Maand 03 - maart: de lentemaand.
Maart is de eerste drukke maand van het jaar binnen de tuinkalender. De temperaturen worden geleidelijk aan zachter, de eerste bloemen komen tevoorschijn en heel wat onderhoudsklusjes staan te wachten. Werk in stappen en maak een overzicht van alle klusjes.
Aanleg en inrichting
Denk na over hoe je de tuin zal inrichten. Waar komt het tuinhuis, welke plek krijgt het meeste zonlicht om een moestuin aan te leggen, waar komen er bloemenborders en wil je ze afwerken? Eens de tuin mooi is ingedeeld, kunnen er reeds een aantal werken worden uitgevoerd:- Renoveer of plaats het tuinhuis.
- Geef de compostbak een plek.
- Maak de kippenren klaar.
- Werk de moestuin af met verhoogde plantbakken.
Bemesten van de tuin
- Als de grasmaaier nog niet op winteronderhoud is geweest, dan kan deze nu nog snel naar de technicus. Het gazon is veel mooier als het met scherpe maaimessen kan worden afgereden. Maai het gazon van zodra het begint te groeien.
- Steek uitgelopen graskanten af zodat het gazon terug mooi oogt. Plaats afboording tussen het gazon, plantenborders en half-verharde oppervlakten zoals grind. Dat bespaart je later in het jaar dit werk opnieuw te doen.
- Geef het gazon terug zuurstof door te gaan beluchten. Doe dit met een gazonbeluchter of verticuteermachine.
- Voed het gazon door een laagje compost over het gazon te strooien.
Nestkastjes
Nestkastjes die in het najaar nog niet werden ophangen moeten nu wel dringend de tuin in, zodat de vogels er kunnen aan wennen vooraleer het broedseizoen begint. Hang de nestkasten op met de opening naar het oosten of het noordoosten.Voorbereidingswerken
- De heesters die in de zomer of de herfst zullen bloeien mogen we nu nog snoeien. Voorjaarsbloeiers snoeien zou betekenen dat we de takken met de bloemknoppen wegknippen. Buddleia davidii of vlinderstruik, kornoelje (Cornus) en de pluimhortensia (Hydrangea) kan je nog tot eind deze maand vrijkort insnoeien.
- Bladverliezende en ook groenblijvende sierheesters en bomen kunnen worden aangeplant of verplant. Bij het verplanten is het bij de bladhoudende heesters aan te raden een zo groot mogelijke plantkluit te behouden. Sierheesters die zijn opgekweekt in grote potten kunnen het hele jaar door worden uitgeplant.
- Wie nu nog een haag wil planten met haagplanten die in de tuincentra worden aangeboden met blote wortel zal er in maart werk moeten van maken, want na deze maand zijn ze meestal enkel nog in pot te verkrijgen wat de haag een stuk duurder in aanschaf zal maken.
- Bij de rode kornoelje die de hele winter met zijn mooie takken voor kleur en sfeer in de tuin heeft gezorgd kunnen de takken nu worden uitgedund. Verwijder de dikste takken zodat uw struik steeds veel jonge, frisse takken bezit die niet te hoog of te wild uitgroeien.
- De tuinliefhebbers die een eucalyptus in de tuin hebben om de mooie ronde bladeren te kunnen gebruiken in bloemstukjes, kunnen hun plant deze maand goed diep inknippen. Snoei de meer dan één jaar oude takken terug tot op ± 15 cm van de stam. Hierdoor ontstaat een bossige plant met mooie bladeren.
- Snoeien van rozen.
- Hakken en wieden. Het onkruid begint terug goed te groeien. Verwijder het wanneer je kan en laat het niet groeien tot het zich uitzaait. Met een hak of met een schoffel kun je al snel hele oppervlaktes onkruidvrij maken. Indien je dit doet bij zonnig weer, zal het uitgehakte onkruid al spoedig uitdrogen.
- Vaste planten kunnen vanaf deze maand de goed voorbereide border in. Na het planten goed aandrukken en aangieten zodat de planten gemakkelijk kunnen aanslaan. (= snel inwortelen)
- Vaste planten scheuren (Vaste planten vermeerderen). Als vaste planten enkele jaren oud zijn beginnen de oudste delen in het midden af te sterven. Daarom is het aan te raden om vaste planten om de drie jaar eens uit de grond te halen. Trek of snij de jongste en meest groeikrachtige planten aan de rand van de pol los en gooi het oude hart weg.
- Plant de jonge stukken terug als aparte planten in de tuin. Voor het uitplanten de grond best nog wat verrijken door er wat compost door te mengen. Plant ze even diep als ze oorspronkelijk stonden. Vergeet na het inplanten niet de jonge planten een goede gietbeurt te geven. De jonge planten zullen snel terug uitgroeien tot prachtige hevig bloeiende planten.
- De winterbescherming mag worden weg genomen. Als men stevige nachtvorst voorspelt breng je ze best weer even aan.
- Breng rond de zuurminnende planten een laagje turf van enkele cm dik aan. Deze mag gerust lichtjes worden ingewerkt met een hak of cultivator. Enkele zuurminnende planten die dit ten zeerste zullen waarderen zijn o.a. camelia, heide, Pieris, azalea's, Skimmia, Calluna,... Bij rhododendrons alleen tuinturf aanbrengen rond de plant en deze niet harken noch frezen daar rododendrons een oppervlakkig wortelgestel hebben dat hierdoor ernstig beschadigd kan worden...
- Start tijdig met het vangen van de slakken. In april leggen de slakken hun eerste ± 400 eieren via kieren onder aardkluiten. Na 3 weken komen de eitjes uit en amper 2 maanden later zullen deze zich eveneens al beginnen voort te planten. Het is dus belangrijk om al vroeg in het voorjaar het aantal slakken in de tuin te bestrijden om later in het jaar een slakkenplaag te voorkomen.
Moestuin
Voor sommige groenten zoals tomaat, paprika en courgette is het buiten nog net te koud om te groeien. Zaai deze groenten binnen of in een kas. Andere soorten kan je buiten zaaien. Denk maar aan dopererwt, kapucijner, pluksla, radijs, raapsteel en spinazie. Ook pootgoed en jonge afgeharde groenteplanten zoals koolrabi, bloemkolen en slasoorten kunnen buiten worden geplant. Meng hierbij een laag compost door de grond.Bloembollen
- Stekken van dahlia's. De ± 10 cm hoge scheuten kunnen onder de eerste bladknoop worden afgesneden met een scherp mes. De onderste bladeren verwijderen en de stekjes in een mini serretje plaatsen bij minstens 10 °C.
- De uitgebloeide narcissen vormen zaaddozen die veel energie van de planten vragen. Daarom is het aan te raden om toch wekelijks de uitgebloeide bloemen te verwijderen met snoeischaar of met de hand.
- De Canna indica of Indisch bloemriet mag nu worden opgepot. Na het oppotten blijven deze nog op een vorstvrije ruimte tot ze tegen eind april naar buiten mogen.
- Bloembollen van verschillende zomerbloeiende planten mogen nu al de grond in. Gladiolen, crocosmea en anemoontjes komen hiervoor in aanmerking. De nog meer vorstgevoelige zomerbloeiende bloembolplanten zoals de ananasplant (Eucomis) en de tijgerbloem (Tigridia) kunnen beter nog wat binnen blijven en pas volgende maand buiten worden uitgeplant.