0 Nieuwsbrief het tomatenblad
▼ Ga naar meest recente reactie
Annd6
Angelo, Rita, zeer mooie , leuke en interessante nieuwsbrief, tof met al die receptjes.
Ik had een vraagje en ben naar jullie site gegaan maar als ik klikte op :vragen klik hier dan verscheen er dat de pagino verlopen was.
Dus doe ik het maar via het forum als je het niet erg vindt.
Bij bepaalde soorten staat bij dieven: IND
en bij andere : niet dieven: DET
Bedoel je met het eerste inderdaad? En het tweede, wat bedoel je daar mee?
Nog eens een proficiat, vind het een geslaagde nieuwsbrief en ik kijk al uit naar de volgende!
Ann
woensdag 9 augustus 2006 - 20:57
Tomateboer
Dank je wel hoor!
Rita en ik doen alles wat we kunnen om jullie een zo mooi mogelijke
nieuwsbrief vor te schotelen.
Blij dat je het mooi vindt
Inderdaad op mijn website bij vragen gaat het niet.
Dat komt omdat ik een domeinnaam aangervraagd(omdat dat veel makkelijker is voor jullie) heb en dat kan tot 24
uren duren voordat die pagina verdwijnt.
Maar om op je vraag terug te keren.
IND:= Indetermine (dieven in het Frans)
Det:= Determine (niet dieven in het Frans)
grt en nogmaals bedankt!
woensdag 9 augustus 2006 - 21:06
Bowie
Bij mij staan sommige zinnen niet volledig - is dat nog bij iemand?
woensdag 9 augustus 2006 - 21:39
Tomateboer
Hoe bedoel je?
Op de nieuwsbrief?
Dat zou raar zijn hoor
grt
woensdag 9 augustus 2006 - 21:49
Tekst aangepast
Bowie
Om een vb te geven:
Bij Big Rainbow onderaan: Zoete en lekkere tomaat doet het fantastisch go
salades
Bij Prudence Purple: zeer grote vrucht,geribbelde met een neiging naa
vorm
woensdag 9 augustus 2006 - 22:10
Martine
bij mij staat alles er volledig op.
heel knappe en interessante nieuwsbrief, hoor
Martine
woensdag 9 augustus 2006 - 22:10
Tomateboer
Om een vb te geven:
Bij Big Rainbow onderaan: Zoete en lekkere tomaat doet het fantastisch go
salades
Bij Prudence Purple: zeer grote vrucht,geribbelde met een neiging naa
vorm
Dat is eigenaardig
woensdag 9 augustus 2006 - 22:22
Bowie
Voor het mailadres dat ik doorgestuurd had kijk ik via skynetportaalsite op email en daar is het mailvak blijkbaar nogal smal.
Ik heb de nieuwsbrief doorgestuurd naar mijn zakenmail die ik via Outlook Express bekijk en daar staat de nieuwsbrief wel volledig.
Begrijpe wie het begrijpe kan
Ik zal me dan maar opnieuw inschrijven hé.
woensdag 9 augustus 2006 - 22:28
Tomateboer
Ja,dat kan inderdaad
Dat het maar op bepaalde grote te bekijken is
grt,hopelijk komt het goed
woensdag 9 augustus 2006 - 22:31
Lisa
in de nieuwsbrief van mij is ook alles goed te lezen-jammer de fotos van de tomaten zie ik niet
wel een leuke info ka ook naar de site van jullie gaan
lisa
woensdag 9 augustus 2006 - 22:44
woensdag 9 augustus 2006 - 22:47
Andre
Hier is alles ok zeer mooi gedaan
andre
woensdag 9 augustus 2006 - 23:07
Adrienne
Bij mij staat er alles prima op !!!
Fantastische gedaan.
Gelukkig voor ons zo leren we weer veel bij en kunnen we onze
gezinnekes weer verwennen met al die lekkere receptjes.
[afbeelding verwijderd niet-https]
grtjs adrienne
woensdag 9 augustus 2006 - 23:30
Koen
idd, prima
mooi werk!!!!
Groeten, Koen
donderdag 10 augustus 2006 - 08:30
donderdag 10 augustus 2006 - 09:33
Lacegarden
bij tomaten zijn er twee soorten
determinée: dat wil zeggn dat ze na een bepaalde tijd stoppen uit zichzelf met groeien, deze soorten laat men het beste gewoon groeien zoals ze zijn, ik dief die niet . Dus: ze stoppen spontaan met groeien. Het zijn vooral de kleine soorten, dwergsoorten,. Zij hebben heel dikwijls een korte dikke hoofdstengel van waaruit kleine fijne vertakkingen groeien.
de indéterminée: die blijven maar door groeien, dus die moeten na een tijdje(voor buitentomaten ten laatste half aug) de kop uit gedaan worden. In het ABN toppen. Deze soorten worden gediefd.Men kan dit in een serre doen na 5 bloementrossen. We moeten er echt rekening meehouden dat de lichthoeveelheid vanaf september sterk verminderdt , dus een tomaat heeft ook veel licht nodig om te groeien. Vele vruchten die men later heeft zouden niet meer rijpen of onvoldoende.In tomatenlittérature spreekt men van
IND
er zijn ook nog de half déterminée.
Angelo gaat iedere keer bij de soorten die hij beschrijft deze afkortingen gebruiken, dan is het voor jullie eenvoudig om een overzicht te hebben van de groeiwijze.
rita
donderdag 10 augustus 2006 - 10:28
Annd6
Die dwergsoorten, daar zitten Fuzzy Wuzzy en de varenbladtomaat ook bij niet? Ik heb die allebei staan en ik denk dat ik die volgend jaar in potten ga zetten want die liggen nu echt op de grond. Wat het licht betreft, die planten zijn zo'n dikke struiken geworden dat je de tomaten echt moet gaan zoeken. Krijgen ze dan nog wel genoeg licht?
