Onze tuinbabbel is een plaats waar je ideeën, foto's, gebeurtenissen met andere tuinvrienden kan delen. Momenteel hebben we zo'n 12.000 tuinvrienden die hieraan deelnemen.
Heb je nog geen account?
Registreer je hier en maak deel uit van onze community.
Ons tuinforum is een plaats waar ideeën en inzichten over verschillende onderwerpen in verband met tuinieren uitgewisseld kunnen worden.
Heb je een tuinvraag, misschien is deze behandeld in het forum? of stel de vraag gerust aan onze tuinvrienden....
Bekijk hier de tuinfoto's van onze tuinvrienden.
Hier heeft elke gebruiker zijn eigen foto album. Plaats hier jouw mooiste tuinfoto's en deel ze met onze tuinvrienden. Zij kunnen op hun beurt van jouw tuin meegenieten en op jouw foto's reageren.
Bij de Plantenherkenner kun je foto's toevoegen van planten die je niet kent.
Andere tuiniers kunnen je dan helpen om de plant te identificeren.
Heb net mijn broccoli geoogst. Ik heb mooie kolen van ongeveer 800gr!!
Ze zijn allemaal tegelijk klaar dus moet er een deel de vriezer in. Mag dat zo zonder even te koken erin? Anders zijn ze snel plat als ik ze wil gebruiken.
Ik laat de planten nog staan voor de zijscheuten komt dat ene keer of komt dat nog meer?
Gefeliciteerd met je oogst. Dat zijn mooie kolen van 800 gram . Ik zou de planten zeker nog laten staan. In de oksels zullen zich talloze nieuwe scheuten ontwikkelen die weliswaar een heel stuk kleiner zijn dan de eerste geoogste broccoli maar wel de moeite waard !
Wat het blancheren betreft , ik blancheer mijn broccoli altijd even en als je dat niet te lang doet valt dat 'plat worden ' wel mee. Ik heb voor de zekerheid toch nog even bij voedingscentrum.nl gekeken en die zegt over het blancheren van groenten het volgende :
Door middel van het blancheren van groenten worden enzymen onwerkzaam gemaakt. Dit is nodig omdat de enzymen anders kwaliteitsverlies (o.a. verlies van vitamine C) kunnen veroorzaken.
Blancheren voor het invriezen is niet nodig bij:
•groenten die slechts twee maanden of korter in de vriezer bewaard worden; de enzymen hebben dan niet voldoende tijd om tot kwaliteitsverlies te leiden
•de vruchtgroenten paprika, courgette, aubergine en tomaat; er zit zo'n laag gehalte aan eiwit en vet in dat de enzymen niet tot kwaliteitsverlies zullen leiden
•het witte deel van de prei en uien
In alle andere gevallen is blancheren verstandig.
Het invriezen van komkommer en tomaten is overigens niet aan te raden. Komkommer kan je na ontdooien eigenlijk nergens meer voor gebruiken, omdat het taai en waterig wordt. Niet onveilig, maar wel onsmakelijk.
Tomaat verliest ook zijn structuur, maar als je tomaat wat prepareert (bijvoorbeeld vel er af en pitten er uit) dan kan je nog wel een goede ingrediënt voor saus hebben aan de diepgevroren stukjes.
Blancheer de groente door ze kort onder te dompelen in kokend water. Spoel de groente na het blancheren af met koud water zodat ze niet te gaar worden en laat ze helemaal afkoelen voordat ze de vriezer ingaan