polplastron

Polplastron

Zelf ben ik een enorme voorstander van het gebruik van compost. Volgens mij heeft echter het toevoegen van een mulchlaag van compost veel voordelen t.o.v. het gebruik van "compostthee": 1) je hebt er minder werk mee, 2) de werking is net hetzelfde, 3) een mulchlaag bevordert een gunstig bodemklimaat en -leven, 4) compost draagt bij tot het vormen van een humusachtige laag. Het grote voordeel van die compostthee zie ik dus niet meteen .... Mijn verhaal neigt dus ook naar dat van Ecocycle.

Dat er in het tuinierswereldje heel wat gehokus-pokust wordt, is een feit. Over de onzin van compostthee zou ik echter niet meteen spreken; volgens mij zijn er wel degelijk voordelen aan, maar die kan je dus mijns inziens ook gewoon door compost toe te voegen bereiken.

Groeten,

Pol
vrijdag 4 oktober 2013 - 15:53
wormengoeroe

Wormengoeroe

polplastron: zo vertel je veel waarheid, mijn compostthee wordt gebruikt omdat ik deze tuin nog maar gebruik sinds januari. De grond is zeker nog niet zoals het hoort.
Eén maal je natuurlijk een goed ontwikkelde grond hebt en gebruikt maakt van compost dan hoef je geen compostthee meer te maken omdat het leven dan terug is in je grond en je compost zelf al heel wat voedingsstoffen bevat. Als je dan nog gebruik kan maken van bladeren van bomen om te composteren dan bevat die compost al heel wat mineralen die voor de planten direkt toegankelijk zijn en die de planten dus ook gezonder houdt. De compost die ik dit jaar maak (om volgend jaar op het land te verspreiden, zal er uiteindelijk ook voor zorgen dat de grond al heel wat gezonder wordt. Het is zelfs de bedoeling om de grond dan niet meer om te werken maar dat is weer een ander topic.
vrijdag 4 oktober 2013 - 16:58
Limoncello

Limoncello

Dag wormengoeroe, jouw verhaal rond de compostthee komt overeen met hetgeen ik van iemand anders gehoord heb dus ik denk dat het wel werk. Bij de andere persoon was het resultaat wel duidelijk zichtbaar in groei algemene gezondheid van de planten.
Ik zou dit misschien volgend seizoen ook willen proberen.
dinsdag 5 november 2013 - 01:21
sirius

Sirius

De alchemie is dus nooit ver weg, helaas!

Vreemd dat hier dus andermaal een nieuwe algemene scheikunde wordt uitgevonden zowel als een nieuwe bodemscheikunde. Maar dat verwondert mij eigenlijk niet.
Als al die procentuele samenstellingen werkelijk juist zouden zijn in de bodem dan groeit daar gewoon niets!
De gegeven samenstelling voor die "melasse" is puur VERGIF! en ze is kompleet verkeerd! BTW. bijna 5% SCHADELIJKE stikstof, hoort ge mij?
Zoals men, hier lager, kan zien is de totale concentratie aan "overige metalen" 0,37% van de massa! Hoe dat bvb 18% Mangaan kan produceren is duidelijk een chemisch mirakel!
De conclusie is dat men "jan_modaal" geen cijfermateriaal mag geven of hij/zij bouwt er gegarandeerd een nieuw universum rond dat gebaseerd is op geloof eerder dan op wetenschap, hopeloos dus !

enfin, jullie doen maar, mij kun je met dat soort bij de haren getrokken hocus-pocus totaal niet overtuigen!

Cijfers uit wikipedia voor melasse:
Melasse of molasse is een stroopachtig bijproduct van de productie van suiker uit suikerriet of suikerbieten.