Bedankt voor de uitleg, ik ga het toch even opschrijven dat ik het niet meer vergeet.
Ann
donderdag 10 augustus 2006 - 10:34
Nientje
waar moet ik inschrijven om die brief te ontvangen
nientje
donderdag 10 augustus 2006 - 10:36
Annd6
Nientje, op de website van Angelo en die van Rita kan je je inschrijven
Ann
donderdag 10 augustus 2006 - 10:41
donderdag 10 augustus 2006 - 10:52
Tomateboer
Die dwergsoorten, daar zitten Fuzzy Wuzzy en de varenbladtomaat ook bij niet? Ik heb die allebei staan en ik denk dat ik die volgend jaar in potten ga zetten want die liggen nu echt op de grond. Wat het licht betreft, die planten zijn zo'n dikke struiken geworden dat je de tomaten echt moet gaan zoeken. Krijgen ze dan nog wel genoeg licht?
Bedankt voor de uitleg, ik ga het toch even opschrijven dat ik het niet meer vergeet.
Ann
Ja Fuzzy Wuzzy is ene voor in pot,varenblad ook.
Dit heb ik dit jaar ondervonden.
Ze dragen zo veel vruchten en voor zo'n struikjes zijn het wel kanjers
.
Dus volgend jaar in pot,...
Ja,..ze zullen ook wel rijpen hoor
grt
donderdag 10 augustus 2006 - 10:54
Annd6
Ja, vooral die varenblad geeft enorme vruchten! Wat vind jij van de smaak? Dat is wel interessant als ik weet wat jij lekker vindt aan een tomaat, dan weet ik waar jij op let.
De fuzzy tomaten zijn niet zo groot bij mij, ik vind ze trouwens allebei redelijk zacht van smaak, niet erg uitgesproken.
Ann
donderdag 10 augustus 2006 - 10:59
Tomateboer
In varenblad zit er veel sap,dus goed voor in salades en dergelijke.
De smaak is nu niet zo speciaal dat ik er nu van zou glunderen.
Maar ze heeft toch een smaak apart.
Fuzzy Wuzzy vindt ik toch zo raar he.
Als je ze in je mond steekt dan voel je als het ware de harige deeltjes
.
En ook een zeer mooi decoratieve plant
grt
donderdag 10 augustus 2006 - 11:10
Annd6
Ja, die Fuzzy heeft wel een raar effect.
Wat je zegt over de smaak van varenblad, daar kan ik me nu eens helemaal in vinden, ik vind hem lekker maar hij doet het nog niet echt voor mij. Nu kijk ik nog meer uit naar die turkse muts, die jij zo lekker vindt!
Ik zal tot volgend jaar moeten wachten of misschien op het tomatenfestival, kan je daar tomaten kopen?
Ann
donderdag 10 augustus 2006 - 11:16
Lacegarden
voor fuzzy wuzzy: altijd in een zeer grote pot bij mij
maar alles wat ik redelijk van smaak vind dat gaat bij mij in sauzen, volgende nieuwsbrief gaan jullie die recepten hebben en ook de fotos zien. Wat zeer lekker is: dat wordt in een sla gegeten met peper en zout en lichte vinaigrette en basilicum.
natuurlijk over smaken discuteren is moeilijk, ik meng graag de verschillende lekkere soorten, zodat de smaken zich completteren. Iemand heeft ooit een beschrijving van smaak gegeven van de noire de crimée: wel ik denk dat die persoon geen smaakpappillen heeft, die beschrijving klopt langs geen kanten.
voor het tomatenfeest: ik ga één dezer dagen weer naar frankrijk, angelo gaat rouwens mee. Dan ga ik zoveel mogelijk inlichtingen geven.
Verwacht jullie niet aan een zware commerciële bedoening: want dat zijn allemaal zo een echte idialisten: dat zijn mensen met een roeping, die anderen helpen en die niet van anderen profiteren.
rita
donderdag 10 augustus 2006 - 11:59
Tekst aangepast
Annd6
Ga je nu al? Het is toch pas de 17de en de 18de sept? Zijn ze al aan het voorbereiden? Ik weet totaal niet wat ik ervan moet verwachten, ik hoop in de eerste plaats een hele hoop enthousiaste mensen te zien én heel veel soorten tomaten! Ik zou heel graag nog bijleren en misschien wat zaadjes vinden, kopen, ruilen, wat dan ook. Ik ben al op zoek naar tomatenspullen maar die vind je niet zo makkelijk.
Maar ik geef nog niet op.
Ann
donderdag 10 augustus 2006 - 12:51
Tomateboer
Neen,dat is ergens tegen Armenthier(als ik het goed schrijf)
Ons Rita geefte elk jaar zaden en planten voor gehandicapte mensen.
Ja zo is ze he,vrijgevig langs alle kanten
.
En daar gaan we dan naartoe.
Dit staat los van publieke samenkomsten..
grt
ps:Bij Rita doet de Fuzzy Wuzzy het subliem,...en zo lekker
hoh zwijgt er mij van of ik pluk er enkele om op te eten
donderdag 10 augustus 2006 - 14:50
Lacegarden
als alles meezit dan komt er een soort themaspreekbeurt over oude tomatensoorten. Franck Bedouet is een botanicus. Hij heeft een zeer groot opzoekingswerk gedaan over oude tomatensoorten.
In zijn mailtje van gisterenavond heeft hij weer enkele punten gemaild die hij wilt voorstellen aan de mensen die mee helpen organizeren.
