Wandelen met je hond: waar rekening mee houden?
Niks is leuker dan met je trouwe viervoeter te gaan wandelen. Samen hiken over de bergen heen, door een woest landschap, door bossen en velden, langs het strand of gewoon door een drukke stad. Door het enthousiasme van je beste vriend vergeet je al gauw hoelang je al aan het stappen bent en hoeveel kilometers je al in de benen hebt.
Jouw favoriete wandelbuddy lijkt dan onuitputbaar maar is dat wel zo? Waar moet je rekening mee houden als je er samen op uittrekt? Welke maatregelen moet je nemen om jullie trip te laten slagen? We geven je graag wat nuttige tips.
Niet elke hond kan lange wandelingen aan
In vele gevallen zal de hond het niet gauw laten merken dat hij moe is. Hij zal met je blijven meelopen ook al kost hem dit enorm veel energie en raakt hij stilaan uitgeput. Jonge honden maar ook oudere hebben vaak niet genoeg kracht om lange wandelingen aan te kunnen. Ook honden met gezondheidsproblemen zijn niet in staat om een hele dag achter je aan te lopen. Pups of kleinere honden kan je in dit geval meenemen in een speciaal ontworpen hondenrugzak. Het zijn duurzame rugzakken voor avontuurlijke mensen die hun trouwe vriend overal mee naartoe wil nemen. Zo maak je het mogelijk voor de hond om even uit te rusten als hij er nood aan heeft.
Lange wandeltochten door onherbergzame gebieden zijn voor jezelf al vaak vermoeiend. Zorg ervoor dat de hond onderweg geen extra last wordt want de tocht moet leuk blijven! Neem daarom geen hond mee die ongehoorzaam is en niet goed is afgericht. Een hond die je zelf niet onder controle kan houden kan in de vrije natuur gevaarlijk zijn. Ze kunnen wilde dieren of andere honden aanvallen maar ook andere wandelaars.
Hou er rekening mee dat veranderlijke weersomstandigheden of andere terreinen zelfs getrainde honden uit hun lood kunnen slaan en hen stress kunnen bezorgen. Een wandeling goed voorbereiden is dus een must! En doe dit samen met je hond, bouw het wandelen stelselmatig op en verleg jullie grenzen rustig aan.
Niet elk terrein is geschikt
Net zoals wij schoenen aantrekken als we naar buiten gaan, hebben ook de poten van je viervoeter in bepaalde omstandigheden bescherming nodig. Schoenen voor de hond? Ja, ze bestaan en ze hebben wel degelijk nut. Ze worden aangeraden bij helende wonden aan de poten maar ook om verwondingen te voorkomen bij extreme weersomstandigheden want die kunnen invloed hebben op de ondergrond. Gloeiend hete asfalt en zandstranden in de zomer of sneeuw en ijs in de winter zijn geen geschikte ondergronden voor de 'blote voeten' van je hond. De onderkant van hun poten is zeer gevoelig en in dergelijke omstandigheden kunnen ze pijnlijke wondjes oplopen of zelfs brand- of vrieswonden. Vooral bij honden met lang haar kan het ijs vastklitten en nare gevolgen hebben.
Een nog grotere boosdoener is het strooizout dat wordt gebruikt in de winter. Het kan ernstige irritatie veroorzaken en zelfs chemische brandwonden. Likt de hond zijn pootjes schoon na het wandelen dan kan hij op die manier het zout naar binnen krijgen wat ook weer nare gevolgen voor zijn gezondheid kan hebben. Vermijd dus best dergelijke omstandigheden of neem in elk geval voorzorgsmaatregelen. Met de Blaze Cross hondenschoenen van Kurgo kan de hond elk terrein aan. Ze zitten comfortabel en zijn voorzien van dubbele enkelsluitingen zodat ze altijd blijven zitten. Ze zijn waterafstotend, werken ondersteunend en bieden zelfs op terreinen met scherpe rotsen soelaas.
Zonder schoenen kan je best geen al te verre wandelingen ondernemen in slechte omstandigheden. Was dan altijd goed de poten van je hond als je thuis komt. Vermijd wandelen op ijs, zeker voor pups of oudere honden en honden met gewrichtsaandoeningen. Laat de hond tijdens het wandelen niet drinken uit plassen met smeltwater want het zoutgehalte zou wel eens veel te hoog kunnen zijn.
Hond aan de leiband
Waar je ook gaat wandelen, er zullen altijd wel momenten zijn dat je jouw viervoeter onder controle moet houden. Een harnas of hondentuigje is dan onmisbaar. Met een harnas kan je de hond veilig meenemen in de wagen maar hem ook aanlijnen als het nodig is.
Met de hond aan de lijn lopen is goed om hem te trainen, zo weet hij dat hij niet altijd vrij kan rondlopen en zeker op drukke plaatsen moet gehoorzamen aan zijn baasje.
Voor stevige en actieve tochten zijn er speciaal ontwikkelde harnassen. Ze hebben een juiste pasvorm, zijn gemaakt uit een ademende stof, zitten comfortabel en geven steun waar nodig. Hondentuigjes zijn steeds voorzien van reflecterende banden zodat je eveneens in het donker veilig op stap kunt gaan.
De Kurgo Baxter backpack is zelfs uitgerust met 2 zadeltassen. De unieke combinatie van een harnas met rugzakjes geeft je de mogelijkheid om de last tijdens de tocht te delen. In de zakjes kan je diverse lichte spullen kwijt die je voor de hond nodig hebt. Er passen zelfs snoepjes in om je hond te belonen als hij zich goed gedraagd. Het harnas ondersteunt bovendien de rug en is voorzien van een handvat om de hond te helpen of tegen te houden wanneer gewenst.
Is je hond voldoende getraind om samen te gaan joggen? Dan is een loopriem ideaal om handsfree te gaan lopen of wandelen. Aan de running belt kan je de leiband van je hond bevestigen en dankzij de reflecterende details kan je ook 's avonds op stap gaan.
Klaar voor vertrek? Vergeet zeker niet om een duo drinkfles mee te nemen die jullie beiden zal hydrateren. Want niet alleen jij maar ook de hond moet onderweg voldoende drinken om te kunnen blijven doorgaan tot het einde!
Wees alert voor teken. Ze zijn dit jaar ook opvallend actief in kort gemaaid gras. Bescherm je huisdier preventief.