Gazon zaaien? Hier moet je op letten!
Wie droomt er niet van een perfect gazon? Maar hoe hard je ook maait en bemest, als je niet vakkundig gezaaid hebt, krijg je nooit de grasmat van je dromen. Vermijd frustraties, en ga grondig te werk.
Het juiste graszaad
Kies je gazon op maat. Heb je kleine kinderen ga dan voor een speelgazon, voetballers hebben een sportgazon nodig en dient je tuin enkel om in te wandelen, dan is een siergazon iets voor jou. Sport- en speelgazon bevat robuustere grassoorten als Engels raaigras, dat beter tegen hitte, droogte en intense betreding kan. Er bestaan ook speciale mengsels voor droge, zanderige bodems en voor schaduwplekken. Reken op een gemiddelde van 2 kilo zaad voor 100m².
TIP. Wil je liever niet te veel moeten maaien, kies dan een traaggroeiende grasmengeling. Zo'n gazon brengt minder afval voort, het is erg sterk en vergt minder meststoffen - niets dan voordelen.
De bodem: tiptop voorbereid
Een goed voorbereide grond is hét geheim van een mooi gazon. In een losse, goed bemeste en kalkrijke bodem zal gras groeien als de beste. Investeer in de voorbereiding van de grond, en zorg dat die humusrijk en luchtig is. Laat hem vooraf analyseren, dan weet je precies of en hoeveel mest en kalk je moet toevoegen.
Maak het terrein eerst helemaal onkruidvrij, haal het oude gazon of de beplanting weg, frees de grond tot 30 cm diep en raap er puin, stenen en wortels uit. Laat een paar weken braak liggen en schoffel telkens het opkomende onkruid weg. Meng de bovenlaag met compost of bodemverbeteraar, en organische gazonmeststof, tenzij de bodemanalyse wat anders adviseert. Druk goed aan met de rol en hark fijn. Herhaal tot er geen putten en bulten meer zijn. Laat de grond een week rusten.
TIP. Het je heel droge, lichte, zanderige grond? Investeer in extra compost, champignonmest of bodemverbeteraar en laat een sproeiinstallatie aanleggen, voor je je gazon inzaait.
Secuur zaaien
Een nieuw gazon zaai je tussen half maart en begin juni, of in september of oktober. Hark de grond nog eens mooi effen, en druk de bodem licht aan. Heeft het de week ervoor niet geregend, besproei de aarde dan lichtjes. Zaai in twee keer, haaks op elkaar. Hark het zaad heel oppervlakkig in, strooi een dun laagje potgrond bovenop en druk of rol goed aan. Na twee weken kiemt het zaad, tenzij er wat fout is gegaan. Droogte kan bijvoorbeeld roet in het eten gooien. Zorg dat de grond de eerste drie weken permanent vochtig blijft (als het niet regent, moet je sproeien!) en loop er niet op. Zitten er veel zaadetende vogels in je tuin, zet dan een vogelverschrikker aan de rand of span er een fijne draad of lint met stukjes zilverpapier over (delen van) je gazon.
TIP. Maak je geen zorgen over het onkruid in je pas gezaaide gazon, dat verdwijnt vanzelf na een paar maaibeurten.
De eerste maaibeurt
Maai een eerste keer wanneer het gras 8 tot 10 centimeter hoog staat. Rol het gras de dag vooraf, om de sprieten sterker te maken. Maai op stand 6 en twee dagen later op stand 5. Een intens belopen speelgazon mag je hoger maaien dan siergazon met weinig passage. Maai het niet korter dan stand 4: een te kort gazon verzwakt en vormt een ideale voedingsbodem voor mos. Pas aangelegd gazon geef je het eerste jaar geen mest. Strooi het jaar erop in de lente organische gazonmest, liefst met extra kalium en magnesium. Strooi ook een fijn laagje compost over je gazon, a rato van 1 kilo per m²: dat vormt een isolerende laag en voedt de wortels met micro-organismen die de weerstand van je gazon verhogen.