Ik denk dat ik niet ga aan één stand blijven staan, dat gaan Guy en Angelo doen.(mijne Guy wel te verstaan)
er zullen wel bezoekers zijn die geen frans spreken , dus zou ik die mensen helpen als ze vragen hebben.
We zijn alles nog aan het voorbreiden. Ik ga wel een deel van verzameling tomatenobjecten tentoonstellen. Dit op algemene vraag van de tomatenverzamelaars uit het Zuiden.
Tot nu toe komt er ook iemand uit Quebec.
Een vriend van ons heeft vorige week een tomatenfeest georganiseerd in het zuiden: hij heeft van zijn eigen 450 soorten kunnen tonen. Hij heeft mij een video gestuurd, gewoon fantastisch.
Ik hoop dat hij ook gaat komen, maar hij moet de dag ervoor in Berlijn zijn bij zijn zoon, dus ik vrees dat hij het niet gaat halen.
Er komt misschien iemand uit Brazilië, dat hangt af van een afspraak die ze heeft voor haar werk. Zij moet in Europa zijn en zou proberen dit te combineren.
als de serre van het project RE-AGIR tomaten zou verkopen dan laat ik het weten.
rita
donderdag 10 augustus 2006 - 14:52
Annd6
Die spreekbeurten, weet je al om hoe laat die doorgaan? Is dat allemaal in 't frans? Dan ga ik een probleem hebben, mijn man kan Frans maar ik niet zo goed als ze te snel praten. Die standen waar je van vertelt, zijn dat allemaal liefhebbers en specialisten zoals u? Laten die tomaten zien, of gaat het meer over informatie? Dat is precies echt een internationaal gebeuren als ik dat zo lees! Geven die mensen uit het buitenland ook spreekbeurten? Re-agir ken ik ook al niet.
Amai, weer zoveel vragen!
Ann
donderdag 10 augustus 2006 - 15:12
Annd6
Is wel mooi wat jullie doen, die zaden weggeven aan gehandicapten.
Jullie reizen wat af zeg! Zal ook wel enorm boeiend en leerrijk zijn om met al die mensen in contact te komen.
Ann
Goeie reis trouwens!
donderdag 10 augustus 2006 - 15:16
Lacegarden
mijn voorstel is om de tekst van de spreekbeurt op voorhand te vrtalen, en dan daar aan de vlamingen en nederlanders een vertaling te geven.
die andere standen: allemaal zoals angelo en ik
hele bescheiden mensen. Je gaat daar echt vrienden maken.
tot nu toe weet ik nog altijd niet wie er zeker voor 100 % gaat aanwezig zijn.
Als je zin hebt om zelf deel te nemen: stand is gratis
je mag verkopen, je mag ruilen ,
neem contact op meij, er is zelfs een kenis die komt uit Straatsburg , juist met een paar pimentsplantjes, maar zij doet het om iedereen eens in "het echt" te ontmoeten. Ik ken haar al 5 jaar van op een canadees forum. Dus je ziet, het zal wel lukken.
donderdag 10 augustus 2006 - 15:45
Tekst aangepast
Annd6
Ik ben volop zaadjes aan 't verzamelen van de tomaatjes die ik heb, het zijn niet veel soorten maar je dan heb ik toch al iets! Het ziet er ook best mooi uit in die zakjes die ik geleerd heb te maken van jouw website.
Ik krijg er alsmaar meer zin in , het lijkt wel of het is één grote samenkomst van gelijk gestemde zielen! Mensen met passie en groene vingers.
Ik denk net aan iets, mogen daar honden komen? Want wij gaan dat weekend een paar dagen naar de zee en vandaar uit zouden we naar Frankrijk rijden maar ons Nikske(zo heet onze hond) gaat altijd mee en om haar een hele dag in die studio op te sluiten dat vind ik te lang , ze kent het daar niet goed en doordat ze niet goed ziet (ze heeft maar één oogje) kan ze erg gaan blaffen als ze geluiden hoort die ze niet kent. Dat zou vervelend zijn voor de andere bewoners.. Als het niet te warm is kan ze even in de auto blijven misschien. Ik hoop dat ze meemag, het is een zaal toch of is het buiten?
Voor zelf een standje te beginnen daar heb ik nog te weinig gerief en kennis voor.
Ann
donderdag 10 augustus 2006 - 16:13
Tekst aangepast
Bowie
Kunnen wij na al een aantal verschenen tomatenbladen, de vorige nog oproepen via één van jullie sites of is het beter dat we zelf het nieuwsblad ergens in een map op onze pc zetten.
Nu kan ik dus alles lezen!!!!!
donderdag 10 augustus 2006 - 17:00
Tomateboer
Wel Tania, ik zal ze proberen op mijn website te plaatsen zodat u ze kan opvragen.
Klant is koning he
grt
donderdag 10 augustus 2006 - 17:11
Annd6
Angelo of Rita, ik had graag de kiemkracht getest van mijn zaadjes, het is tenslotte toch de eerste keer dat ik zaad win en ik zou graag weten of het goed zaad is voor ik aan het ruilen ga.
Hoe doe ik dat het beste?
Gewoon in zaai grond stoppen of op een vochtig doekje? Of op een andere manier?
Ann
donderdag 10 augustus 2006 - 17:45
Tomateboer
Als ik u mag zeggen,...
ik zou dat niet doen,...want wat ga je anders met de zaailingen doen?
We weten dat ge goed voor uw tomaatjes zorgt dus uw zaad zal dan ook
wel in orde zijn he
grt
donderdag 10 augustus 2006 - 18:14
Annd6
Ja, die zaailingen...ik zou daar niets mee doen, gewoon wegdoen. Zonde maar Ja dan ben ik wel zeker dat het zaad goed is.