Sacharose 50 %
Water 20 %
Schadelijke stikstof 4,90 %
Betaïne 5,50 %
Kalium+natrium 5,43 %
Overige metalen 0,37 %
Organische stikstofvrije zuren 4,26 %
Zure anhydriden 1,68 %
Raffinose, kestose, galactinol en reducerende stoffen 1,96 %
Rest 5,90 %
dinsdag 5 november 2013 - 16:10
wormengoeroe

Wormengoeroe

Ik had er idd bij moeten zetten dat de procentuele waarden, de waarden zijn van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden. Sorry voor dit misverstand. Ik zou het idd niet echt gezond vinden om deze verhoudingen te vinden in melasse. Indien je de berekening had gemaakt van de procenten, dan had je gezien dat ze samen zelfs geen 100% geven dus dat had toch al een hint kunnen zijn.

Indien melasse zo'n vergif zou zijn, waarom hebben de natuurwinkels dan het recht om het te verkopen voor menselijke consumptie. Ik kan me wel inbeelden dat ze melasse zouden verkopen voor zeer hoge prijzen, indien er inderdaad zo'n percentages aan metalen in zaten (maar dat even ter zijde).

Je hebt wel je best gedaan om je gelijk te bewijzen, daarvoor moet ik je bedanken, zo blijft de discussie toch een bepaald niveau houden. Bovendien heb je gelijk wat de cijfers betreft in de wikipedia.

Sirius als je echt het onderste uit de kan wilt halen om je gelijk te halen, dan doe je dat maar, zo wordt het duidelijk wat de echte waarde is van het produkt.

Ik hoor graag nog van je en nog even dit, ik ben niet gelovig en van alchemie ken ik nog minder dus kan ik je niet bijstaan in je vertellingen.
Het feit dat je mij jan modaal durft noemen, geeft me de indruk dat je een heel hoge dunk hebt van jezelf. Doe er dan op z'n minst wat minder lang over voor je de wikipedia kopiëert. (Ja, ik lees ook de wikipedia, zoals elke jan_modaal, zelfs in het Engels)

groetjes,

wormengoeroe
dinsdag 5 november 2013 - 16:44
Limoncello

Limoncello

Sirius, al geprobeerd compostthee te maken en geven aan je planten? Dat is gelijk de kindjes stoofvlees geven en dan zeggen; "nee ik lust dat niet" nog voor ze het geproefd hebben.
Als je het afraad wat stel je dan als alternatief voor?
dinsdag 5 november 2013 - 16:58
Polplastron

Polplastron

I.p.v. heen en weer te argumenteren zou ik persoonlijk graag bronvermeldingen zien. Ik lees hier o.a. "onderzoek heeft aangetoond dat ..."; welk onderzoek is dat dan?

En over de opmerking over Jan Modaal en cijfers. Daar kan ik Sirius enkel gelijk in geven. Veel cijferwerk kan enkel door specialisten ter zake goed worden geïnterpreteerd. Bovendien geven veel korte samenvattingen van wetenschappelijke studies een heel ander beeld dan het eigenlijke resultaat van de gegeven studie.

En nee ... ik ben zelf geen bioloog, biochemicus of iets dergelijks, maar over het interpreteren van cijfergegevens en wetenschappelijke studies heb ik ondertussen al wel een kleine notie.

Over de opmerking van Limoncello zeg ik enkel; doe de proef. Maak drie gelijke plantvakken met gelijkaardige beplanting. Geef veld 1 geen enkele toevoeging, geef veld 2 compost en geef veld 3 compostthee. Vergelijk na een jaar de verschillen in groei. En laat vooral ook een 'ongelovige' jouw bevindingen staven. Daarna zetten we de argumentaties verder! Tot die tijd blijf ook ik kritisch bij alle huis-tuin-en keukenmiddeltjes zoals compostthee, netelgier e.d. hoewel dat niet wil zeggen dat ze niet zouden werken hoor!

