Onze tuinbabbel is een plaats waar je ideeën, foto's, gebeurtenissen met andere tuinvrienden kan delen. Momenteel hebben we zo'n 12.000 tuinvrienden die hieraan deelnemen.
Heb je nog geen account?
Registreer je hier en maak deel uit van onze community.
Ons tuinforum is een plaats waar ideeën en inzichten over verschillende onderwerpen in verband met tuinieren uitgewisseld kunnen worden.
Heb je een tuinvraag, misschien is deze behandeld in het forum? of stel de vraag gerust aan onze tuinvrienden....
Bekijk hier de tuinfoto's van onze tuinvrienden.
Hier heeft elke gebruiker zijn eigen foto album. Plaats hier jouw mooiste tuinfoto's en deel ze met onze tuinvrienden. Zij kunnen op hun beurt van jouw tuin meegenieten en op jouw foto's reageren.
Bij de Plantenherkenner kun je foto's toevoegen van planten die je niet kent.
Andere tuiniers kunnen je dan helpen om de plant te identificeren.
Ik ben een fan van biologische groenten en aardappelen. Daarom heb ik dit jaar voor een deel Texla verbouwd en deze aardappelen ook niet gespoten tegen Phytophthora. Nu hebben we een nat weekje in mijn woonplaats (meer dan 100 mm neerslag) en nu zijn uitgerekend de Texla een beetje aangetast. De andere aardappelen die ik braaf heb gespoten geven geen krimp. Het geeft natuurlijk wel aan hoe hoog de besmettingsdruk op mijn volkstuincomplex is. Bij de niet spuiters is alles al geheel zwart. Zijn er ook aardappelen die geheel bestendig zijn. Ik hoorde iets van Bionica, maar daar heb ik nog niemand verder over gehoord.
mijn bionicas hebben inerdaad niks...had er wel niet zo heel veel staan,dus we eten er gewoon van naar behoefte,maar ze zijn dus wel gezond..nohthans is er wel aardappelplaag in de buurt....
ik had ook charlotteskes geplant en daar waren we eerst aan begonnen,maar die kregen het dus wel,bij de eerste symptomen gelijk gerooid(waren nog maar een paar planten over.)en ondanks dat ze door mekaar stonden niksop de bionica..
lijkt me dus inderdaad wel resistent.
De topicstarter heeft het over zwarte aangetaste planten van buren.
Phyto is één van de meest besmettelijke plagen die door de wind zijn voortgang heeft.
Als de rest van de buren niet spuiten of sterkere rassen aanplanten (resistente rassen zijn er echt niet) is het vechten tegen de bierkaai.
De bron van het probleem aanpakken en niet de gevolgen
Ik heb dit jaar ook een klein deel vroege aardappelen gehad. Die heb ik op tijd van hun loof ontdaan en al lang geoogst. Daar heb ik geen ziekte ingehad. Als iedereen dat nou zou doen waren er geen problemen. Nee hoor: ze poten massaal vroege aardappelen, maar die laten ze geheel afsterven. En aangezien er geen vroege aardappelen zijn met een goede resistentie is dat vaak geen afsterven maar gewoon Phytophthora. En dan gewoon laten staan en niet oogsten, want als je ze vroeg oogst kun je ze niet lang bewaren. Favoriet ras is Parel, want daar trekt de plaag niet in de knol.
Ik ben bang dat Sabas gelijk heeft en dat 100 % resistente rassen niet bestaan, maar ik wil het wel met Bionica proberen. Maar waar zijn die in de handel te koop?
Zoals Sebas zegt is het vechten tegen de bierkaai en ik geloof dat het probleem niet door mij of het bestuur aangepakt kan worden.
Het bestuur verplicht bij ons om te spuiten.
Probleem is wel dat ons veld aan 3 kanten omsloten is door jawel, aardappelvelden dus veel keus heb je niet.
Soms probeer ik of een ander inderdaad wel eens niet te spuiten icm vroege rassen maar bij de eerste de beste vreemde plek alles rooien.
Probleem is eigenlijk dat één zo'n plekje al de omgeving kan besmetten.
Ik heb een paar jaar geleden een "schitterend" voorbeeld gezien.
In één hoek van de tuinen zat Phyto en je zag in de week en weken erna een mooi Phyto spoor over de stukken land lopen. Precies zoals de windrichting deze sporen meeneemt...
Het bestuur verplicht ook om er wat aan te doen, maar die verzaakt het om het te controleren. Maar ik denk dat ik het op de volgende vergadering wel aan de orde stel. En voor volgend jaar het iets anders doen. Bv wat meer middelvroege aardappelen en de late aardappelen echt ook laat poten. En als iemand mij een adres kan bezorgen (in Nederland) voor Bionica hou ik mij aanbevolen.
update:
Op de vergadering heb ik maar niet tegen de windmolens gevochten. De mensen willen deels niet spuiten en van het bestuur hoeft het niet, als je besmet aardappelloof maar verwijderd. Aangezien het bestuur geen politieagent wil zijn, weet je het wel. Daar hoef ik niets van te verwachten.
Maar ik heb de Bionica wel gevonden. Als biologische aardappel bij mijn huisleverancier. (van der Wal) Die heb ik dus maar gekocht. Ze waren niet eens duur. Die ga ik proberen om niet te spuiten, zodat ik geheel biologische aardappelen zal gaan eten.
wettelijk moet men de plaag bestrijden om geen schade aan
landbouw gewassen van boeren toe te brengen ook zoals de
coloradokever moet men ook wettelijk bestrijden
Ik heb wel eens aan het zoeken geweest in de (Nederlandse) wetgeving, maar ik nooit iets gevonden.
Als iemand het wel kan vinden hou ik mij aanbevolen voor de plaats van de wettelijke regels. Officieel moet het bestreden worden volgens het volkstuinreglement, maar dat gebeurt te weinig.
Gelukkig voor de boeren in mijn woonplaats ligt ons complex midden in een woonwijk.
ik heb ook eens rond gezien op het internet en
hier in belgie moet men als hobby tuinier of als beroepteler de plaag
en de coloradokever verplicht bestrijden
Nog niet geheel gelezen, maar hier kom ik wel verder mee.
Edit: nu wel grotendeels gelezen. Het betreft hier wetgeving voor ondernemers. Een particulier met een volkstuintje hoeft zich er niet aan te houden.
Ik mis eigenlijk een artikel om de hoeveel jaar je aardappels mag poten. Dit ivm aardappelmoeheid (aaltjes)
Maar waarschijnlijk zijn er meer aardappelwetten. Nog maar eens zoeken.