menu
Tuinadvies

  

Phalaenopsis 'Ikaria' - Vlinderorchidee

Phalaenopsis 'Ikaria'Foto: Daanvo
Latijnse naamPhalaenopsis 'Ikaria'
PlantennaamVlinderorchidee
FamilieOrchidaceae (Orchideeën)

Soort gewasKamerplanten , Vaste planten
Groeihoogte max.70 - 100 cm
BloeikleurWit
BloeimaandMei, Juni, December, November, Oktober
BladkleurGroen
WintergroenBladhoudend
WinterhardheidNiet winterhard
StandplaatsHalfschaduw
HabitatNormale bodem
PH bodemNeutraal
Pinterest Logo

Info

Phalaenopsis 'Ikaria' vormt brede lederachtige, groene bladeren waaruit de lange gebogen bloemstengels komen met grote zuiverwitte bloemen Deze kunnen in ideale omstandigheden 3 maanden aan een stuk bloeien.

Phalaenopsis (fal-en-OP-sis), Grieks voor “nachtvlinder”, is één van de vele geslachten behorend tot de Orchideeënfamilie (Orchidaceae). Deze van oorsprong zeldzame plant werd rond de jaren 1700 via ontdekkingsreizen naar onze streken meegebracht en werd pas later in de eerste helft van de 20e eeuw door intense kweekmethodes gecultiveerd waarna men ze aan redelijke prijzen aan de tuinliefhebber kon aanbieden.
Deze meest verkochte en populairste bloeiende kamerorchidee is één van de makkelijkste om in onze huiskamers te houden en er bestaan ruim 50 soorten met meer dan honderdduizend cultivars.

Zijn natuurlijke biotopen bevinden zich in de tropische regenwouden van Azië, Nieuw–Guinea en Australië waar de plant als vlezige wortels epifyt groeit in de bomen. Het is geen parasiet want hij gebruikt de takken eerder als steun en om zich vast te hechten via zijn vlezige wortels. De vlinderachtige vorm van de bloemen heeft tot doel vlinders te lokken om op deze “eerder schalkse” manier bestuiving mogelijk te maken.

VERZORGINGSTIPS:
Temperatuur
De Phalaenopsis vraagt een minimum nachttemperatuur van 16°C en een maximum dagtemperatuur van 32°C. Een ideale dagtemperatuur van 20 tot 25°C wordt echter aanbevolen.

De plant kan tot 6°C doorstaan maar het gevolg is dan wel dat ze ofwel niet bloeit ofwel zullen bloeiende planten hun bloemen vroegtijdig verliezen waarna de bladeren roodachtig van kleur worden en bij langdurige koude zelfs volledig afsterven.

Licht
De vlinderorchidee - die in zijn natuurlijke habitat in de bomen groeit – vraagt veel licht maar verdraagt wel geen rechtstreeks zonlicht (zeker niet tijdens de zomermaanden) behalve misschien wat vroege ochtendzon achter een gordijn (max. 10 tot 12 % volle zon per dag). Een plaats op de vensterbank oostwaarts gericht is ideaal.

Wanneer de bladeren vergelen kan dit een teken zijn van een teveel aan rechtstreeks zonlicht. Een te donkere standplaats veroorzaakt dan weer vroegtijdige bloemknopval en donkergroene bladeren wijzen op een gebrek aan licht.

Water
De orchidee niet gieten in het hart van de plant (rot en schimmels) maar wel op het potsubstraat. Het ideale gietwater moet lauw zijn met een pH van 6–7, regenwater is uitstekend en is te verkiezen want kraantjeswater is te kalkrijk !

Gieten doe je het best zo vroeg mogelijk op de dag en enkel als het potsubstraat droog aanvoelt en zeker van toepassing: liever niet te veel gieten! (als je twijfelt sla je best een gietbeurt over)

Luchtvochtigheid
In zijn natuurlijke omgeving geniet de Phalaenopsis van 100% luchtvochtigheid. Daarom zullen de slagingskansen van de opkweek en het houden van deze orchidee afhangen van de luchtvochtigheid in onze huizen. Ideale plaatsen zijn keuken, badkamer of zelfs de serre. De plant regelmatig benevelen en de pot op een brede schaal zetten gevuld met gebakken kleikorrels of grint, steeds voorzien van water (pot mag wel niet in het water staan) want op deze wijze verdampt het water onder de plant en krijgt men een hogere luchtvochtigheid in zijn onmiddellijke omgeving.

Groeimedium
De belangrijkste vereiste voor een ideaal groeimedium is een goede toch vochthoudende drainage waardoor de vlezige wortels goed kunnen ademen en toch water opnemen.

Een mengsel van boomschors (den – Pinus maritima), veenmos (sphagnum), puimsteen of perlite (kan vervangen worden door stukjes rotswol of kapok) is te verkiezen boven gewone potgrond daar deze bij te veel vocht wortelrot kan veroorzaken. In de handel worden dergelijke grondmengsels aangeboden.

Bemesting
Gezien er in het potsubstraat weinig voedsel zit, kan men de Phaelenopsis best via het gietwater bemesten. Plantenvoedsel met een meststofgehalte van 20-20-20 speciaal voor orchideeën aangemaakt kan in vloeibare vorm in tuincentra aangeschaft worden. Eind de lente of begin van de zomer (groeiseizoen) regelmatig bemesten, tijdens de wintermaanden of wanneer de planten in rust zijn minder.

Verpotten
Verpotten of ompotten gebeurt liefst in een stenen pot daar deze gemakkelijk lucht en water opneemt en doorlaat. Een plastiek pot heeft deze eigenschappen niet. Anderzijds dient wel gezegd dat plastiekpotten het uitdrogen van de grond sterk verminderen. Verpotten gebeurt wanneer het nodig is, wanneer de grond verteerd is, meestal is dit om de 2 jaar.

http://www.tuinadvies.be/artikels/kamerplant_phalaenopsis.htm

Cultivars

Eigenaars

8 tuiniers hebben deze plant in de tuin
  • Kraanjan
  • Rinosja
  • Habets Philomene
  • WannesVanacker
  • RiniCLV
  • Zazacreativo
  • HildeL
  • Koke

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang gratis tuintips

Klik hier en schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief

 


Plantverzoeken

Heeft u een plant niet gevonden in de plantengids?
Dan kan u hier een verzoek doen om de plant toe te voegen.

Terug naar boven icoon