Winterse smaakmakers uit de tuin
Nu de zomer voorbij is, houden de meeste planten op met bloeien. In de moestuin kunnen we nog genieten van wat wintergroenten, maar ook in de kruidentuin zijn er nog winterbloeiers te vinden. Verse kruiden in de winter? Zeker wel! Zet een paar potten op een beschutte plek en geniet het hele najaar van heerlijke smaakmakers.
Salie
Salie heeft lange, spitsvormige groen tot zilvergrijze bladeren met een sterke geur en smaak. De jonge blaadjes op niet verhoute twijgen kunnen tot laat in het jaar geoogst worden. Door regelmatig de toppen te plukken, blijft de plant jong. Verwerk het kruid in pasta, vlees- of visgerechten, vers of gedroogd. Heerlijk in combinatie met rozemarijn of pompoen!
Marjolein
Het najaar staat in het teken van wild en daar past echte marjolein perfect bij. De smaak is zachter en zoeter dan wilde marjolein (oregano) en kan zowel vers als gedroogd gebruikt worden. Hierdoor wordt er ook wel gezegd dat de smaak lijkt op tijm. Let erop bij het plukken dat de blaadjes frisgroen zijn en stevig aanvoelen. Past ook bij stoofpotjes of als thee.
Bernagie
Tot laat in het najaar kunnen de bloemen van de bernagie geoogst worden. Door zijn sterke komkommergeur die de plant verspreidt, krijgt ze ook vaak de bijnaam "komkommerkruid". Gebruik de jonge blaadjes gedroogd en de bloemen als kleurrijke afwerking in gerechten. Ook verse bladeren zijn heerlijk ter vervanging van spinazie, in soep of vleesschotels. Het kruid werkt vochtafdrijvend wanneer je 3 tot 4 tassen thee per dag drinkt.
Duizendblad
Net zoals de vorige kruiden, zijn ook de bladeren van het duizendblad geschikt als thee. Gebruik hiervoor een 50 gram per liter kokend water. Werk de thee af met munt en vlierbloesem, en drink hem bij griep of koorst. In combinatie met kamille en pepermunt, helpt de thee bij problemen van de maag. De bladeren kunnen ook als spinazie gekookt en geserveerd worden bij diverse winterse gerechten of hak de blaadjes fijn en werk af zoals peterselie.
Pimpernel
Eentje die niet te vergeten is in de wintertuin, is deze kleine pimpernel. De blaadjes van dit vergeten kruid is het hele jaar door lekker rauw te eten bij salades, dankzij zijn zachte komkommersmaak. Maar ook in de winter is dit kruid ideaal in groentensauzen, soepen of stoofgerechten. Gebruik pimpernel in combinatie met dragon en rozemarijn of meng doorheen vers bereide mayonaise. Laat de mayonaise even koel trekken en server bij vlees-, visgerechten of salades.
Veldzuring
Veldzuring is een gekend winters kruid waar je heerlijke puree of soep van kan maken. De veldzuring, beter bekend als zuring, is één van de belangrijkste ingrediënten bij paling in het groen. Het geeft het gerecht een lichtzure maar frisse smaak. Gebruik de verse frisgroene blaadjes als spinazie in stoemp of werk af in sauzen.