Vind het wel tof dat je ervan uitgaat dat het zaad goed zal zijn, ik volg toch alle aanwijzigingen zo precies mogelijk op
Maar er is toch een beetje verschil, de meeste zien effen wit en andere zijn zo wat bruin en 't is daarom dat ik beetje begon te twijfelen. Kan dat kleurverschil kwaad? Is het vliesje er dan misschien niet helemaal af?
Ann
donderdag 10 augustus 2006 - 18:46
Tomateboer
Dat kan geen kwaad die kleurvrschillen
ik heb er hier die wit,bijna zwart,bruin,kortom in bijna alle kleurtjes
grt
donderdag 10 augustus 2006 - 18:54
Annd6
Oef, dan ben ik gerust!
Is het zo dat je enkel van de allereerste tomaat moogt zaad nemen of mag het ook van de tweede of derde? Die zijn soms groter en mooier enis dat dan niet beter?
Ann
donderdag 10 augustus 2006 - 19:01
Nigella
Madame tomate en jonge tomatenkweker
dank voor de nieuwsbrief, jullie doen er nogal een beetje aan door zeg!!!!!
donderdag 10 augustus 2006 - 19:04
Lacegarden
Ann, maak je daar toch niet zenuwachtig in, je doet het goed. Er enkel op letten dat je het zaad ZEER GOED laat drogen. In het begin (ik doe altijd op zijn minste 10 dagen) daarna de eerste maanden in een papieren verpakking.
enkel als ze opgestuurd worden voor een ruil dan gaan ze in een plastieken zakje.
Ik moet ons Pistache ook meedoen, ik doe ook haar bench mee, zowel voor in de auto als voor daar ter plaatse. Guy(en dat is nog steeds die van mij) die gaat daar regelmatig een wandeling mee doen. Als ge aan de zee zijt, ben je dan aan de oostkust of de westkust? indien de westkust dan ben je het dichts via Ieper te rijden
ik weet niet of wij vanuit Hamme of vanuit nieuwpoort gaan vertrekken.
waarschijnlijk uit hamme omdat ik een vito proppensvol ga hebben.
Volgensde laatste mails van over een uurtje zouden er tomaten verkocht worden.
Maar hoogstwaarschijnlijk ga ik dan naar die serre in frankrijk moeten gaan om die mensen wegwijs te brengen in het verkopen van gemengde schaaltjes , waar dan nog op iedere tomaat de naam moet gekleefd worden. Dat is bij die mensen niet evident, dus daar vrees ik voor problemen.
donderdag 10 augustus 2006 - 21:19
Annd6
Me zenuwachtig maken doe ik niet maar ja ik wil het inderdaad wel "tegoei doen"
Hoe dat we moeten rijden dat zal wel geen probleem zijn, mijn man zit de hele dag op de baan voor zijn beroep.
We zitten in Westende trouwens.
Tof dat de hond mee kan, dat is makkelijk.
Je gaat er precies nog wat werk hebben ter plaatse! Ik heb van jou al een foto gezien maar naar Angelo en jouw Guy heb ik 't raden
Zou tof zijn als we elkaar eens kunnen ontmoeten, hang aan jullie kraam misschien een bordje met jullie namen
of gewoon : hier is 't
Ann
donderdag 10 augustus 2006 - 22:01
Lacegarden
ik probeer hier iets, een foto van die vriend van ons die inhet zuiden tentoonstelling had
http://img260.imageshack.us/img260/5201/tomatespujolssurciron060806dxocopiemj5.jpg
oei, angelo ik ga uw hulp nodig hebben.
donderdag 10 augustus 2006 - 22:35
donderdag 10 augustus 2006 - 22:44
Tomateboer
ik probeer hier iets, een foto van die vriend van ons die inhet zuiden tentoonstelling had
img260.imageshack.us/img260/5201/tomatespujolssurciron060806dxocopiemj5.jpg
oei, angelo ik ga uw hulp nodig hebben.
donderdag 10 augustus 2006 - 23:00
donderdag 10 augustus 2006 - 23:00
donderdag 10 augustus 2006 - 23:01
Tekst aangepast
Annd6
Danku Angelo!
Zonde dat jullie er niet opstaan
Wat een verzameling, dat zijn er een hele hoop! Rita je zei dat die foto in het zuiden getrokken is maar waar in het zuiden? Blijkbaar zijn er meerdere tomatenfesivals, ik heb al gehoord dat er in Italie ook zijn.
Ann
Als ik dat allemaal zie dan wil ik proeven!
donderdag 10 augustus 2006 - 23:06
Bowie
Hoe kunt ge daar nu een keus in maken????
donderdag 10 augustus 2006 - 23:14
Annd6
Haha, zo had ik het nog niet bekeken!
Elk jaar andere?
Ann
donderdag 10 augustus 2006 - 23:19
Tomateboer
Danku Angelo!
Zonde dat jullie er niet opstaan
Ann
Als ik volgende week naar Rita ga zullen we eens een foto nemen van ons 2 samen
goed Rita?,...
vrijdag 11 augustus 2006 - 00:18
Adrienne
Ha da's goe angelo
K'mag toch mee kijken hé
Ik zie jullie tomaten foto's héél graag, maar ben benieuwd wie achter dat lekkers zit.
Ha sinterklaas en zwarte piet niet, da had ik al in de gaten.
gtjs adrienne
vrijdag 11 augustus 2006 - 10:27
Lacegarden
ik weet dat hij in de Landes woont tegen Saint-Jean de Luz, maar die tentoonstelling was in de streek van de Suternnes wijnen, maar die naam van het piepkleine dorpje weet ik niet meer. Ik zal zijn mail eens gaan opzoeken. Mar Angelo en ik zijn daar niet naarote geweest hoor. dat komt nog wel, als we nog wat groter, zijn
als we ons een camionette aanschaffen en daar een tomatenmobilehomùe van maken, hé angelo.
vrijdag 11 augustus 2006 - 10:31
Tomateboer
Maar natuurlijk,....
