Onze tuinbabbel is een plaats waar je ideeën, foto's, gebeurtenissen met andere tuinvrienden kan delen. Momenteel hebben we zo'n 12.000 tuinvrienden die hieraan deelnemen.
Heb je nog geen account?
Registreer je hier en maak deel uit van onze community.
Ons tuinforum is een plaats waar ideeën en inzichten over verschillende onderwerpen in verband met tuinieren uitgewisseld kunnen worden.
Heb je een tuinvraag, misschien is deze behandeld in het forum? of stel de vraag gerust aan onze tuinvrienden....
Bekijk hier de tuinfoto's van onze tuinvrienden.
Hier heeft elke gebruiker zijn eigen foto album. Plaats hier jouw mooiste tuinfoto's en deel ze met onze tuinvrienden. Zij kunnen op hun beurt van jouw tuin meegenieten en op jouw foto's reageren.
Bij de Plantenherkenner kun je foto's toevoegen van planten die je niet kent.
Andere tuiniers kunnen je dan helpen om de plant te identificeren.
Er vallen bij mij enige koolplanten om. Er zit dan bijna geen wortel meer aan en ik zie kleine wormpjes. Ik ben al heel blij dat ik geen knolvoet meer heb maar nu gaat het de andere kant op. In plaats van te dikke wortels geen wortels meer. En is er wat aan te doen.
Zou het koolvlieg kunnen zijn. De larven leven op en in de wortels. De wortels worden aangevreten waardoor de bladeren van de koolplant grijs worden, waarna ze afsterven.
Preventief koolkragen toepassen.
Chemische bestrijding nexion voor het zaaien verwerken in de grond.
Bron: (het grote moestuinboek, hans van den bosch) heel oud boek dus er zijn misschien nieuwe manieren voor bestrijding (vooral het chemische middel zou wel eens vervangen kunnen zijn).
Zou het koolvlieg kunnen zijn. De larven leven op en in de wortels. De wortels worden aangevreten waardoor de bladeren van de koolplant grijs worden, waarna ze afsterven.
Ik was er al bang voor, maar voor koolkragen is het nu al te laat. Is er nog een behandelmethode of zal het aantal planten wat gaat sneuvelen laag blijven?
Ik zie namelijk niemand op het volkstuincomplex koolkragen gebruiken.
Dit jaar zal het afwachten zijn wat de schade zal zijn. Koolkragen om grote planten leggen zal vrij lastig gaan. Zijn ze nog klein, dan kun je dat proberen. Misschien helpt Spruzit spuiten aan de voet nog. Volgend jaar kun je kiezen om er anti-insectengaas erover te doen.
Het spuiten met Spruzit kan ik nog wel proberen. Volgend jaar zal ik dan maar koolkragen gaan maken. Insectengaas lijkt me eerlijk gezegd niets. Dat heb ik nu over de wortelen. Die willen maar niet groeien, omdat ze te weinig licht krijgen.
Ik heb vanmorgen eens rondgekeken. Ik zie meer slappe koolplanten bij anderen.
In ieder geval bedankt voor de tips.
Dat zijn de larven van de wortelvlieg, die je onderaan de planten vindt. Mijn wortels groeien goed onder het anti-insectengaas. Ik had ook koolrabi onder dat gaas en heb helemaal geen last gehad van de koolvlieg. Koolkragen vind ik lastig, omdat er altijd weer onkruid net onder vandaan komt.
Ik gebruik ook anti-insectengaas over mijn kool. Groeien goed en geen last van plagen. Hoeft ook nog niet eens lelijk te zijn als je een fatsoenlijke constructie maakt.