Tips voor de mooiste orchideeën
Een orchidee is niet zomaar een doorsnee kamerplant. Het is een plant met een enorme diversiteit aan bloemen die naar mijn mening iets sprookjesachtig heeft. Haar kleurenpallet en rijkelijke bloei valt met geen enkele andere plant te vergelijken. Wereldwijd zijn er zo’n 20.000 soorten bekend en het is daarom één van de grootste plantenfamilies op onze planeet. Het geslacht werd al voor het eerst beschreven door een Griekse filosoof in 300 voor Christus.
Ook bij ons vind je tussen de wilde flora een aantal bijzondere soorten. Ze zijn minder opvallend als hun tropische soortgenoten maar ze behoren zeker tot één van de meest mysterieuze en jammer genoeg ook zeldzamere planten. Vind je een gevlekte orchis, bijenorchis, brede orchis of een purperorchis tijdens een wandeling dan heb je geluk. Nog meer geluk heb je als ze spontaan in jouw tuin groeien! Pluk ze vooral niet maar bewonder ze en laat ze in hun eigen biotoop staan.
Tips voor een optimale verzorging
Orchideeën als kamerplant houden kan verslavend zijn. Bezin eer je begint! Want meestal blijft het niet bij één exemplaar maar koop je steeds weer een nieuwe soort bij. Voor je het goed beseft ben je verliefd en start je met het aanleggen van een heuse verzameling. Met de juiste verzorging zijn ze ontzettend dankbaar en laten ze maandenlang hun bloemenpracht zien. Een combinatie van verschillende kleuren en vormen maakt hun aanwezigheid in de woonkamer nog opvallender.
Vergeet niet dat orchideeën toch wel veeleisend zijn op gebied van standplaats en verzorging. Van nature uit groeien ze in vrij specifieke omstandigheden die vaak extreem zijn, plaatsen waar andere planten liever niet groeien. De epifytische soorten groeien zelfs op ander planten, zoals op bomen, zonder dat ze aan hen voedingsstoffen onttrekken. Door hun afkomst, vragen ze als kamerplant dus ook wat extra zorgen en aandacht.
- Het zijn subtropische planten die houden van een temperatuur tussen 15 en 24° C. Ze hebben veel licht nodig maar volle zon kan hun bladeren verbranden.
- Een hoge luchtvochtigheid is belangrijk om de bloemknoppen niet te laten uitdrogen. Plaats de plant dus niet in de buurt van een radiator. Orchideeën houden ook niet van tocht.
- Het zijn geen grote waterverbruikers. Bloeiende orchideeën geef je best één keer in de week water door ze royaal (lauw) water te geven op het substraat. Dit doe je best in de gootsteen zodat de plant kan uitlekken. Nog beter is het om de orchidee gedurende 5 à 10 minuten in een laag water te zetten zodat ze zelf het water naar believen kunnen opzuigen. Geef de plant daarna de tijd om uit te lekken voordat je ze terugplaatst. Laat nooit water in de pot staan want dat kan wortelrot veroorzaken. In de winter of als de orchidee niet bloeit heeft ze minder water nodig.
- Orchideeën hebben luchtwortels waarmee ze als het ware ademen. Knip gezonde wortels dus nooit weg, alleen als de wortels dood en verdroogd zijn.
- Geef in het voorjaar extra orchideevoeding om de groei en bloei te stimuleren. Gedurende de lente en de zomer geef je best elke maand een kleine hoeveelheid. In de herfst en in de winter is de plant in rust en heeft ze geen voeding nodig. Orchideeën kan je snel overbemesten, let dus op en overdrijf niet.
- Verwijder uitgebloeide bloemen en snijd uitgebloeide bloemstengels weg met scherp snoeimateriaal. Meestal is dit net boven het derde oog. Uitgebloeide orchideeën een aantal weken op een koelere plek zetten, stimuleert de groei en de vorming van nieuwe bloemstengels. Zorg wel steeds voor voldoende licht.
- Verpotten doe je best elke 2 à 3 jaar of wanneer de plant zijn pot is ontgroeid. Gebruik hiervoor orchideeënsubstraat en geen gewone potgrond. Hun voedingsbodem bestaat uit een mengeling van boomschors met veen. De luchtige structuur van de schors zorgt voor een optimale drainage en voorkomt waterophoping en wortelrot. Het veen houdt de voedingsstoffen vast.
Soorten orchideeën
Er bestaan heel wat verschillende soorten die als kamerplant worden gehouden, zelfs epifytische maar de meest bekende en populairste soort is beslist de Phalaenopsis. Een soort die 2 tot wel 6 maanden lang kan bloeien en in tegenstelling tot de meeste soorten, 2 à 3 keer per jaar een bloeiperiode kent. De meeste andere soorten bloeien slechts 1 keer per jaar en zijn ook veel moeilijker om opnieuw in bloei te krijgen.
Bestel online
Nu kan je jouw geliefde orchidee ook gewoon vanuit je zetel bestellen en bij je thuis laten bezorgen. Al onze planten worden met de beste zorgen verpakt en verstuurd zodat ze in optimale omstandigheden bij je thuis geleverd kunnen worden. In onze webshop vind je een ruim aanbod vlinderorchideeën met elk hun eigen kleurenpalet en alles wat je nodig hebt om ze goed te verzorgen.
Ontdek hier ons volledig assortiment.