Onze tuinbabbel is een plaats waar je ideeën, foto's, gebeurtenissen met andere tuinvrienden kan delen. Momenteel hebben we zo'n 12.000 tuinvrienden die hieraan deelnemen.
Heb je nog geen account?
Registreer je hier en maak deel uit van onze community.
Ons tuinforum is een plaats waar ideeën en inzichten over verschillende onderwerpen in verband met tuinieren uitgewisseld kunnen worden.
Heb je een tuinvraag, misschien is deze behandeld in het forum? of stel de vraag gerust aan onze tuinvrienden....
Bekijk hier de tuinfoto's van onze tuinvrienden.
Hier heeft elke gebruiker zijn eigen foto album. Plaats hier jouw mooiste tuinfoto's en deel ze met onze tuinvrienden. Zij kunnen op hun beurt van jouw tuin meegenieten en op jouw foto's reageren.
Bij de Plantenherkenner kun je foto's toevoegen van planten die je niet kent.
Andere tuiniers kunnen je dan helpen om de plant te identificeren.
Ik heb dit jaar voor het eerst peultjes gezaaid. Eerst binnen, daarna buiten afharden en sinds een week staan ze buiten in de grond.
[afbeelding verwijderd niet-https]
Ik kwam gisteren thuis en ontdekte dat er (waarschijnlijk) een konijn zich te goed heeft gedaan aan mijn peulplantjes... Alle toppen zijn er vanaf.
Kan iemand mij vertellen of ik nu beter opnieuw kan zaaien, of dat de plantjes toch nog wel uitlopen vanuit het onderste stukje wat nog staat (ongeveer een centimeter)?
Hier zijn vooral duiven de smulpapen van de peulen en bonen. Ik laat als het kan voorgzaaide plantejs wat groter worden voordat ze in de volle grond gaan. Als er dan een hap van wordt genomen, blijft er nog genoeg over.
ik moet mijn peulen nog zaaien, maar ik doe er altijd direct een net overheen.
Ik heb geen last van konijnen maar meer van houtduiven die ze als lekkernij beschouwen, hetzelfde bij de plantuien en de tuinbonen en sperciebonen. Netje erover en dan heb je er geen last van.
Duiven genoeg hier, dus dat zal het wel geweest zijn. Ik heb er inmiddels een soort kippegaas overheen. Ik twijfel alleen of ik er niet beter aan doe opnieuw te zaaien...
Hebben jullie de kale plantjes laten staan?
Even een update:
Ik heb de afgevreten peultjes een tijdje laten staan. Ongeveer de helft kwam niet meer op, de andere helft langzaam toch weer wel. De niet opgekomen peultjes heb ik vervangen door nieuwe.
Daarnaast had ik ook nog twee rijen direct gezaaide peultjes. Die zijn nu twee maal zo groot als de opgevreten peultjes. Toch zitten de eerste bloemetjes nu in de afgevreten peultjes! Op een centimeter of 10 vanaf de grond. De peultjes die veel groter zijn, zie ik nog geen bloemetjes in.
Ik kan nu natuurlijk nog niets zeggen over de totale oogst / hoeveelheden. Maar het lijkt erop dat ik de voorsprong niet verloren ben. De eerst gezaaide peultjes (die afgevreten waren) bloeien nog steeds als eerste.
@fsachs,
het blijkt dus -vermoedelijk- juist te zijn dat als de vogels de harten van de planten eruit vreten dat ze niet verder groeien. moeilijk te beoordelen vanaf de zijlijn, maar we zijn met zijn allen weer een stukje wijzer geworden
@Jo, te vroeg gezaaid en toen een groeistilstand gehad door de droogte??
@ Jo,
't is hier al het derde jaar op rij dat ik in de april maand veel water heb moeten geven wegens te droog. Het 1e jaar kwamen de peulen gewoon niet boven piepen tot dat ik -laat- in de gaten kreeg dat het wel akelig droog bleef. sinds die tijd ben er op verdacht dat de grond redelijk vochtig blijft
Mij overkwam dat dit jaar. Ik had ze mooi opgekweekt in een bakje en toen uitgeplant. (geen last van vogels en muizen). Ze groeiden goed, maar opeens stonden ze stil en kwamen in bloei. Toen dacht ik ook: "Jullie hebben dorst". Over het gewas gieten is slecht, dus toen maar tussen de rijen water gegeven en nu groeien ze weer verder. Maar ik had 2 rassen. Markana groeide gewoon door, maar Charmette niet. Daar heb ik me op verkeken. Je leert elk jaar weer bij