Zomersnoei bij (klein)fruit
Snoeien van fruitbomen en -struiken hoeft niet per se enkel in het najaar te gebeuren. Ook van een zomersnoei hebben de planten deugd, zeker wanneer ze sterk doorgroeien of te veel vruchten beginnen te dragen. De zomersnoei is dus voornamelijk groeiremmend. Snoeiwonden genezen bij warm weer ook sneller, mits het droog blijft. Let op bij extreem hoge temperaturen om zonnebrand aan de plant en vruchten te voorkomen.
Te veel aan rijp fruit? Scroll dan snel naar onderaan het artikel en ontdek ons recept voor een heerlijke verse smoothie bowl.
Fruitbomen snoeien
Bij alle appel- en perenbomen kan er een zomersnoei gedaan worden. Zeker degene die groeien in leivorm mogen tijdig worden "bijgetrimd" om wilde zijscheuten te verwijderen. Ook alle steenfruitsoorten (de Prunus familie: kers, perzik, pruim...) kan worden bijgesnoeid. Verwijder wekelijks verdroogde takken indien nodig en snoei andere scheuten in tot op ongeveer 10 cm (intoppen).
Druiven snoeien
Zomersnoei bij druiven hoeft in de zomer niet zo uitgebreid te zijn als in de winter maar heeft wel zijn nut. Het gaat hier om het uitdunnen van takken vanaf de jonge trossen aan de twijgen komen. De zomersnoei is nodig:
- om de druivelaar compact te houden en de vruchten wat sneller te laten groeien;
- voor een optimale ontwikkeling van de duiventrossen;
- hoe meer licht, hoe beter de druiven rijpen;
- door de plant luchtig te houden, heb je minder kans op schimmelziekten (witziekte).
Houtig kleinfruit snoeien
Blauwe bes (Vaccinium corymbosum)
Deze struikvormige besdragers houden van zure grond. Sommige rassen kunnen wel 3 m hoog worden. Meestal worden per struik 4 à 5 gesteltakken aangehouden die de eerste twee jaar niet worden ingekort. Op de gesteltakken vormt de struik vruchtdragende scheuten. De vruchten verschijnen alleen aan die eenjarige scheuten. Dat betekent dat vanaf het derde jaar regelmatig verjongingssnoei van afgedragen scheuten nodig is. Dit zorgt voor een vroege rijping van de vruchten.
Rode en witte bessen (Ribes rubrum)
Deze struiken kunnen vrijstaand groeien of aan draden worden gebonden om een haag te vormen. De vrijstaande struik is het meest algemeen. Daarbij worden 4 à 5 takken aangehouden, bij beplanting aan draden meestal 3 takken. De takken worden ieder jaar gesnoeid. Als ze de vereiste hoogte hebben bereikt, worden ze teruggeknipt tot op een sterke zijscheut. Aan de takken verschijnen zijscheuten die bessen dragen. Die worden weinig gesnoeid (wat veel kleine bessen geeft) of kort gesnoeid (wat weinig, maar grotere bessen geeft). Dat gebeurt meestal eind januari.Binnen in de struik rijpen de trossen langzamer, wat te verbeteren is door de toppen van de scheuten in de zomer weg te snoeien. Maar zorg dan wel dat er per scheut zeker zes bladeren overblijven. Verspreid de zomersnoei over twee weken om de groei niet te remmen.
Zwarte bessen (Ribes nigrum)
Deze struiken worden eigenlijk alleen als vrijstaande struik gebruikt. De mooiste vruchten ontstaan aan eenjarig hout (dat dus het jaar ervoor is gevormd). Drie- en vierjarige takken dragen minder rijk. Daarom wordt vanaf het tweede jaar verjongingssnoei toegepast. Houd 4 à 5 takken aan. Vervang driejarige takken regelmatig door nieuwe grondscheuten. Kort takken niet gedeeltelijk in. Zo voorkom je het ontstaan van vertakte takken (zogenaamde gaffels). Snoei ook te korte vruchttakjes weg. De snoei wordt bij zwarte bessen in de zomer uitgevoerd (na de oogst) of tijdens om een betere belichting en knopvorming te krijgen. Ieder jaar verschijnen er meer dan voldoende nieuwe grondscheuten.Frambozen (Rubus idaeus)
De zomerframboos draagt op grondscheuten die in het jaar ervoor zijn gevormd. Na de oogst sterven de afgedragen takken af. Deze kan je in de zomer snoeien zodat de plant mooi blijft. De nieuwe scheuten blijven doorgroeien met een nieuw groen blad en zullen het jaar daarop nieuwe vruchten dragen.
Herfstframbozen (Rubus idaeus)
Deze frambozenrassen dragen na de zomer vruchten aan scheuten die in hetzelfde jaar zijn gevormd. Snoei in de herfst na de oogst alle scheuten kort af. Houd vanaf het voorjaar 10 à 12 nieuwe scheuten aan en bind die ook aan. Herfstframbozen vormen minder zware planten dan zomerframbozen. Ook uitdunnen mag tijdens de zomer om de plant luchtig te houden en schimmels te vermijden.Bramen (Rubus fruticosus)
Bij deze halfklimmende vruchtstruiken verschijnen de vruchten aan de eenjarige (het jaar ervoor gevormde) grondscheuten. Nieuwe scheuten schieten in de zomer op. Zet ze uitgebogen vast aan draden. Zodra de scheuten boven de bovenste draad uitgroeien, worden ze op 10 cm daarboven getopt. Aan die hoofdscheuten ontstaan zijscheuten waaraan de bramen groeien. De zomersnoei mag echter gebeuren vanaf de eerste bessen gaan rijpen. Doe je dit tijdens een regenperiode, dan maak je de plant luchtiger.
Bramen zijn soorten die meestal als kruisingsproduct tussen bramen en frambozen zijn ontstaan en ook de kenmerken van een van beide in meer of mindere mate hebben. Ze moeten dan ook als framboos of als braam worden gesnoeid.
Bekijk hier ons volledige assortiment van Felco.
Een vruchtvol jaar?
Kan je de hoeveelheid rijpe bessen niet bijhouden? Gooi de bessen dan niet weg! Met de overschot kan je heel wat lekkers maken zoals confituur, fruitdesserts, coulis maar ook heerlijke smoothies en bowls met als topping, uiteraard, verse besjes. Eén van onze favoriete zomerbowls:
Zwarte bessen smoothie bowl
Ingrediënten:
- 2 bevroren bananen
- een handvol zwarte bessen (of andere bessen)
- (ongezoete) amandel- of sojamelk
- optioneel: 2 ontpitte dadels
- topping: vers fruit (schijfjes banaan, appel of andere overschotjes kleinfruit zoals frambozen en blauwe bessen), pitten/zaden en/of (vers gemaakte) granola
Bereiding:
Een smoothie maken is simpel en snel. Blend alle ingrediënten tot een gladde massa in de blender (behalve de toppings) en verdeel in een bowl (of kom). Werk af met de gewenste toppings en ... uitlepelen maar!