Vriendelijke groeten,

Pol
woensdag 6 november 2013 - 12:08
RdB

RdB

Toch even Sirius volkomen gelijk geven. Bovendien melasse aan planten geven, dat is water naar de zee dragen! Zo staat er dusdanig veel onzin in dat ik geen zin heb dit hocus-pocus verder te ontzenuwen. Lijkt wel homeopathie, ook daar geloven hele volksstammen in, maar als ze ziek worden piepen ze wel anders (of piepen niet meer, dat kan ook).

Ruud
woensdag 6 november 2013 - 13:19
Driez

Driez

Waarom moet basaltmeel oplosbaar zijn? Het is zéér slecht oplosbaar, maar in heel fijn gemalen toestand blijven de deeltjes lang genoeg in suspensie om de thee op planten te gieten. Bij de verwering van basalt(meel) komen idd calcium en andere macro nutriënten vrij, maar dat zijn juist nuttige mineralen, daar ga ik niet eens een referentie voor geven... Ook komen er wel degelijk vele sporenelementen vrij die onmisbaar zijn voor een gezonde plant.
Dat op suiker schimmels kunnen groeien klopt, maar dat is dan ook de bedoeling, schimmels zijn immers meestal niet schadelijk maar juist noodzakelijk voor een gezonde bodem (zie ook http://www.eurolab.nl/text-schimmels-g.htm)
Melasse is uiteraard geen vergif, niet voor mensen (hoewel...) en zeker niet voor planten. Schadelijke stikstoffen? Toch even serieus blijven, dat is een term uit de suikerindustrie en slaat op verbindingen die 'schadelijk' zijn voor de suikerproductie in de plant zelf. Heeft niets te zien met het effect van molasse op de weerstand van planten. En er is wel degelijk wetenschappelijke onderbouwing voor wat wormengoeroe stelt. ( bv http://infrc.or.jp/english/KNF_Data_Base_Web/PDF%20KNF%20Conf%20Data/C1-5-015.pdf) Heeft weinig met homeopathie te zien, wel met microbiologie en biochemie.
Over de juiste verhoudingen en verdunningen spreek ik me niet uit.

On a related note: ik heb ooit eens een wietplant gekweekt om er thee voor de planten van te maken. Met het idee dat die cannabinol niet voor niks in die wietplant zit, en dat de thee dan ook andere planten zou kunnen beschermen tegen plagen. Leek goed te werken (en nee, ik had geen blanco's) maar de geur die in mijn hof hing was een beetje vervelend. Leg het maar uit "neen, 't is niet voor mij maar voor mijn planten"...

Groenten

woensdag 6 november 2013 - 21:46
wormengoeroe

Wormengoeroe

bedankt driez voor je uitleg.

Nu het geharrewar van goed of niet goed wat gekoeld is, zou ik graag opnieuw on topic raken.
Voor degenen die vergeten zijn wat het topic was, graag de titel lezen.

Gelieve niet meer af te wijken of het al dan niet nuttig is, voor dat punt kan je gerust een ander onderwerp starten in plaats van de mensen hun topic te verknallen.

groetjes,

wormengoeroe
dinsdag 26 november 2013 - 17:58
sirius

Sirius

RdB, het is pure homeopathie gekruid met een forse dosis alchemie volgens het aloude principe dat "wat ze niet doodt, maakt ze sterker"
Ik zie hier planten- en bodemchemie voorbij komen die in geen enkel ernstig vakblad nog maar wil vermeld zien, zij het in een voetnoot!
Waarschijnlijk is dat logisch wil de auteur niet weggelachen worden of alle krediet verliezen tov van z'n collegas.
Maar voor wie zich graag bezig houdt met alchemie, wie ben ik om u tegen te houden.
dinsdag 26 november 2013 - 18:13
wormengoeroe

Wormengoeroe

Ik ben zeker niet bang om mijn gezicht te verliezen want op het moment dat ik zelf ondervind dat de compostthee niet werkt (en we zijn proefondervindelijk bezig) zeg ik er vaarwel tegen maar ik stel me ten zeerste de vraag of de verschillende landbouwers die compostthee gebruiken op professionele basis dan ook in die alchemie geloven.

