Latijnse naam | Mentha piperita 'Senior' |
Plantennaam | Munt |
Familie | Lamiaceae (lipbloemenfamilie) |
Soort gewas | Vaste planten |
Tuinfunctie | Kruidentuin |
Groeihoogte max. | 50 - 70 cm |
Bloeikleur | Paars, Roze |
Bloeimaand | Juli, Augustus, September |
Bladkleur | Groen |
Wintergroen | Bladverliezend |
Winterhardheid | Goed winterhard |
Standplaats | Zon, Halfschaduw |
Habitat | Normale bodem, Vochtige bodem |
Speciale kenmerken | Kuipplanten, Aromatisch, Tuinkruiden |
Munt wordt wereldwijd gebruikt en is erg populair.
Mentha piperita komt oorspronkelijk uit Zuid- Europa en het Middellandse Zeegebied. Het is een vaste plant waarvan je het hele groeiseizoen kan oogsten.
Mentha piperita 'Senior' bloeit lila en heeft sterk aromatische blaadjes.
De blaadjes zijn op hun best voor de bloei omdat dan de essentiële oliën op hun sterkst zijn. Je kunt ze perfect drogen en ook invriezen.
Verse munt is zacht en verkoelend met een zoetscherpe smaak en kan een gerecht een verfrissende toets geven. Het kruid wordt al zeer lang gewaardeerd voor zijn digestieve eigenschappen. Daarom gebruiken ze het vaak in Turkse, Iranese en Indiase yoghurtbereidingen en in Marokko maken ze er thee van.
In cocktails en longdrinks wordt het vaak gebruikt; iedereen kent vast de mojito, een populair drankje uit Cuba, dat met verse munt wordt bereid. Muntaccenten zijn ook erg lekker in chocoladebereidingen en taarten.
Ook bij warme gerechten kan het een troef zijn om het kruid te gebruiken. Het past bij aubergines, wortels, erwten, tomaten en courgettes maar ook kip, kalfs- en lamsvlees of in marinades en salsa's. In India gebruiken ze de frisheid van munt vaak als tegenhanger van de verschillende warme specerijen in groente- en vleesschotels.
In het sommige landen verkiezen ze gedroogde blaadjes boven de verse. De smaak is pikant en geconcentreerd maar mist de zoetheid van verse munt. Een theelepel gedroogde blaadjes, die kort gebakken is in een beetje olijfolie en toegevoegd is vlak voor het serveren geeft een verassend aroma en past in vele Turkse en Iranese gerechten.