Dat gaat zeker lukken
grt
vrijdag 11 augustus 2006 - 10:44
Tomateboer
Ha da's goe angelo
K'mag toch mee kijken hé
Ik zie jullie tomaten foto's héél graag, maar ben benieuwd wie achter dat lekkers zit.
Ha sinterklaas en zwarte piet niet, da had ik al in de gaten.
gtjs adrienne
Mo natuurlijk moogde gij mee kijken!!!
grt
vrijdag 11 augustus 2006 - 10:45
Tekst aangepast
Annd6
Rita, bouw gelijk een bus om dan heb je plaats zat!
Ben benieuwd naar de foto's
De zaadjes die ik heb laten gisten, daar staat nu schimmel op maar ik ruik nog niets!
Da zal nog komen zeker
Mijn eerste Black krim is bijna rijp, kan niet wachten om hem te proeven!
Ann
vrijdag 11 augustus 2006 - 10:55
Bowie
Black krim dat is toch noire de criméé (of toch niet) - ik heb er al 2 van kunnen opeten - vond ze wel lekker -
vrijdag 11 augustus 2006 - 18:20
Victor44
Angelo en Rita een heel dikke proficiat voor zoveel zorg dat jullie steken in "het tomatenblad". Een zeer leerrijk en verzorgd krantje! Doe zo voort!
vrijdag 11 augustus 2006 - 19:51
Martine
Rita en Angelo,
leuk om te lezen wat een geweldig tomaten-team jullie zijn!
Martine
vrijdag 11 augustus 2006 - 19:54
Tekst aangepast
Annd6
Ik weet niet of dat hetzelfde is, Black krim en noire crimée, zou wel eens kunnen
Ann
vrijdag 11 augustus 2006 - 19:55
vrijdag 11 augustus 2006 - 21:12
Kris
Volgens Reinhard Kraft, Dr. Carolyn Male en verschillende Amerikaanse zaadfirma's zijn Black Krim en Noire de Crimée twee verschillende soorten.
Heb ze ook allebei en er is wel degelijk verschil. Als de Black Krim rijp is, plaats ik eens een foto.
Noir de Crimee (Crimean Night): 77 days. Indeterminate plants, deep purple-black. At maturity usually green shouldered. 4 to 6 oz. fruit. This is a strain of Black Krim.
'Noir de Crimee translates from the French as 'Black Krim but many people who have grown both, including Dr. Carolyn Male say they are not tire same tomato.
Noire de Crimée
Dunkelbraun, grünschultrig, flachrund, saftig, aromatisch, reich tragend, nicht identisch mit "Black Krim".
Kris
vrijdag 11 augustus 2006 - 23:26
Annd6
Kris, bedankt voor de informatie.
Volgende week kan ik een digitale camera lenen en dan zal ik ook een foto op het forum zetten van Black krim, kunnen we vergelijken. Tot dan
Ann
vrijdag 11 augustus 2006 - 23:30
Tomateboer
Volgens Ventmarin zijn ze hetzelfde.
Hij is toch een goede tomatenkweker he.
Ik denk dat die discutie al eerder is ontstaan.
En daarôp was het antwoord,hetzelfde.
En als je nu eens alles letterlijk vertaalt.
Black Krim
Noire de crimee
grt
zaterdag 12 augustus 2006 - 00:19
Kris
Effe een vraagje, hoelang is die Ventmarin al bezig met tomaten?
Kris
zaterdag 12 augustus 2006 - 00:31
Tekst aangepast
Lacegarden
correctie
voor betrouwbaarheid: ik lees zeer veel foraa, zeer veel littérature ovr tomaten, begin eerst al met een zeer uitgbreide vergelijkingstest
qua:
dikte van de vrucht
zaden
zadenkamers
sap
dikte van de huid
vorm van het kroontje
groeiwijze
meer dan één smaakproef bij verschillende personen
laat ons zelf met een paar mensen van hier op het forum de test doen
het is niet al heilig wat er in het frans geschreven wordt
Christian is een hele goede vriend van ons, komt hier regelmatig over de vloer( angelo weet dat maar al te goed hij heeft hem bij ons al ontmoet)
laat ons het bewijs leveren,
maar aub laat ons het nauwkeurig doen.
Voor mij zijn er in België een paar grote kanonnen. Ik moet nu naar de rommelmarkt boekjes gaan zoeken
wordt vervolgd
rita
zaterdag 12 augustus 2006 - 09:17
Annd6
Ik wil wel meedoen met die test maar ik kom niet in aanmerking denk ik, ik doe het nog maar twee jaar
Qua smaak ben ik nog niet zo onderlegd maar ik kan via foto's wel de andere kenmerken staven zoals dikte, zaden,zadenkamers,dikte van de huid, vorm van het kroontje en groeiwijze. Met sap weet ik niet of je kleur bedoelt of hoeveelheid of beide, dat moet je me even laten weten. Inieder geval wil ik graag meedoen, 't toeval wil dat ik maandag een digitale camera te leen heb dus dat komt goed uit.
Alleen moet ik dan nog wat geduld opbrengen om hem nog niet te gaan proeven
dat zal niet makkelijk zijn
! Ik laat hem dan nog netjes hangen tot maandag!
Als er nog zaken zijn waar ik op moet letten laat het me dan weten, dan kan ik het nauwkeurig doen zodat het nut heeft.