Jij kan vertellen dat het alchemie is maar ik heb nog geen duidelijk antwoord gekregen waarom het alchemie is. (want jullie kunnen zonder enig bewijs wel zeggen dat het alchemie is maar zelf zijn er blijkbaar geen papieren waarin vermeld wordt dat compostthee nutteloos is.

bovendien heb ik je gezegd dat dit een topic is over wie het gebruikt en hoe men het gebruikt. Ik kom toch jouw onderwerpen niet verkloten door even mijn paardebril opinie te gaan openbaren in een topic die daarvoor helemaal niet is opgesteld.

Wil je verder pratelen dan doe je dat maar in een ander topic maar laat op z'n minst dit topic met rust.

edit: sirius, ik begin je te begrijpen, je bent blijkbaar een paranoia en zeer gefrustreerd persoon met hoogheidswaanzin want in vele van de berichten kom ik je naam tegen met daarnaast een sarcastisch bericht, een aanvallend bericht of een verdedigend bericht, allé alles wat een ander mens maar kan raken (als je begrijpt wat ik bedoel) dus ik hoef in feite niet meer te luisteren naar je gejank en gezever. De groeten thuis, en als ik door dit bericht geband wordt van het forum dan zoek ik wel een ander forum (liefst ene waar jij niet aanwezig bent)

Of wil je beroemd worden als de Farizeër?
dinsdag 26 november 2013 - 20:23
gritsel4ever

Gritsel4ever

Onlangs was ik op de boekenbeurs en heb er een boek gekocht: "Holzer's permaculuur". Deze man -Sepp Holzer- zweert bij gier ipv thee, onder andere omwille van het feit dat thee energie nodig heeft om te worden gebrouwen. In zijn geval (vele hectaren natuurgebied) zou het haast onhaalbaar zijn om thee te maken en volgens hem gewoon overbodig. Gier bevat ook veel goede eigenschappen, en kan -in tegenstelling tot thee vermoed ik- ook nog eens gebruikt worden tegen ziektes. Super boek, by the way...
Maar nu dwaal ik weer af vermoed ik. Vind het toch een interessant topic wormengoeroe! Het laatste over thee is nog niet gezegd

mvg gritsel
dinsdag 26 november 2013 - 21:41
wormengoeroe

Wormengoeroe

dat principe van Sepp Holzer is zeker niet verkeerd met één verschil in opvatting. Je moet wel een produkt samenstellen (gier) waar alle noodzakelijke voedingsstoffen in zitten, bv enkel netelgier maken is nutteloos bij planten die minder N nodig hebben maar meer P en K (om de 3 hoofdbestanddelen te gebruiken.) Dat produkt dient net als compostthee over de planten gegoten of gespoten te worden. (wel gier maar geen compostthee???) compostthee versterkt de plant ook en werkt dus wel tegen ziektes (alhoewel beiden niet altijd kunnen vermijden dat er ziektes uitbreken).

Sepp Holzer is een zeer gekend en innoverend persoon, hij durft ook tegen de massa ingaan en zijn manier van werken bewijzen. Hij gaat inderdaad altijd op zoek naar duurzame en altijd werkende principes (daarom gebruikt hij liever gier dan compostthee want voor compostthee heb je elektriciteit nodig)

Ook is het al gezegd geweest door Polplastron, er gaat niets boven compost zelf maar in tijden van tekort aan compost kan je steeds gebruik maken van één van beiden
dinsdag 17 december 2013 - 10:35
\n\n

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en geniet van €5 KORTING*!

*€5 korting op je volgende bestelling bij aankoop vanaf €50

Geboortedatum :

Ik geef toestemming me in te schrijven op de nieuwsbrief en ontvang graag een attentie op mijn verjaardag (Disclaimer en privacy).