Onze tuinbabbel is een plaats waar je ideeën, foto's, gebeurtenissen met andere tuinvrienden kan delen. Momenteel hebben we zo'n 12.000 tuinvrienden die hieraan deelnemen.
Heb je nog geen account?
Registreer je hier en maak deel uit van onze community.
Ons tuinforum is een plaats waar ideeën en inzichten over verschillende onderwerpen in verband met tuinieren uitgewisseld kunnen worden.
Heb je een tuinvraag, misschien is deze behandeld in het forum? of stel de vraag gerust aan onze tuinvrienden....
Bekijk hier de tuinfoto's van onze tuinvrienden.
Hier heeft elke gebruiker zijn eigen foto album. Plaats hier jouw mooiste tuinfoto's en deel ze met onze tuinvrienden. Zij kunnen op hun beurt van jouw tuin meegenieten en op jouw foto's reageren.
Bij de Plantenherkenner kun je foto's toevoegen van planten die je niet kent.
Andere tuiniers kunnen je dan helpen om de plant te identificeren.
Nog nooit zoveel bladluizen op de onderste kropslabladen gezien als dit jaar, hele kolonies van die zwarte (de harde en langdurige vorst heeft die precies wakker gemaakt). Andere jaren slechts enkele groene te zien, maar nu moet ik wel een netelsapje gebruiken; anders de krop eens spoelen in wat zoutwater maar nu zijn er te veel luizekes.
Ook gezien dat zaailingen van prei aangetast worden door preiworm, maar deze krijgen een dosis pesticide.
Nog slachtoffers zoals ik ?
Voorlopig nog niet meer dan anders. Wel zijn er erg veel lieveheersbeestjes te vinden in mijn tuin (ik zorg dat ze kunnen overwinteren).
Dat netelsapje schijnt trouwens niet te werken, het is vooral het koude water (en de eventuele harde straal) die het hem doen.
voorlopig enkel ritnaalden in de grond die een aantal van mijn onlangs uitgeplante eikebladsla hebben kapotgemaakt.
verder heb ik vandaag 2 blaadjes met zwarte luizen van mijn kerselaar geplukt(er zullen waarschijnlijk meer zijn)
er zitten ook redelijk wat lieveheersbeestjes in de hof hier...
toch denk ik dat straks na de regen als het weer mooi weer word er mischien een explosie van luizen zal zijn(geen idee waarom ik da denk,maar ik heb zo een gevoel)
dus alles word goed in de gaten gehouden....
Heb eens een fotoke gemaakt van een sla plant.
Niettegenstaande een stortbui wijken die beestjes niet.
Bij oogsten eens flink in een emmer water met wat keukenzout dompelen en die zijn er allemaal af, liever zo dan pesticide gebruiken.
Amai, Tjoolaere, die sla's die hebben het wel erg zitten. Als ge die kropt nu eens afsnijdt en in gezouten water legt, gaan die beestjes er dan van af?
Dat is nu ook de krop met de grootste aantasting en die blijft staan voor de lieveheersbeestjes en de mieren.
Een keer goed spoelen in wat zoutwater en ze zijn er zo goed als allemaal vanaf. Daarna de krop kuisen voor consumptie en nog eens goed spoelen tot het water helder is. Mocht er nog eentje overgebleven zijn, in uw bord vindt ge die niet terug en kunt ge beschouwen als een stukje extra vlees
Liever dat dan een pesticide restje.
Goed, dus dat zout werkt dus! Dat had ik namelijk in een kookboek van de jaren vijftig gelezen
Pas op wel met die mieren, he, die eten de luizen niet, ze verdedigen ze juist.
Mieren...die beestjes mogen ook wat lekkers hebben. En, en... wanneer de meloenen in bloei komen in de serre dan verzamel ik een klein nestje mieren en laat die ertussen los, ze verzekeren een zeer goede bestuiving.