Groeten
Ann
zaterdag 12 augustus 2006 - 10:48
Lacegarden
ann, of ge nu al tien jaar kweekt, of pas 1 maand
kijk dit zijn onze principes: iedereen kan van iedereen leren
- wees oprecht en eerlijk in uw kweek
- profiteer niet van de goedheid van anderen-
- wees u zelf en wil niet altijd met de pluimen vaniemand anders gaan lopen
dat bedoelde ik met die andere, die heeft willen "le roi de la tomate "zijn met niets van zijn eigen, alles op de nek van iemand anders en dan de pluimen nemen om hem een mooi verenkleed te laten maken. jammer dat je de Fables de la Fontaine niet door en door kent, die geeft zulke zaken zeer goed weer.
Jij gaat dat ook kunnen met die noteringen. En wat tot jouw eer en glorie strekt is dat je er geen geld voor vraagt, heb je mij nu begrepen?
zaterdag 12 augustus 2006 - 14:47
Annd6
Rita, ik heb altijd al wel begrepen wat je principes zijn en die strekken je tot eer. Blijkbaar heb jij al verschillende opgeblazen nietsnutten tegengekomen die met de eer van iemand anders gaan lopen. Ik "ken" alleen jullie en ik heb nog geen negatieve ervaringen gehad, gelukkig!
Ik moet nog veel leren en heb daardoor veel vragen, want zo leer je toch, niet?
Ik kijk ernaar uit om er aan te beginnen maandag! Hoop dat de bewuste tomaat nog beetje zon kan "pakken" vandaag en morgen zodat ie op zijn paasbest is!
Groetjes Ann
zaterdag 12 augustus 2006 - 15:26
Lacegarden
de noire de crimée moet je opletten, die heeft echt de neiging om open te barsten als ze gaat rijp zijn.
Soms heb je er zeer zware exemplaren bij, maar dan maar met niet teveel opbrengst. Ik heb ooit één enorme vrucht gehad p een struik. Ik zal eens moeten zoeken of die foto nog heb.
Uit 1 vrucht ga je heel veel zaden halen.
Tot twee jaar terug was dit mijn favoriete tomaat, nu niet meer, hoewel ik ze extra lekker vind.
zaterdag 12 augustus 2006 - 15:32
Tekst aangepast
Annd6
Ik heb maar één plant en die heb ik gekocht in Beervelde op de tuinbeurs op de stand van "de nieuwe tuin" , die ken je vast. Een goede groep lijkt me én een degelijke, ik heb met één van hun ook gesproken. Ik heb het kaartje nog dat er bij zat, ze noemen ze Black krim. Verder staat er van ze onder glas te kweken en dat het een late productieve soort is van een brede, bijna zwarte tomaat boordevol smaak (dat trok me aan om hem te kopen) en dan staan er standaard aanbevelingen van verzorging: dieven, opbinden, toppen, geen extra voeding en niet teveel water. Dat voorlaatste heb ik niet opgevolgd omdat ik neusrot had (niet bij deze plant!) en preventief alle planten kalium en kalk en meststof (bio) heb bijgegeven.
Aan de plant hangen in totaal zes vruchten, wat denk ik niet veel is, waarvan twee beginnen te kleuren, één nog heel klein is en één rijp. Ze zijn niet zwaar,ik schat tussen de 130 en 200gr.
Voor de rest moet ik ze oogsten en opensnijden en dat doe ik maandag.
Ben benieuwd naar je foto.
Maar...weer een vraag, waarom is het niet meer je favoriete tomaat?
Ann
zondag 13 augustus 2006 - 00:45
Lacegarden
Peter Bauwens ken ik al jaren, ik ben toen hij pas begonnen is met tomaten hetzelfde jaar bij hem mijn eerste plantjes gekocht. Het is zo lang geleden, bij hem in zijn tuin liepen toen kleine kindjes rond en ik had toen ook mijn kleine kindjes bij. ( die zijn nu al heel volwassen en wonen al lang niet meer thuis).
Is zeer betrouwbaar: voor alles wat hij verkoopt en ook zeer betrouwbaar voor de artikels die hij schrijft. Zijn boeken zijn juweeltjes.
Ik heb andere zwarte tomaten ontdekt, die complémentair zijn voor de noire de crimée.
Deze week nog vol log over : turkse muts, maar de cheroke chocolate is ook zo lekker, en old brooks
er zijn zoveel lekkere soorten.
En vergeet niet dat de smaken ieder jaar door de teeltwijze kunnen lichtjes veranderen.
dat is ook zo bij druiven.
Om echt een smaaktest te doen moet je met een groep mensen zijn die alles nauwkeurig noteren , een soort proeverij, daar geef je neutraal water en brood bij , geen zout, geen peper,
er wordt geproefd en commentaar gegeven. Ik heb ieder jaar zo een proeverij georganiseerd hier thuis.
Dat was echt plezant.
Weet ge dat wij bijéén zelfde tomaat, die danwel bij verschillende hobby mensen gekweekt werd, verschil in smaak hadden.
Wij waren hier soms met meer dan 30 personen aan het proeven, het bleef ook niet enkel bij water en brood , hoor.
Iedereen bracht iets mee om het gezellig te maken, behalve één : die kwam altijd op het schuim van de anderen.
Ik had toen grote broden zelf gebakken, er was een reeks van koude gevulde tomaten, warme gevulde tomaten met gehakt, ratatouille, gedroogde tomaten, tomatenconfitures, teveel om op te noemen.
En dat was super gezellig. Maar:
iedereen ging huiswaarts , al of niet met een stuk in hun voeten, en Rita zat met bergen opkuis, afwassen, schotels afkrabben, allée: ge kent dat hé: merci, het was aangenaam dat we mogen komen zijn maar ja zie, morgen moeten wij werken en , ja, jullie zijn toch met pensioen.
Of: volgende keer is het bij ons te doen, hoor: maar volgende keer is nog nooit gekomen.
