Latijnse naam | Myrica gale |
Plantennaam | Wilde gagel |
Familie | Myricaceae (gagelfamilie) |
Soort gewas | Haagplanten , Sierheesters - Struiken |
Groeihoogte max. | 120 - 150 cm |
Bloeikleur | Bruin |
Bloeimaand | April, Mei |
Bladkleur | Groen |
Wintergroen | Bladverliezend |
Winterhardheid | Goed winterhard |
Standplaats | Zon, Halfschaduw |
Habitat | Vochtige bodem |
PH bodem | Zuurminnend |
Speciale kenmerken | Snijbloem, Aromatisch, Mooie herfstverkleuring |
Koop deze plant in de webshop
vanaf € 14,50 / stuk
Myrica gale groeit in NW-Europa en N-Amerika langs waterkanten, heide, moerassen, bosgrond en duinen.
De struik groeit erg ijl met roodbruine scheuten maar het blad is heerlijk geurend. Ze bezitten aan de onderkant klieren die bij het aanraken of kneuzen een harsgeur afgeven.
De dofgroene bladeren zijn scherp gezaagd, langwerpig en leerachtig.
Krijgen een warme roestbruine kleur in de herfst
De bloei bestaat uit katjes die voor het verschijnen van het blad bloeien.
Mannelijke struiken zijn te herkennen aan de grote goudbruine katjes terwijl de vrouwelijke half zo klein zijn en bleker.
Na de bloei verschijnen de kleine grijsbruine vruchtjes.
Groeit op natte lichtzure venige grond.
Ik moet oppassen dat hij niet te veel scheuten ernaast maakt en snoei hem soms behoorlijk terug. Voor in de thee en in de jam. Maar vooral als steun tussen bloeiende planten. Kijk maar op foto 2.
zaterdag 28 februari 2015 - 20:13
Hoi Joukje., ik heb er gisteren 1 geplant, grappig dat ik je hier tegenkom. Hoe gebruik je hem in thee of jam ? Ik had er 1 , genoot eigenlijk alleen van de geur. Helaas ben ik die plant kwijt. Nu n kleintje van net 15 centimeter. Na jouw reactie wat optimistischer over groeikracht.
zondag 13 november 2016 - 15:35
Moet je teleurstellen. Ik gebruik deze plant als steun tussen andere planten. Pepermunt en citroenverbena gebruik ik wel in de thee. Jam maken doe ik bijna niet meer nu ik geen volkstuin meer heb. Appeltaart en appelmoes gelukkig nog wel. Deze plant hadden ze hier in de gemeente tuin gezet en er bleven stekken in de slootswal liggen. Nu zijn er inmiddels al die specifieke wilde gagel weer geruimd. Te veel werk en ik had er ook geen zin en puf meer in om het bij te houden. De geur van gagel is meer schoensmeer.zal morgen even een foto nemen. Het blad valt er al aardig af. Heb nog een andere soort gagel die langer groen blijft en glanzend licht groenig blad heeft.
maandag 14 november 2016 - 20:16
Kijk voor gebruik in jam en bier maar eens bij bessenkwekerij Allardsoog.
maandag 14 november 2016 - 20:38
Heb de bessensite bekeken; leuk, apart. Het recept is geheim vd kok daar....dat begrijp ik.
Ik ga volgende zomer wel es kijken of mijn nieuwe minigageltje ook zoiets kan.
Maar volgens mij is het een Myrica gale, heb jij die nou ook en groeit die zo hard? of bedoelde je die mooie grote struik van je foto ? Groet
dinsdag 15 november 2016 - 13:17