Onze tuinbabbel is een plaats waar je ideeën, foto's, gebeurtenissen met andere tuinvrienden kan delen. Momenteel hebben we zo'n 12.000 tuinvrienden die hieraan deelnemen.
Heb je nog geen account?
Registreer je hier en maak deel uit van onze community.
Ons tuinforum is een plaats waar ideeën en inzichten over verschillende onderwerpen in verband met tuinieren uitgewisseld kunnen worden.
Heb je een tuinvraag, misschien is deze behandeld in het forum? of stel de vraag gerust aan onze tuinvrienden....
Bekijk hier de tuinfoto's van onze tuinvrienden.
Hier heeft elke gebruiker zijn eigen foto album. Plaats hier jouw mooiste tuinfoto's en deel ze met onze tuinvrienden. Zij kunnen op hun beurt van jouw tuin meegenieten en op jouw foto's reageren.
Bij de Plantenherkenner kun je foto's toevoegen van planten die je niet kent.
Andere tuiniers kunnen je dan helpen om de plant te identificeren.
Ik weet het niet zeker he maar ik denk dat dat door de te droge zomer was.
Op een bepaald moment moesten we ze bijna uit de grond boren.
En dat kan niet goed zijn he.
Of dan waren de gekende radijsjes lange (bijna wortels)gekomen.
Door de droogte te moetzen zoeken achter water.
grt
Eerst en vooral wortelen telen op zware grond is niet gemakkelijk een diepe grondbewerking is nodig, misschien ka je volgend jaar op perceel van de wortelgewassen de grond mengen met wit zand. Ook bemesting met stalmest is uit de boze. En zoals tomateboer schrijft de droogte heeft er ook iets aan gedaan. Volgens u foto kan ik ook zien dat ze aangetast zijn door de wortelvlieg dus telen onder gaas is een aanrader.
voor de vroege worteltjes neem ik 'amsterdamse bak' (de zogenaamde busselworteltjes
voor zomerwortels neem ik 'nantes'
voor de winterwortels (deze kan je bewaren, maar ik vries die in voor de soep) zijn groter en ruwer, neem ik 'flakkee'
en bij mij worden al die soorten onder gaasdoek geteelt en zoals André reeds aangaf de grond diep loswerken en niet bemesten voor het zaaien, maar na de opkomst pas (ikzelf gooi samengestelde messtof als ze zo'n 5cm boven staan)
Verse of halfverteerde mest trekt de wortelvlieg aan en doet de wortels vertakken Wortelen moeten voldoende kalium kunnen opnemen om goed de kleur tee bewaren dus ook geen compost geven
Als bemesting kunnen we afhankelijk van de grondsoort een matige tot sterke kalibemesting met houtasse, vinasse of patenkali
bij zware grond NOOIT witzand gebruiken. Witzand zakt zo fel op mekkaar dat ge geen effect gaat bekomen, beter is rivier- of rijnzand door de grond te mengen.
Bij zware grond mag u al vlug 5cm zand mengen op een bouwvoor van 25 à 30 cm. Pas op dat is arbeid hoor.
ik heb gelezen dat wortelen en uien geen extra mest nodig hebben . omdat ik wisselteelt heb gedaan en het vorige jaar bonen en vruchtgewas op dat plek hebben gestaan , maar dit jaar extra kalk gestrooit . de wortelen doen het goed . de tweede oogst komt er ook aan .
Wat ik hier niet begrijp is het gebruik van rijnzand,om,de grond losser te maken,ikzelf had vroeger een tuin met zwaare grond,ik gebruikte geen rijnzand,maar wel in het najaar zaaide ik een diepwortelende groenbemester ik denk dat het ras luzerne was,deze groenbemester wortelt zeer diep,en maakt zo de grond losser,maak in het najaar ook gebruik van compost,dit verlicht de bodem ook goed,en voorziet de grond ook nog van de nodige voedingstoffen,bij compostgebruik in het najaar,heb je weinig of geen problemen voor het teelten van wortelen,ik strooide zelfs een dunne laag verteerde compost tussen mijn wortelen,en dit leeverde ook geen problemen op.