Dus doe ik niets meer. Enkel nog proeven met Angelo. Nota's nemen, en alles gaat in het tomatenblad komen.
Dat wordt wel veel werk, maar dat hebben we er voor over.
rita
zondag 13 augustus 2006 - 10:46
Annd6
Het is spijtig dat je zo vaak met profiteurs te maken hebt gehad. Ik moet daar ook opletten (nog niet met tomaten want ik ken haast geen mensen met dezelfde interesse) Ik ben nog al rap geneigd om te zeggen: ik zal dat doen en voor je 't weet profiteren ze keer op keer waar je bijstaat enkomt er niets van de andere kant. Mijn man is zo'n beetje mijn "thermometer" in die gevallen, hij heeft dat sneller door dan ik. Zo hou ik het een beetje in de hand.
Die turkse muts! Die naam komt maar steeds terug! Daar ben ik super benieuwd naar!
Qua smaak, waar moet ik opletten? Ik zoek in een tomaat altijd een volle rijke smaak, niet zo vlak en waterachtig. Ik hou ook van de zure toets en die moet er echt zijn voor een saustomaat vind ik, toch voor pizza en pasta sauzen. En dan het zoete, ik vind een goed kerstomaatje een snoepje
Ik ken die termen allemaal niet goed, bij mij is het eigenlijk begonnen bij mijn pa, die kweekte alle jaren tomaten,doodgewone, niemand stond er bij stil. Ik heb altijd graag tomaten gegeten maar toen wist ik gewoon dat tomaten lekkerder waren in de zomer dan in de winter en dat er een paar soorten waren. Maar één jaar waren de tomaten bij mijn pa zo lekker dat ik ze gewoon als een appel at, daar zat qua smaak zoveel meer in, nie te doen. Die was echt op zijn eigen af, gewoon perfect. Sindsdien wil ik dat terug proeven en ben ik altijd op zoek naar iets nieuws. Twee jaar geleden zijn we verhuisd en had ik eindelijk, niet veel maar het is iets, plaats om tomaatjes te kweken. Ze staan overal, ik bind er zelfs vast aan de wasdraad!
Mijn moestuintje is maar 12 vierkante meter en ik heb dit jaar 79 planten.
Mijne Black Krim heeft nog een klein beetje groen plekjes van boven ik hoop dat het zonnetje vandaag er nog wat kleur bijbrengt. Voor de rest is hij meer diep bruinrood.
Waar letten jullie op qua smaak?
Ann
zondag 13 augustus 2006 - 11:23
Bowie
Mijn kerstomaatjes eet ik 's avonds voor tv op - is beter en gezonder dan chips. Ik doe dat dikwijls een paar tomaten meenemen naar 't werk om tussendoor op te eten - zelfs ipv boterhammetjes.
zondag 13 augustus 2006 - 12:13
Annd6
Angelo, Rita en wie geinteresseerd is,
zoals beloofd het verslagje van de Black Krim
[afbeelding verwijderd niet-https]
Mooie hé
Hij weegt 184 gr, doorsnede 8 cm hoogte 4,5
[afbeelding verwijderd niet-https]
Ik ga dit al apart doorsturen want daarnet lukte het niet
maandag 14 augustus 2006 - 17:46
Tekst aangepast
Annd6
vervolg, het blijft mislukken! [afbeelding verwijderd niet-https] [afbeelding verwijderd niet-https] [img]
maandag 14 augustus 2006 - 17:56
Annd6
Jongens, vierde keer! [afbeelding verwijderd niet-https]
maandag 14 augustus 2006 - 18:04
Annd6
[afbeelding verwijderd niet-https]
maandag 14 augustus 2006 - 18:05
Tekst aangepast
Annd6
Ik weet niet hoe je de dikte van de schil meet maar op de laatste foto is het goed te zien.
Qua smaak vonden mijn man en ik ze lekker en zacht, we hadden ze iets voller en rijker van smaak verwacht.
Zo, ik hoop dat ik het correct gedaan heb en dat dit kan bijdragen tot het antwoord op de vraag of Black Krim en Noire Crimée al dan niet hetzelfde zijn.
Groetjes Ann
maandag 14 augustus 2006 - 18:13
Adrienne
Mmmm Ann, die zien er wel erg lekker uit
gtjs adrienne
maandag 14 augustus 2006 - 18:34
Martine
de smaak ken ik niet, maar ze zien er wel heel knap uit, wat een kleur!
Martine
maandag 14 augustus 2006 - 20:46
Geertje
wat een mooie vrucht!! het water komt me gelijk in de mond als al dat lekkers zo zie
maandag 14 augustus 2006 - 21:19
Florentina
Met zo'n tomaat kan je, denk ik, iedereen doen watertanden.
Ik ken de smaak van deze prachtige tomaat niet, maar ik verwacht ( verkeerdelijk) dat zo'n
tomaat wat naar pruim zou smaken. Kleuren kunnen dus misleiden !
Volgens google is La noire de Crimée de vertaling van Black Krim.
Een vriendin is afkomstig van De Krim, zij bevestigt het warme zomerse klimaat.
florentina
maandag 14 augustus 2006 - 22:27
Lacegarden
Ann, speciaal vandaag in de gutsende regen mijn black krim afgedaan, maar ze is lang nog niet rijp.Mijn noire de crimée staat op de pc van mijn man en de meeste fotos van noire de crimée staan op mijn oude pc en die staat in Nieuwpoort. Daar geraak ik niet omdat het hier veel te druk is. Maar dat komt wel.
Uw beschrijving is zeer goed.
In mijn franse boeken staat ook dat Black Krim en Noire de crimée dezelfde tomaat is. Maar bij de Duitsers is het anders.
