Walnoten oogsten uit eigen tuin
Binnenkort kunnen we weer genieten van verse walnoten, iets om naar uit te kijken! Deze heerlijke en gezonde noten, ook wel okkernoten genoemd, zijn een echte traktatie. Heb je een walnotenboom in je tuin? Dan houdt hij ook nog eens muggen en vliegen op afstand zodat je ongestoord kunt ontspannen in zijn schaduw.
Plant een walnotenboom
Een walnotenboom of Juglans regia is een imposante boom die wel 15 tot 30 meter hoog kan worden. Hij gedijt het beste op een diepe, goed doorlatende bodem die kalkrijk tot neutraal is. Deze boom staat graag in de zon, maar zijn grote, rond kroon biedt ook aangename schaduw, perfect voor een zomerse middag. Bovendien houden de oliehoudende bladeren vervelende insecten op afstand. De dikke, leerachtige bladeren zijn moeilijk te composteren. Als je ze toch op de composthoop wilt gooien dan kan je ze best eerst fijn vermalen, bijvoorbeeld met de grasmachine.
Deze solitaire boom zie je vaak in grote tuinen of op boerderijen, maar er zijn ook varianten die geschikt zijn voor kleinere tuinen. Met voldoende ruimte en de beste zorgen kan een walnotenboom honderden jaren oud worden.
Pas na een tiental jaren zal de boom vruchten dragen. De walnoten zitten in een dikke groene bolster die je kunt gebruiken voor het maken van notenwijn. Zodra de noten rijp zijn, splijt de bolster open en vallen ze op de grond. Omdat niet alle noten tegelijk rijp zijn, duurt het oogsten enkele weken.
Tips bij het oogsten
Om schimmels te voorkomen is het slim om elke dag de gevallen noten op te rapen. Door achtergebleven stukjes bolster zijn de noten namelijk erg vatbaar voor schimmels, vooral als ze op een natte ondergrond liggen. Snel oogsten is dus de boodschap. Het sap van de bolster kan vervelende vlekken op je huid en kledij achterlaten, dus draag handschoenen tijdens het rapen.
Na het oogsten spoel je de noten grondig af met lauw water. Zorg ervoor dat alle resten van de bolster verwijderd zijn, want die kunnen de kwaliteit van de noten verminderen. Laat ze vervolgens drogen in een goed geventileerde ruimte. Het oogsten kost wat tijd, maar met zorg kun je het hele jaar door genieten van je eigen oogst.
Verse noten
Heb je zelf geen notenboom in de tuin? Geen zorgen, want in deze tijd van het jaar kun je verse walnoten kopen in de meeste supermarkten. Let op: noten drogen snel uit, dus de periode waarin je ze echt vers kunt eten is kort.
Verse walnoten zijn parelwit en hebben de vorm van 2 hersenhelften. Rond de noot zit een vliesje dat een heel bittere smaak heeft. Wil je van de zoete smaak van het witte vruchtvlees genieten dan kan je best dit bruin vliesje verwijderen. Nadat de walnoten gedroogd zijn verdwijnt de bittere smaak van het vliesje en kan het meegegeten worden. Eet dagelijks een handvol noten en pitten om van hun gezonde eigenschappen te profiteren. Geniet ervan als tussendoortje, meng ze door een salade, of voeg ze toe aan je ontbijtgranen.
Noten zijn gezond
Walnoten zijn een echte krachtbron voor je lichaam, vol met gezonde voedingsstoffen. Ze zitten boordevol omega 3-vetzuren, die het zenuwstelsel ondersteunen en de hersenfunctie verbeteren.
Onderzoek van Cambridge University toont aan dat de polyfenolverbindingen en de fytochemische stof in walnoten ontstekingsremmende eigenschappen hebben. Bovendien bevatten walnoten vitamine E, die je immuunsysteem versterkt.
Recept gekarameliseerde noten
Walnoten kan je gewoon uit het vuistje eten, je kan er olie of wijn van maken, ze verwerken in gebak of ze karameliseren. Zo worden ze omgetoverd tot een heerlijk toetje om als garnering op desserts te gebruiken.
Wat heb je nodig?
- ca. 40 droge walnoten
- 100 gram kristalsuiker
- water
Hoe maak je ze klaar?
Hak de walnoten grof in stukken. Doe de suiker in een pan met een scheut water en zet de pan op een matig vuur. Blijf in de pan roeren om aanbranden te voorkomen. De suiker zal smelten en goudgeel van kleur worden. Strooi de noten voorzichtig bij de gekarameliseerde suiker en roer even om tot alle noten bedekt zijn met de suiker. Giet alles uit op een bakplaat en laat de noten afkoelen.