Thee bereiden met tuinplanten
Je tuin barst nu van de nazomerkleuren. Maar wist je dat er ook heel veel smaak in al die mooie bloemen zit? Pluk er op los, zet je eigen exquise kopje thee en leg meteen een wintervoorraadje aan.
In elke tuin groeit wel iets om thee van te maken. Neem nu de rozen, die aan hun tweede bloei toe zijn, daar trek je een heerlijke frisse thee van. Overgiet één versgeplukte roos met een liter heet water, laat minstens 6 uur trekken en drink fris op. Als je er een paar gedroogde hibiscusbloemen aan toevoegt, heb je een prachtige dieprode thee.
Pluk nu je wintervoorraad
Tal van bloemen in je tuin dragen flink wat geneeskrachtige eigenschappen in zich; leg nu alvast je wintervoorraad aan. De bekendste is Echinacea: ze verhoogt de weerstand en helpt verkoudheden en hoestjes de wereld uit. Bergamot (Monarda) is net als Echinacea een prachtige sierplant voor de tuin én een geneeskrachtig kruid, uit de Noord-Amerikaanse prairie.
Al eeuwenlang worden er verkoudheden en luchtwegenproblemen mee opgelost. Met een thee van de bloemen en bladeren van bergamot, vers of gedroogd, ga je ook misselijkheid tegen. Of zet thee van goudsbloem (Calendula): 3 tot 6 verse bloemen in een pot thee zorgen meteen voor een betere spijsvertering. De bloemblaadjes, vers of gedroogd, kleuren je thee bovendien prachtig oranje.
Last van pijnlijke gewrichten in de winter?
Een kop thee met een soeplepel gedroogde moerasspirea verzacht gewrichtspijnen en kalmeert een grieperig gevoel. Oogst zeker ook wat tijm, salie en bonenkruid, die helpen succesvol verkoudheden, luchtwegenproblemen en keelpijn te bestrijden.
Zo geoogst
Zelf kruiden en bloemen drogen voor je wintervoorraad is niet moeilijk. Pluk ze op een droge dag, liefst 's ochtends vroeg. Knip de volledige takken of topjes, en geen individuele bladeren. Was de kruiden niet, bind 3 tot 5 takjes stevig samen (let op, wanneer de kruiden drogen, krimpen de stelen), en hang ze ondersteboven in een luchtige, liefst donkere ruimte, bijvoorbeeld de zolder. Het kan ook onder een afdak van je terras of onder de carport. Hoe warmer de plek (liefst minimum 25 °C), hoe sneller de kruiden drogen en hoe meer aroma's ze behouden. Na zo'n twee weken zijn ze droog en bewaar je ze verder in bokaaltjes, liefst niet langer dan een jaar. Ris de blaadjes pas van de takjes op het moment dat je ze nodig hebt; hoe minder ze kneuzen, hoe langer ze hun smaak, geur en werkzame stoffen behouden.