DIY: Verwen de vogels met zaden en bessen
Het is altijd leuk om ook in de stille maanden veel bedrijvigheid in je tuin en op je balkon te hebben. Als je vogels nu al bijvoert, weten ze je de hele winter te vinden en zoeken ze je ook in het voorjaar weer op. Zingend!
Niet alleen doe je de vogels een groot plezier met smakelijke zaden en bessen, zelden kun je ze beter zien als vanachter het raam. Je herkent ze vaak al snel. Roodborst is een kleine tiran die het liefst alleen eet. Merels en duiven kunnen nadrukkelijk hoopvol in je zichtveld gaan zitten als ze trek hebben. En mezen zijn schuwe acrobaten die als dank voor het gebodene een fladderend Cirque du Soleil voor je opvoeren. Hoe rijker je tuin – denk daarbij aan onkruid, bessen en zaaddragende planten – hoe groter de kans dat ze erin neerstrijken voor een lekker hapje.
Met bijvoeren hou je ze lekker warm
Kleine vogels verstoken per nacht 10 tot 25% van hun lichaamsgewicht om warm te blijven, grote iets minder. Zodra het licht wordt, gaan ze foerageren om voldoende brandstof binnen te krijgen om op temperatuur te blijven. Als je wilt bijvoeren, zorg dan dat er 's morgens vroeg vers voer beschikbaar is, dan hebben ze er het meeste aan.Zelf vetbollen maken
Dit heb je nodig:- 1 pak hard ongezouten frituurvet
- Een gelijke hoeveel zaadmengsel
- Een steelpannetje
- Grote dennenappels
- Stevig touw
Zo ga je te werk:
STAP 1.
Smelt het frituurvet in een pan. Wacht tot het warm is, maar niet heet.
STAP 2.
Voeg daar al roerend het zadenmengsel aan toe (wil je vogels echt verwennen, doe er dan ook wat rozijnen en meelwormen in) en laat dit mengsel afkoelen totdat het bijna helemaal stolt.
STAP 3.
Haal de brij uit de pan en stop het in de openingen van de dennenappel. Druk het zadenmengsel stevig aan zodat de dennenappel goed gevuld wordt.
STAP 4.
Knoop een stevig touwtje aan elke dennenappel en hang ze in struiken en bomen.
Goed om te weten
- Sommige vogels zijn dol op besdragende heesters zoals bergthee en parelbes. Andere bessenbuffetten zijn hulst, elzenpropje, krentenboom, kornoelje, sleedoorn, vlier, lijsterbes en kardinaalshoed. Ook mispels, paddenstoelen en de zaadjes van uitgebloeide zonnebloemen vinden ze lekker, laat die dus gerust voor ze liggen.
- Laatbloeiers als Robertskruid, aster, klimop en clematis trekken nog insecten aan, daar halen vogels proteïnen uit.
- Als je nu al een voederplek inricht, weten vogels je meteen te vinden als ze straks echt honger hebben.
- Een vogelhuisje houdt het lekkers enigszins droog bij een bui. Vogels zijn echter niet heel kieskeurig en zullen ook enthousiast afkomen op een voederplank. Wel even wat gaatjes in maken, zodat het vocht weg kan en het voer niet gaat schimmelen.
- Sommige vogels eten graag zonnebloempitten, rozenbottels, ongezouten en ongebrande pinda's en hazelnoten en fruit. En ze kunnen ook helemaal losgaan op een oude bruine boterham.
- Mezen, sijsjes en groenlingen zijn gewend om hangend te smikkelen, desnoods ondersteboven. Merels en andere lijsterachtigen zijn grondeters. Wil je verschillende vogels aantrekken, zorg dan dat er zowel in een huisje als op de grond en in hangende voederapparaten wat te eten zit.
- Zorg ook altijd voor een ondiepe schaal met water zodat vogels kunnen drinken en badderen.