Onze tuinbabbel is een plaats waar je ideeën, foto's, gebeurtenissen met andere tuinvrienden kan delen. Momenteel hebben we zo'n 12.000 tuinvrienden die hieraan deelnemen.
Heb je nog geen account?
Registreer je hier en maak deel uit van onze community.
Ons tuinforum is een plaats waar ideeën en inzichten over verschillende onderwerpen in verband met tuinieren uitgewisseld kunnen worden.
Heb je een tuinvraag, misschien is deze behandeld in het forum? of stel de vraag gerust aan onze tuinvrienden....
Bekijk hier de tuinfoto's van onze tuinvrienden.
Hier heeft elke gebruiker zijn eigen foto album. Plaats hier jouw mooiste tuinfoto's en deel ze met onze tuinvrienden. Zij kunnen op hun beurt van jouw tuin meegenieten en op jouw foto's reageren.
Bij de Plantenherkenner kun je foto's toevoegen van planten die je niet kent.
Andere tuiniers kunnen je dan helpen om de plant te identificeren.
Las vanmorgen in de krant dat de Nederlandse tomatenoogst dit jaar gestegen is met 10 % ( terwijl de totale oppervlakte maar slechts met 2 % is toegenomen.....
Zelf had ik ook een enorme oogst, vooral de tomaten die ik in grote potten buiten had gezet.
En het maakt niet uit welk soort: aan alle planten zat een opmerkelijke hoeveelheid lekkere sappige tomaten.
Ik kan nog om de dag een kilootje plukken maar het eind is nu in zicht.
Tot nu toe zijn ze allemaal verwerkt in vriezer en in de weckpotten.....
Ik schroef het gemiddelde flink naar beneden: al mijn buitentomaten waren door ziekte aangetast, heb er maar een paar af kunnen halen. Ik had nog een tomatenkasje gekocht en daarin gekochte planten gezet. Deze 4 hebben het wel goed gedaan. Bij ons op de volkstuin zijn bijna alle tomaten "mislukt".
Volgend jaar gebruik ik sowieso de kas weer, maar overweeg ook om maatregelen te treffen (overkapping o.i.d.) voor de tomaten die buiten blijven.
Ja, in de volle grond. Mijn volkstuin is ruim 10 km. bij mij vandaan, dus ik heb er ook te weinig aandacht aan kunnen besteden om direct in te grijpen bij problemen.
Volgend jaar krijg ik een nieuwe tuin, op nog geen 10 minuten fiets-afstand. Daar ben ik heel erg blij mee, want dan kan ik er dagelijks naar toe. Ik ga van 100 naar 170 m2 grond, dus heb ruimte genoeg (er staan nu voornamelijk frambozenstruiken op en er blijven 3 fruitboompjes) om een goed plan te maken voor volgend seizoen. En ik wil graag veel tomaten, ook voor saus en soep te maken.
Ik vind het wel moeilijk Ong. 1/3 is nu bezet door de frambozen, er staat nog een klimconstructie met daaraan kruising braam/framboos, die niet verplaatst kan worden. Eruit halen vind ik nu zonde, dus moet ik daar omheen plannen. En om de 3 fruitboompjes.
Ik heb de laatste druk besteld van het handboek ecooigisch tuinieren volgens Velt, dus daar ga ik me maar eens in verdiepen. En gelukkig is er altijd dit forum nog, waar ik echt heel veel van leer en geleerd heb!
Zelfgeproduceerde tomaten! veel beter dan die uit de winkel en ..
Oef wel erg off topic
Laat ik nu net beslist hebben dan mijn braamboos eruit gaat.. en de herfstframboos drastisch terug gebracht wordt .
en voordat iedereen gaat vragen.. 2 van de 3 struiken braamboos heb ik al verzegd.
dus.. mochten er nog liefhebbers zijn die de herfstframboos "fall gold" willen ..
tegen verzend kosten.. en 2 euro voor minimaal 5 stuks ( via een pm aub) ze worden niet eerder verzonden dan eind oktober begin nov. mits het niet vriest.
Voor de ene braamboos 2 euro ex verzendkosten.
Als ik volgend jaar geen betere tomatenoogst heb stop ik ermee!
Heb vandaag weer twee planten moeten weggooien die aan 't wegrotten waren.
Ook verschillende tomaten rotten op de plant nog vóór ze beginnen kleuren.
Ze staan nochtans in speciale tomatenzakken in een speciale tomatenserre...
Het dak van die plastieken serre is half weggevreten door de hars van de bomen waardoor het water op de tomaten
drupt met alle gevolgen van dien!
Van 21 planten heb ik er maar 5 meer over na de slakken en het rotten!!! Erg ontmoedigend!
Volgend jaar probeer ik het een laatste keer, maar zonder serre, gewoon in open lucht en in potten!
Ik had er een 20-tal in de volle grond gezet, maar die hebben niet al teveel gedragen maar de tomaten in de potten, daar ben ik heel blij mee.
Ik heb ze dan ook wel vertroeteld
eerst een laag potgrond, dan een laagje paardenmest, vervolgens een laag eigen gebrouwen compost, dan weer een laagje mest en bovenop weer een laag compost.... dus ze hadden eten meer dan voldoende en dan een hoeveelheid water aangesjouwd elke dag en af en toe nog een handje gedroogde koemest daarbij.....
En in mijn plastic serre had ik 7 snoeptomaatjes staan en die hebben het trouwens ook heel erg goed gedaan.......stonden ook met hun voetjes in een goede grond, met paardenmest.....
Mijn tomaten deden, en doen het nog steeds goed dit jaar. De meeste staan onder een overkapping in de volle grond, en ik heb heel wat vruchten.
Ik had één soort (Fuzzy Wuzzy) in pot en daar zaten enorm veel tomaten aan, maar heb hem inmiddels opgeruimd omdat ze de aardappelziekte hebben gekregen, hoe kan het ook anders dit jaar?!