Tuintip - Welkom lente!
Het natte weer van de voorbije dagen deed ons nog niet veel wegdromen naar de zomer. Helaas ziet het er deze week ook nog niet helemaal rooskleurig uit. Ijskoude winterprikken hoeven we niet meteen nog te verwachten. Laat je echter niet verrassen door de nog steeds sterk afkoelende nachten in het begin van de lente.
Verder kunnen we ons dit jaar aan een bruisend tuinleven verwachten. Alle dieren, zowel de welgekomen tuingasten als het ongedierte bruisen van energie met de komst van de zachte lentedagen. Er zullen dit jaar dus opnieuw veel insecten zijn: neem dus tijdig maatregelen tegen muggen, wespen en dazen en koester de aanwezigheid van de talrijke bijen, hommels en vlinders. Help ze een handje door het installeren van kasten voor solitaire bijen, hommelbakken en allerhande insectenhotels.
Siertuin
Wil je nu nog een haag planten, haast je dan snel. Tot eind maart kan je nog soorten zoals beuk, haagbeuk, liguster, meidoorn met blote wortel aankopen. Als het warmer wordt, kan dat enkel nog in container en wordt de aankoop meteen een pak duurder.Heb je een eucalyptus in de tuin? Snoei de takken die ouder zijn dan één jaar eind deze maand diep terug. Zo krijg je een bossige plant met grote mooie ronde bladeren.
De rozen kunnen vanaf nu worden gesnoeid. Snoei ze terug tot op enkele centimeters boven een naar buiten gericht oog.
Verjong te groot geworden klimplanten. Nu de botten goed zichtbaar zijn, kan je het dode hout goed onderscheiden. Kamperfoelie, klimop, klimrozen en winterjasmijn mogen flink worden teruggesnoeid.
Start tijdig met het vangen van slakken.
Begin april starten de slakken met het leggen van eitjes. Ze leggen er ongeveer 400 tussen kieren en onder aardkluiten. Ze komen uit na een drietal weken om zich na twee maanden alweer voort te planten.
Het is dus belangrijk het aantal slakken in je tuin al vroeg in het voorjaar te bestrijden om later op het jaar een slakkenplaag te voorkomen. Dit kan je doen met tal van slakkenvallen in combinatie met bier van hoge gisting, melk of slakkenkorrels met lokaas...
Gazon
Indien je het nog niet hebt gedaan kan je het gazon een eerste maal maaien. Een proper gemaaid gazon geeft direct een ander beeld van je tuin. Ook een net afgestoken gazonboord doet wonderen.Zit er veel mos in het gazon dan kan je nu reeds verticuteren. Afgestorven gras, mos en maairesten worden hierdoor verwijderd waardoor het gazon nadien weer kan ademen. Verticuteer in twee richtingen, haaks op elkaar. Schrik niet van de enorme hoeveelheid afval dat je na zo’n verticuteerbeurt kan hebben.
Bloembollen
Uitgebloeide narcissen vormen zaaddozen die heel veel energie van de plant vragen. Verwijder daarom uitgebloeide bloemen met de hand of met de snoeischaar.Het indisch bloemriet of Canna indica mag nu worden opgepot. Hou deze planten op een vorstvrije ruimte tot ze tegen eind april buiten kunnen.
Je kan nog gans deze maand zomerbloembollen oppotten en planten.
Bollen die binnen werden voorgetrokken kunnen na de bloei onmiddellijk buiten worden geplant. Haal ze uit de potten en plant ze zonder de wortels te verstoren. Hierdoor slaan ze sneller aan. Geef ze een bemesting met een hoog kaligehalte om de vorming van bloembotten voor het volgende jaar te stimuleren.
Groenten- en fruittuin
Aubergines en paprika's kunnen van nu af aan verder worden vertroeteld in grotere potjes, ca 9 cm. Hou de plantjes voorlopig nog binnen. Geef ze voldoende licht en draai ze tijdig zodat ze niet te schuin groeien.Verplant jonge koolplanten van het wachtbed naar hun definitieve locatie. Plant ze 50 tot 60 cm uit elkaar. Zaai rond de planten nog een cirkel van tuinkers of gemengde pluksla; oogst die vooraleer de kool omvangrijk wordt.
Probeer eens tuinmelde te zaaien. Je kunt de jonge blaadjes oogsten als voorjaarssla. Laat de sterkste planten uitgroeien tot omvangrijke bladgroente. Bovendien kan je enkele planten laten uitzaaien zodat je in de gehele moestuin melde kan oogsten.
TIP: Ook al lijkt het soms reeds lente, let op voor koude nachten! Het weer kan nog behoorlijk guur zijn dus wacht geduldig af en zaai alles op het juiste moment of plaats ze in een koude bak.
Besproei appels en peren tijdig tegen schurft, doe dit met een milieuvriendelijk product een eerste maal wanneer de bloemknoppen nog gesloten zijn en herhaal wanneer ze ontluiken.
Snoei herfstframbozen en kruisbessen als dat nog niet is gebeurd. Alle oude takken van de frambozen mogen aan de grond worden teruggesnoeid, let op voor jonge opkomende twijgen. Kort de zijscheuten van de kruisbessen in tot op twee of drie knoppen. De hoofdtak an met de helft worden ingekort.