Rode bietjes in je tuin en op je bord
Rode biet is een die je gemakkelijk zelf kan kweken. Rode bieten zijn verwant met warmoes en suikerbieten en kunnen van april tot juni in open lucht gezaaid worden.
Ze houden niet van rijk bemeste grond maar compost of goed verteerde stalmest kan wel toegepast worden om de bieten te voeden.
Geef ze ook regelmatig water.
Een tien tot twaalf weken na het zaaien kunnen de bietjes geoogst worden. Grote bieten zijn fletser.
Wacht dus niet te lang om ze te oogsten om ten volle van de smaak te genieten.
Als je rode bieten in we winkel koopt, neem dan de exemplaren die stevig aanvoelen. De kleur van jonge rode bieten is donkerrood. Oudere knollen gaan vaak rimpelen.
Van de plant is zowel het blad als de knol eetbaar. Jonge blaadjes kan je gebruiken in een salade en geven een mooie kleur aan je gerecht. Oudere bladeren kunnen gekookt worden zoals spinazie.
De knol heeft een typische aardesmaak die niet door iedereen wordt gewaardeerd.
Jammer, want rode bieten hebben een zeer geneeskrachtige werking :
- Eén van de beste natuurlijke bloedaanmakers.
- Rijk aan carotenoïden, de koning onder de kankerpreventiemiddelen.
- Boordevol vitamine C en het mineraal mangaan wat de hersenfuncties, de botten en het suikermetabolisme ondersteunt.
- Goede bron van foliumzuur en kalium.
- Het bietenblad bevat veel ijzer, calcium en beta caroteen.
Het sap van de bieten is dieprood en zo krachtig dat het best vermengd wordt met andere groenten of fruit. Een lekker combinatie is bijvoorbeeld: 1 appel, ½ citroen, 2 wortels, 1 rode biet, 2 stengels bleekselder, ½ komkommer, 1 handvol spinazie.
Je hoeft de schil van de groenten niet te verwijderen. Spoel ze grondig en doe ze daarna in de sapcentrifuge.
Naast rode bietensap, bietensoep en rode bietensalade kan je met de knollen ook heerlijke humus maken:
Humus met rode bieten
Ingrediënten:
- 400 gr. gekookte kikkererwten
- 2 gekookte rode bieten
- 1 teentje knoflook, fijngehakt
- sap van ½ citroen
- olijfolie
- peper en zout
- 1 koffielepel komijnpoeder
Bereiding:
- Snijd de bietjes in stukjes.
- Meng de bietjes, kikkererwten en het teentje look met wat olijfolie in een kom en mix het geheel met een staafmixer.
- Breng op smaak met peper en zout, komijnpoeder en citroensap en mix nogmaals tot een gladde massa.