Venkel, gezond en veelzijdig
Venkel wordt al sinds de Romeinen gebruikt in de keuken omwille van zijn geneeskrachtige werking. De knol heeft een heilzame werking op de spijsvertering en helpt onder meer tegen misselijkheid, krampen en maagpijn maar stimuleert ook de melkproductie bij borstvoeding. Doordat de stoffen in venkel het hongergevoel verdrijven is deze groente ook aangewezen bij het volgen van een dieet. Je kan ’s morgens je hongergevoel onderdrukken door voor het slapen gaan venkelthee te drinken. Het vergemakkelijkt ook de opname van voedingsstoffen en het vermindert de opslag van vetten in je lichaam.
In de middeleeuwen werd de venkelknol gebruikt om de duivel uit te drijven. Men hing een bosje venkel aan de deur op de avond voor midzomernacht om de boze geesten buiten te houden.
Venkel is een veelzijdige groente met een frisse, anijsachtige smaak die op veel manieren in de keuken verwerkt kan worden. Gestoofde venkel smaakt heerlijk in combinatie met wortelen. Rauwe venkel kan je ook verwerken in salades en van de knol kan je heerlijke soep maken.
Een niet zo alledaags recept is Risotto met venkel. Vrij eenvoudig klaar te maken en met niets te vergelijken van smaak. Alvast de moeite waard om uit te proberen!
Ingrediënten:
(voor 4 personen)
- 1 venkelknol
- 250 gr risotto rijst
- 60 gr Parmezaan kaas , geraspt
- 1 bakje bruine champignons
- 1 kleine sjalot
- een handvol gepelde walnoten
- ca. 5 cl droge witte wijn
- 75 cl water
- olijfolie
- kruiden: 1 bouillonblokje, peper & zout, klein teentje knoflook
Bereiding:
- Snijd de champignons in 4 en bak ze afzonderlijk. Voeg het uitgeperst teentje knoflook toe samen met wat peper en zout.
- Snijd de venkelknol en sjalot in kleine blokjes en fruit ze in wat olie in een wok met anti-kleeflaag.
- Giet er de risotto rijst bij en roerbak het geheel tot de rijstkorrels glazig worden.
- Giet al roerend de witte wijn erbij.
- Warm het water op en laat het bouillonblokje er in smelten.
- Als de wijn verdampt is, schep je er een lepel bouillon bij. Blijf roeren en voeg telkens nog een soeplepel toe. De bouillon wordt door de rijst geabsorbeerd. Laat nog wat bouillon over.
- Proef na een half uurtje als de rijst gaar is en schep dan de nog resterende bouillon door de rijst. Voeg de walnoten, champignons en Parmezaanse kaas toe. Meng het geheel goed door elkaar en kruid verder met peper en zout.
- Dien onmiddellijk op.
Tip:
Ook lekker in combinatie met gerookte zalm.Meng dan net voor het opdienen wat reepjes zalm doorheen de rijst.