Tuintip - Het najaar wenkt!
Augustus is theoretisch gezien de laatste zomermaand voor we een frissere herfstperiode in gaan. Maar na een zomer vol warme, maar ook zeer natte periodes, hopen we met z'n allen nog even te kunnen nagenieten van een zacht najaar.
Het begin van een prachtige nazomer waarin bloemen sprookjesachtig opdrogen, bijen een laatste keer stuifmeel en nectar oogsten en heesters en bomen stilaan de herfst verwelkomen.
Geniet volop van het afrijpend fruit en de metershoge zonnebloemen, maar tref ook de nodige voorbereidingen voor het naderende najaar.
Hagen
- Eind augustus zijn de meeste hagen volledig gestopt met groeien. Als je de hagen met een vlakke bovenkant door de winter wil loodsen, dan kan je nog tot eind augustus snoeien. Plaats aan het begin en aan het einde van de haag een paal en span daartussen een touw die je kunt gebruiken als leidraad. Bij de eerste scheerbeurt van de bovenkant controleer je de horizontale touw met een waterpas. Ga aan de haagkant staan waar je het makkelijkst kunt opruimen. Op deze manier komt daar het meeste snoeiafval terecht.
- Let er bij het snoeien op dat het bewolkt weer is, als de zon te fel schijnt heb je steeds kans op verbranding.
- Scheer coniferenhagen nooit na augustus want dat gaat ten koste van de winterhardheid. Snoei ze bij voorkeur licht conisch zodat het licht ook de onderkant van uw haag kan belichten en de haag ook onderaan mooi gesloten blijft.
- Zorg voor vlijmscherpe messen op de heggenschaar om zo veel mogelijk kneuzing te vermijden.
- Snoei coniferenhagen altijd in het groen, nooit in het hout! Een uitzondering daarop is taxus, deze conifeer herstelt diepe snoeiwondes op termijn door nieuwe scheuten op het hout te vormen.
- Zolang de gewenste hoogte bij een loofbladerenhaag niet bereikt is, snoei je de omhoog groeiende takken ieder jaar een stuk terug. Dit bevordert de groei van de zijtakken.
- Snoei alle snoeivormen van heesters zoals buxus, liguster, lonicera, taxus,...
- Vanaf eind augustus kan je ook stekjes van de buxus nemen.
- Wil je een nieuwe haag aanplanten dan kan je nu reeds nadenken over de geschikte keuze. Je kan kiezen voor wintergroene of bladverliezende planten. Denk eens aan een gemengde haag: een combinatie van wintergroene, bladverliezende, besdragende en bloeiende haagplanten brengt een rijkdom aan vogels en insecten met zich mee die de tuin zoveel rijker maakt! Enkele voorbeelden zijn: veldesdoorn, haagbeuk, meidoorn, hulst, beuk, taxus, olijfwilg, sleedoorn, hazelaar en schijnhulst. Let op: dit wordt nooit als een echt strakke haag, gezien al deze soorten een verschillende en uiteenlopende groeiwijze hebben. Desalniettemin is een gemengde haag absoluut het proberen waard.
De groenten- en fruittuin
- Heb je een overvloed aan groenten en fruit, maak dan nu een extra veel basis groentesoep om in te vriezen, jam,...
- Met een beetje geluk oogst je deze week de eerste buitendruiven. Je kan twee tot drie weken vroeger oogsten als ze tegen een warme muur geplant staan.
- Suikermaïs kan worden geoogst van zodra de haartjes op de top van de kolf van groen naar bruin verkleuren. Druk voor de zekerheid je vingernagel in één van de maïskorrels en kijk of er melkachtig wit sap uitkomt. Als dit het geval is, zijn de kolven klaar voor de oogst en optimaal van smaak. Oogst vlak voor je ze kookt zodat de kolven niet aan smaak en kwaliteit inboeten.
- Blijf zaaien, de zomer is nog niet voorbij. Alles wat je nu nog zaait, kiemt en groeit snel. Bekijk hier de zaaikalender.
- Beschik je over een serre dan kan je tegen het einde van de maand de deuren en de verluchtingsramen 's avonds sluiten om de warmte binnen te houden. De volgende ochtend doe je ze dan weer open.
- Blijf regelmatig water geven en wieden. Voldoende water geven voorkomt doorschieten en zaadvorming bij vele groentegewassen. Onkruid neemt waardevol vocht weg en is vaak de ideale waardplant voor ziekten en schimmels.
- Regelmaat is belangrijk in de moestuin, neem nu tomaten bijvoorbeeld: te weinig water zorgt voor neusrot en te veel water na een droge periode zorgt voor barsten in de vruchten.
- Let extra goed op bij leifruit dat tegen de muur staat, dit is over het algemeen een droge plek dus dien je hier genoeg water te geven.
- Controleer vroege appels en peren op rijpheid door het fruit aan de boom een kwartslag te draaien. Indien het gemakkelijk loslaat met een gaaf steeltje is het fruit klaar voor de oogst. Gebruik eerst het beschadigde fruit, doe je dit niet, neem het dan weg en gooi het op de composthoop!
Kruiden
- Zaai nu peterselie voor in de winter. Zaai in ondiepe geultjes en dun de zaailingen uit op een afstand van 15 cm. Dek het zaad af met een vliesdoek om het te beschermen tegen de tweede generatie wortelvliegen. Bedek de planten in de late herfst af met cloches en plant enkel plantjes in potten voor in de keuken.
- Zet ook bieslook in potjes om in de keuken te kunnen gebruiken. Scheur een pol vanuit de tuin in kleine stukjes en verdeel deze over verschillende potten, snij het oude groen eraf en geef voldoende water op de vensterbank of in een koele kas. Binnen enkele weken heb je verse bieslook.
- Neem nu houtachtige stekken van heesterachtige kruiden zoals laurier, hyssop, rozemarijn en salie.