Onze tuinbabbel is een plaats waar je ideeën, foto's, gebeurtenissen met andere tuinvrienden kan delen. Momenteel hebben we zo'n 12.000 tuinvrienden die hieraan deelnemen.
Heb je nog geen account?
Registreer je hier en maak deel uit van onze community.
Ons tuinforum is een plaats waar ideeën en inzichten over verschillende onderwerpen in verband met tuinieren uitgewisseld kunnen worden.
Heb je een tuinvraag, misschien is deze behandeld in het forum? of stel de vraag gerust aan onze tuinvrienden....
Bekijk hier de tuinfoto's van onze tuinvrienden.
Hier heeft elke gebruiker zijn eigen foto album. Plaats hier jouw mooiste tuinfoto's en deel ze met onze tuinvrienden. Zij kunnen op hun beurt van jouw tuin meegenieten en op jouw foto's reageren.
Bij de Plantenherkenner kun je foto's toevoegen van planten die je niet kent.
Andere tuiniers kunnen je dan helpen om de plant te identificeren.
sinds enkele jaren probeer ik brocilli te kweken maar telkens met een slecht resultaat, (zeer kleine knoppen)
bloenkolen lukt zeer goed
wat moet ik doen om brocolli te kweken , waar,hoe en wanneer
bij mij is het zandgrond, ik heb een serre en een platte bak
Zaaien en planten verloopt ongeveer zoals bij bloemkool. De vroege broccoli's worden onder koud glas in bakjes gezaaid en verspeend, of rechtstreeks in de pot of perspot gezaaid. De latere worden op zaaibed opgekweekt, liefst op rijtjes. Metdeplantafstand kunnen we allerlei richtingen uit 60 x35 cm is een goed gemiddelde. Dichter planten levert op dezelfde oppervlakte meer kilo's, maar kleinee broccoli's op. Verder uiteen planten geeft grovere bloemknoppen op.
Je moet goed bij de pinken zijn om de bloemknoppen op het juiste ogenblik af te snijden, dat is net voor het opengaan van de bloemknopjes. Vroeger oogsten geeft minder gewicht, later oogsten levert een losse bloemknop met gele bloempjes erop, die niet meer zo lekker is.
De hoofdknop is het eerst oogstklaar. Hij wordt met een flink stuk steel afgesneden. De totale lengte zal ongeveer 20 cm bedragen.Twee tot vier weken later ontstaan dan nog 4 tot 5 zijknoppen. Wanneer je de hoofknop korter afsnijdt kan je 8 tot 10, kleinere zijknoppen verwachten.
Een goede hoofdknop haalt een gewicht van 250 tot 300g. een zijknop gaat tot 60 g.
Heb je geen last van knolvoet? Dat geeft ook slecht resultaat. Bij mij lukt daardoor de late teelt beter. Maar ik begin de knolvoet onder de knie te krijgen. Nooit wil ik nog koolplanten van een vreemde, hoe goed bedoelt ook. Zelf zaaien. En ze zo groot mogelijk in pot opkweken en een beetje kalk erbij in het plantgat. Maar het is wel leuk om de strijd met knolvoet aan te gaan.