Vijf originele pompoenideeën
Aan pompoenen in deze tijd van het jaar geen gebrek! Sierpompoenen worden in alle vormen en formaten gebruikt als decoratie in huis en tuin of worden verwerkt in een bloemschikking. In de keuken wordt pompoen vaak gebruikt om er soep van te maken en dit in diverse variaties. Wat velen niet weten is dat je met deze mooie en lekkere vrucht nog veel meer leuke dingen kunt doen. Je kan er bijvoorbeeld melk van maken of een heerlijk beleg voor op je boterham! Ontdek deze originele ideeën en probeer ze zelf maar uit.
1. Melk van pompoenpitten:
Pompoenpittenmelk is een gezond alternatief voor dierlijke melk of soyamelk en je kan het gemakkelijk zelf maken! Het smaakt heerlijk in allerlei milkshakes of gewoon met een lepeltje honing.
Deze melk is een goedkope bron van goede vetzuren en mineralen en hebben een positieve werking op de prostaat en op de vruchtbaarheid bij vrouwen.
Droog de pitten van een aantal pompoenen door ze uit te spreiden op een vochtopslorpend oppervlak zoals boterpapier. Plaats ze op een droge plaats en roer ze na een paar dagen door elkaar. Als ze droog zijn kan je de vliesjes die aan de pitten hangen verwijderen.
Meng 2 kopjes gedroogde pitten met 4 kopjes koud water in een blender en voeg er eventueel naar smaak wat kaneelpoeder en 2 ontpitte dadels aan toe. Mix gedurende één minuut alles goed door elkaar tot er een vloeibare witte massa is ontstaan. Giet de melk door een heel fijne zeef om de pulp te verwijderen. Giet bij de achtergebleven pulp opnieuw wat water en mix en zeef het opnieuw.
De overgebleven pompoenpittenmelk zal in de frigo ongeveer een week goed blijven.
2. Broodbeleg van pompoen:
Pompoencrème is eenvoudig te maken en handig om je restjes pompoen te verwerken.
Neem ongeveer een halve pompoen met schil, 2 teentjes knoflook, een geut olijfolie, peper en zout en 2 eetlepels verse kaas zoals Philadelphia. Snijd de pompoen in stukjes en leg ze op een bakplaat. Druppel er wat olijfolie over en pers de teentjes knoflook uit over de pompoenstukjes. Gaar de stukjes in een voorverwarmde oven op 200°C gedurende een half uurtje. Doe de stukjes samen met de look in een blender en voeg er de verse kaas aan toe. Mix alles fijn. Breng op smaak met wat peper en zout. Naar smaak kan je er ook wat gemberpoeder of currypoeder aan toevoegen.
3. Pompoenchips in de friteuse:
Heb je een feestje, verwen dan je gasten eens met deze originele en verrassend lekkere pompoenchips!
Verwijder de zaden en zaadlijsten uit de pompoen en snijd hem met een scherp mes in heel dunne plakjes. Verwarm de friteuse op tot 175°en bak de pompoenplakjes krokant gedurende een paar minuten. Haal ze er uit met een schuimspaan en laat ze uitlekken. Bestrooi de chips met wat zeezout.
4. Pompoenvoederhuisje voor in de tuin:
Ook voor de vogeltjes in de tuin kunnen we iets leuks doen met een pompoen. De winter staat voor de deur en de tuinvogels hebben nood aan wat bijkomend voeder. Met een pompoen kan je zelf een leuk voederhuisje maken. Snijd een stuk uit de voorzijde van een grote pompoen en hol hem gedeeltelijk uit tot je een recht vlak hebt waar je zaden kunt opleggen.
Niet alleen praktisch maar ook heel decoratief!
5. Pompoenspaghetti:
Hiervoor heb je de spaghettipompoen Bianco nodig. Als je deze pompoen kookt dan komt het vruchtvlees eruit in dunne lange slierten. Heel leuk om klaar te maken en een lekker gezond alternatief voor pasta dat ook bruikbaar is voor mensen met glutenallergie.
Verwarm de oven voor op 200°C. Snijd de Biancopompoen in de lengte in twee en verwijder de zaden en zaadlijsten. Leg de 2 helften op een bakplaat en besprenkel het vruchtvlees met wat olijfolie en kruid rijkelijk met peper en wat zout. Doe een glas water in de ovenschaal en laat gedurende een klein uurtje gaar worden in de oven. Haal de pompoen uit de oven en laat even afkoelen. Gebruik een vork om het vruchtvlees te verwijderen.
Besprenkel nog wat olijfolie over de pasta en voeg er een uitgeperst teentje knoflook aan toe. Kruid stevig met peper en wat zout en dien op met Parmezaanse kaas.