menu
Tuinadvies

  

Hippeastrum (Colibri Group) 'Balentino' - Ridderster

Ook gekend als: Hippeastrum (Sonatini Group) 'Sonatini Valentino'
Latijnse naamHippeastrum (Colibri Group) 'Balentino'
PlantennaamRidderster
FamilieAmaryllidaceae

Soort gewasKamerplanten , Bol- en knolgewassen
Groeihoogte max.40 - 50 cm
BloeikleurRood
BloeimaandJuni, Juli, Augustus
BladkleurGroen
WintergroenBladhoudend
WinterhardheidNiet winterhard
StandplaatsZon
HabitatNormale bodem
PH bodemNeutraal
Speciale kenmerkenSnijbloem, Giftig, Kuipplanten
Pinterest Logo

Info

Hippeastrum (Colibri Group) 'Balentino' worden hier in ons klimaat als een kamerplant gehouden maar kunnen wel naar buiten van zodra de nachttemperatuur 10°C halen.
De bloemen zijn enkelvoudig, felrood en intens wit geaderd met geelgroen in de keel.
Kan tot 4 bloemstelen geven met elk 3 tot 5 trechtervormige bloemen.

Rond de periode van Kerst worden typisch meer Hippeastrums verkocht, vanwege hun mooie rode tinten. De plant is beter bekend onder de naam Amaryllis, maar eigenlijk is dit niet de echte naam. De latijnse naam Hippeastrum is de echte familienaam (wordt vaak ook als Ridderster verkocht). De naam Amaryllis is eigenlijk verkeerdelijk toegekend, want de echte Amaryllis belladonna is een ander bolgewas uit Zuid-Afrika, en ook de enige in zijn soort. De soort Hippeastrum heeft meer dan 130 cultivars, waarbij jaarlijks enkele tientallen nieuwe worden gekweekt.

Hippeastrum overhouden na de bloei
-------------------------------------------------

Deze plant is niet echt kostelijk in aankoop waardoor de bloembol in vele gevallen gewoon in de vuilnisbak of de composthoop terecht komt. Men koop liever een nieuwe plant aan, dan er de rest van het jaar de zorg ervoor te hebben, want echt mooi is de plant niet wanneer ze niet bloeit. Voor wie de bol wel wil houden om er het jaar nadien opnieuw van te genieten zijn hier enkele tips om de Hippeastrum over te houden na de bloei.

De stengel van de bloem moet afgesneden worden op ongeveer 2 centimeter boven de bloembol. In vele gevallen is de plant al opnieuw bladeren beginnen maken, let dus op dat enkel de bloemstengel wordt afgesneden en niet de jonge bladeren.
Na enkele weken kan de overschot van die bloemstengel verwijderd worden omdat dat stukje helemaal opgedroogd is. De plant is nu klaar om het proces van voor af aan te beginnen.
De groei van nieuwe bladeren is belangrijk voor de voedselvoorziening van de plant. Bedoeling is om de plant de rest van het jaar nieuwe bladeren te laten aanmaken waardoor de bol kan herstellen na de bloei en ook zelf groter kan worden.
Let op want erg grote bladeren kunnen ervoor zorgen dat de bloempot omvalt. Snij liever geen bladeren weg, maar ondersteun ze zodat de plant hier geen energie kan aan verliezen.
De plant krijgt in deze periode best ook af en toe wat meststof.

De plant wil ook af en toe zelf een rustpauze inlassen. Dit wordt gekenmerkt doordat de bladeren geel zullen worden. Verwijder de gele bladeren en zet de plant in een donkere echt neit al te warme plaats te rusten.
Moet de plant opnieuw beginnen groeien, dan zet je die best op een plaats met voldoende licht (op de vensterbank bijvoorbeeld). Maak de bol schietklaar door de bruine oude rokken af te bol te pellen. Laat de laaste hangen zodat de bol niet beschadigd kan worden. Eventuele zijscheuten of klisters van deze bol moeten voorzichtig verwijderd worden. De bol is nu klaar om te potten en zal normaalgezien na een tiental dagen zijn eerste bladpunten gaan vertonen, waarna de plant opnieuw zal groeien en bloeien.

Tip bij het potten van Hippeastrum
----------------------------------------------

Zet de planten in een niet te warme kamer met veel licht. Op die manier zal de plant trager groeien mar wel stevigere bladeren krijgen en mooier bloeien.

Synoniemen voor Hippeastrum (Colibri Group) 'Balentino'

  • Hippeastrum (Sonatini Group) 'Sonatini Valentino'

Cultivars

Eigenaars

0 tuiniers hebben deze plant in de tuin

    Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

    Ontvang gratis tuintips

    Klik hier en schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief

     


    Plantverzoeken

    Heeft u een plant niet gevonden in de plantengids?
    Dan kan u hier een verzoek doen om de plant toe te voegen.

    Terug naar boven icoon