Warme wintergroenten
In de winter is het koud en donker en hebben we nood aan warmte en rust. We hebben meer zin in warme gerechten, aan lekkere specerijen en misschien ook wel wat meer aan echt stevig voedsel om ons voldoende energie te geven. In de winter duiken de typische seizoengroenten zoals rapen, kolen, spruiten en wortelen op die je met wat magie kan omtoveren tot iets heerlijks. Een lekkere soep, een warme ovenschotel, een goede stoemp of groetenpuree,… combinaties ten over.
Typische wintergroenten zijn: pastinaak, pompoen, spruitjes, prei, boerenkool, bloemkool, rode biet, schorseneer, witlof, aardpeer, wortelpeterselie, savooikool….
Spruitjes
Spruitjes zijn een typisch Vlaams product en werden jarenlang enkel in de omgeving van Brussel gekweekt, vandaar de naam choux de Bruxelles. In heel wat talen verwijst men nog steeds naar Brussel. Het zijn kleine kooltjes die in de okselholten van een koolplant groeien. Ze hebben een zeer uitgesproken smaak en zijn niet echt populair, niet alleen bij kinderen maar ook bij volwassenen. Bij het te lang koken komt een ietwat onfrisse zwavelgeur vrij wat ons niet onmiddellijk doet watertanden. Dit kan je voorkomen door de spruitjes te blancheren of te bakken en te combineren met sterke kruiden. En dan zijn ze gewoon heel lekker en trouwens ook heel gezond! Ze zitten boordevol vitamine K en zijn caloriearm.Wortelpeterselie
De tot 15 cm lange witte penwortel is verwant aan peterselie. De wortel lijkt op een kleine versie van pastinaak maar de smaak is kruidiger en heeft iets weg van knolselder en peterselie. De wortel kan in stampot, in puree of in romige soep worden verwerkt en het blad kan op dezelfde manier als bladpeterselie worden gebruikt. Wortelpeterselie bevat vrijwel alle mineralen en vitaminen en is daardoor heel voedzaam. Hij werkt vochtafdrijvend en zuivert het bloed maar kan ook worden ingezet bij oa menstruatiekrampen, nier- en blaasstenen, oogontsteking, oorpijn en kan gebruikt worden als afweermiddel tegen insecten. Wortelpeterselie kan zelf worden gekweekt. Zaaien kan vanaf maart tot eind juni/begin juli in een goed bemeste grond. Het kweken van wortelpeterselie kan vergeleken worden met de kweek van gewone wortelen.