We gaan dat wel uitvissen. Dat is voer voor de wintermaanden. We geven niet op.
maandag 14 augustus 2006 - 23:17
Annd6
Tof!
Ik doe mee!
Waarom heb je hem afgedaan als hij nog niet rijp is? Dan kan je toch niet proeven of keuren?
Ik heb wel een hoop problemen gehad om alle foto's erop te krijgen, ik kreeg iedere keer te horen dat de pagina verlopen was en dan was ik alles kwijt. Daarom is het zo in stukjes.
Het zaad heb ik gezet om te laten gisten.
Daarover heb ik nog een vraag [afbeelding verwijderd niet-https]
Het zaad dat links ligt is met de mixermethode gewonnen en rechts met gisting, ik zie toch een duidelijk verschil. Is dit te verwaarlozen volgens jou of is de gisting toch beter?
Ann
maandag 14 augustus 2006 - 23:29
Lacegarden
Ann,afgedaan : uit schrik dat we hagel zouden krijgen, we hebben hier gisteren bakken regen gehad , en ook een onweer. Dus ik wilde kost wat kost die tomaat hebben.
Peter Bauwens die beschrijft die methode met de mixer in zijn eerste tomatenboek. Ik heb dat nog nooit gedaan, ik doe het altijd met een koffielepeltje de zaden uithalen, twee vingers water in een glas , de zaden erin en dan maar wachten tot er schimmel komt. Dan goed spoelen in een zeef, uitknijpen en laten drogen op een ondertas. Heb jij dat boek? Daar zit alles in over het kweken van tomaten, maar het is nergens meer verkrijgbaar.
volgens mij zijn uw zaden perfect.
bewaar ze de eerste maanden toch maar in papierenzakjes, je weet nooit voor het eventuele vocht dat er nog zou kunnen in zitten.
Voor wat de fotos aangaat: ik kan het ook niet, ik neem fotos , zet die dan op de mac , pas een verklein programma toe en voor de rest is het Angelo of een vriend van ons die alles doet.
rita
dinsdag 15 augustus 2006 - 09:17
Annd6
Rita,
Het weer is hier ook vreselijk, gelukkig staan de meeste tomaten hier beschut. Ik heb nog redelijk wat bloemetjes maar dan moet het toch beter weer gaan worden. Bij verschillende planten is de opbrengst erg klein door die neusrot maar ik hoop dat ik van elke soort toch nog behoorlijk wat win, zeker is dat niet.
Kan je me de titel van dat boek geven? Zou ik het misschien in tweedehandszaken kunnen vinden?
Ik ben blij dat mijn zaadjes er goed uitzien, ik doe ze allemaal in die papieren zakjes die ik heb leren vouwen (van je site) en dan gaan ze in een kartonnen doosje.
Ik hoop dat je die tomaat nog kan afrijpen, ik heb iets gehoord over een banaan erbij te leggen, een stof in die schil zou het rijpingsproces bevorderen, is dat correct? Moet je ze dan afdekken?
Ons studieobject, de Black Krim was gisteren heel snel op! Ik heb er nu nog een paar hangen, gelukkig in een serre, als die van jou niet goed komt kom er dan maar eentje halen!
Groetjes
Ann
dinsdag 15 augustus 2006 - 10:11
Lacegarden
ik zal het halen en alles afschrijven ook het isbn nummer.Peter heeft er geen meer.
rita
dinsdag 15 augustus 2006 - 19:01
Annd6
Dankje wel , dan ga ik zoeken.
Ik heb hier onder nog een foto, is dat ook neusrot? Of iets anders?
Ann [afbeelding verwijderd niet-https]
Groetjes
dinsdag 15 augustus 2006 - 21:16
Ann1790
dag mannekes, hier ben ik weer eens. 't was weer een tijdje geleden
dat boek van Peter Bauwens heet "Tomaten op kleur, tomaten op smaak" en ondertitel "op avontuur in de tuin en aan tafel" ISBN is 90-215-3397-9
Het is inderdaad uitverkocht, maar ik heb via de boekenzoekdienst van de Slegte na een aantal maanden toch nog een exemplaar op de kop kunnen tikken. Probeer misschien ook eens, je weet nooit (aanvraag gewoon via hun website en zij zoeken gedurende een jaar en dit zonder aankoopverplichting)
Mijn aanvraag had ik in november 2005 gedaan en einde maart 2006 hadden ze het beschikbaar.
mijn Noire de Crimée begint ook te kleuren (in de serre) dus ik ben ook zeer benieuwd naar de smaak
heb vorige week voor het eerst van de evergreen geproefd : gewoon uit het vuistje zonder iets erbij. lekker !!!!
Grt
Ann
dinsdag 15 augustus 2006 - 22:42
Annd6
Dank je naamgenoot!
Ik ga het zo snel mogelijk aanvragen!
Als je je Noire de Crimée opeet vertel je hier dan over de smaak en misschien fotootje?
Ann
dinsdag 15 augustus 2006 - 22:56
dinsdag 15 augustus 2006 - 23:53
Kris
Hierbij de beloofde Black Krim foto.
[afbeelding verwijderd niet-https]
[afbeelding verwijderd niet-https]
Noire de Crimée heb ik dit jaar niet staan en ik heb er indertijd ook geen foto van genomen. Maar op de site van Kraft staat wel een duidelijke foto.
Groetjes,
Kris
zondag 27 augustus 2006 - 14:22
Lacegarden
goede avond Kris,
wel ik hoop dat je mijn persoonlijk mailtje ontvangen hebt van gisterenavond . Het is wel geschreven op de pc van mijn man omdat daar uw adres nog in zat.
groetjes,rita
dinsdag 29 augustus 2006 - 21:36
\n\n
Beschikbaar in de webshop..
Voeg een reactie toe