Zo voorkom je een slakkenplaag
In het najaar denk je misschien niet meteen aan het bestrijden van slakken. Nochtans kan je door nu in te grijpen een slakkeninvasie in de lente voorkomen. Door in de herfst ook alert te zijn, valt er al veel schade te voorkomen, zeker met de juiste middelen.
Want hoe minder slakken of slakkeneieren er in jouw tuin overwinteren, hoe minder last van slakken je zal hebben in het voorjaar. We geven je enkele tips.
Slakken bestrijden in het najaar
Niet alle soorten slakken zijn even gevoelig aan de koude temperaturen en als gevolg van de zachte herfst- en wintermaanden blijven steeds meer slakken het hele jaar door actief. Enkel wanneer de temperaturen sterk dalen en het gaat vriezen zoeken ze een plek om te schuilen. Ze graven zich in de grond of verstoppen zich in rottend hout, onder afgevallen bladeren en tussen het organisch materiaal dat de bodem bedekt. De wijngaardslak heeft zelfs een vernuftig systeem: ze sluit haar huisje af met een slijmlaag dat verkalkt tot een tijdelijke sluitplaat.
De glasslakken en de bosaardslak zijn voorbeelden van soorten die zich weinig van de kou aantrekken en actief blijven rondkruipen terwijl anderen reeds een schuilplaats hebben opgezocht.
De slakken die de winter niet overleven zorgen voor hun nageslacht door in het najaar nog eieren af te zetten. In de lente, wanneer de temperaturen terug beginnen te stijgen, komt de nieuwe generatie tevoorschijn. Zo blijft hun voortbestaan verzekerd.
Door elk slakkeneitje dat je nu onder bloempotten, beeldjes, blokken hout, waterschalen,... vindt onmiddellijk weg te doen, smoor je meteen een hele generatie in de kiem. Slakken zijn immers kampioen in het zich vermenigvuldigen. Ze leggen jaarlijks zo’n 300 eitjes; de jonge slakken die daaruit voortkomen, beginnen op hun beurt al na 3 maanden te paren. En doordat slakken tweeslachtig zijn, leggen beide slakken na de paring eieren, wat al gauw tot een spectaculaire vermenigvuldiging leidt.
In plaats van de eieren weg te plukken kan je ze ook bloot leggen voor de vogels die ze maar al te graag zullen oppikken. Zo bestrijd je slakken op een natuurlijke en goedkope manier.
Maak de ondergrond ruw
Het zijn vooral naaktslakken die schade aanrichten. Maar niet elke tuin heeft evenveel last van slakken. In een zonnige en droge tuin zal je er minder vinden dan iemand die een koele, vochtige tuin heeft. Maar slakken houden sowieso niet van ruwe ondergronden omdat ze zich dan moeilijker kunnen voortbewegen.
Door scherpe en ruwe materialen tussen de planten te strooien, maak je jouw tuin onaantrekkelijk voor ze. Bedek de bodem met gebroken schelpen, cacaodoppen, boomschors, kiezel, eierschalen of scherpe lavasteentjes. Haal alle onkruid en dode bladeren rond de meest kwetsbare planten weg, en strooi er een (gesloten) cirkelvormige band van 5 cm breed en 1 cm dik rond. Je kan kwetsbare planten zoals Hosta's en Dahlia's ook vervangen door soorten waar slakken niet van houden. Vaak zijn het planten met een sterke geur, zoals look. Er bestaan ook strooikorrels met de geur van look, een efficiënt middel om slakken te bestrijden.
Koper barrière
Bescherm plantenbakken en kweekbakken met kopertape en plaats rond vaste planten die steeds opnieuw worden aangetast anti-slakkenringen. Wanneer de planten in het voorjaar uitlopen zijn ze onmiddellijk beschermd tegen slakkenvraat. Van zodra de slakken in aanraking komen met het koper, krijgen ze een elektrische schok. Ze zullen hier niet van sterven maar het zal hen wel weerhouden om die plaats nog verder te inspecteren.
Trek vogels aan
Maak jouw tuin aantrekkelijk voor vogels door nestkastjes op te hangen en voedertafels in te richten. Vogels zoals merels, lijsters en spreeuwen lusten graag een slak, hetzelfde geldt voor egels, spitsmuizen, kikkers en padden. Richt je tuin diervriendelijk in om een natuurlijk evenwicht te krijgen. Heb je kippen of loopeenden? Laat ze nu en dan rondlopen in de tuin. Ze zijn kampioen in het oppeuzelen van slakken en hun eitjes.
De grove middelen
Wil je ze niet manueel wegvangen om op een andere plaats uit te zetten, dan kan je slakkenvallen plaatsen. Vul de vallen met gistrijk bier of slakkenkorrels, dat is nog efficiënter. Koop bij voorkeur ecologische, die doden enkel de slakken, maar zijn ongevaarlijk voor de nuttige dieren die slakken eten. Doe de slakkenkorrels in een slakkenval of strooi ze rond kwetsbare planten. Plaats voldoende vallen voor een goed resultaat.
Wat je beter niet doet
Koffiegruis helpt niet als barrière rond planten, maar je planten besproeien met een restje van de koffie kan wel helpen. Strooi zeker geen zout op de slakken want ze sterven dan een gruwelijke dood. Bovendien is zout allesbehalve goed voor de bodem in je tuin.
Alle middelen om slakken te bestrijden vind je hier.