menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    vrijdag 29 maart 2024

Plantenweerstand: plagen bestrijden met voeding

Je kan er nog moeilijk om heen. De plantenplagen swingen de pan uit en op heden hebben sommige tuinliefhebbers het gevoel dat ze het gehele jaar door als gewasbeschermers moeten optreden. Om het eenvoudig uit te leggen en buxusmotrupslegers buiten beschouwing te laten, start ik met te zeggen dat alles draait rond een goede weerstand van de planten. Deze weerstand is afhankelijk van verschillende factoren waaronder de aanvoer van voedingsstoffen, de juiste keuze van voedingstoffen, de standplaats van de planten en de structuur en de waterhuishouding van de bodem. 

Plaats schaduwplanten dus in de schaduw en gun zij die van zon houden voldoende uren zon per dag en je bent ineens al een hele stap vooruit. Verder heb je gegarandeerd succes met het volgende plan van aanpak...dit in slechts 5 stappen:

leven in de bodem - verbeteren bodemstructuurBodemstructuur

De bodemstructuur is van levensbelang en bepaalt vele aspecten die in relatie staan met een gezonde plantengroei. De structuur van de bodem staat onmiddellijk in verhouding met de aanvoer van water en zuurstof voor het bodemleven. Dit gaat over plantenwortels maar ook over het essentiële bodemleven waaronder insecten en talloze micro-organismen die zorgen voor een verhoging van de ziekteweerbaarheid van de bodem. Hoe meer nuttige organismen, hoe minder pathogene organismen.

Het komt er dus op neer de structuur van jouw bodem goed te onderhouden en bij te sturen waar nodig! Dit doe je door te verluchten of door het inwerken van bodemverbeterende middelen waar nodig.


Zuurtegraad

Bodemverzuring, een te lage pH- waarde, valt bij de meeste planten en bij onze gazons vaak niet in goede smaak. Enkel zuurminnende planten hebben er baat bij en houden dus van zure grond.

Bij een zure bodem vermindert de activiteit van het bodemleven zodat ook de productie van organische voedingsstoffen voor de plant afneemt. Bovendien worden de aanwezige metalen in de bodem sneller opgelost zodat planten worden vergiftigd.

Een ideale pH waarde van de bodem schommelt tussen 5,5 en 7. Bij verzuring kan je de pH waarde aanpassen met kalk. Dit gaat echter niet over onderhoudsbeurten, er is een aanzienlijke hoeveelheid kalk per vierkante meter nodig om de pH waarde van de bodem te wijzigen. Met een eenvoudige pH-meter kan je al heel wat te weten komen over de toestand van jouw bodem.

Organisch materiaal

De hoeveelheid organisch materiaal in de bodem gaat hand in hand met de bodemstructuur en meteen ook met het bodemleven. Humus is een ideale voedingsbodem voor micro-organismen en houdt bovendien heel wat vocht vast waar de planten kunnen uit putten tijdens droge periodes. De organische stof heeft nog een extra troef in handen, het zorgt voor een trage afgift van mineralen waardoor de planten van een constante opname kunnen genieten. Een goede verhouding is 5%.

Bodemleven

Het bodemleven bestaat uit macro- en micro-organismen. Een bekend macro-organisme is de regenworm, die zorgt voor een goede perforatie van de bodem. Zijn aanwezigheid staat vaak garant voor een goede bodemstructuur. Samen met de micro-organismen zetten zij organische stof om tot plantenvoeding zodat de structuur wordt verbeterd. Een gezond bodemleven verdringt ziekteverwekkers, schimmels en bacteriën in de bodem.

Plantenvoeding

Goede, uitgebalanceerde voeding betekent gezonde planten. Een combinatie van minerale en organische meststoffen is doorgaans een succesformule voor een gezonde plantengroei. We voeden telkens in kleine hoeveelheden en houden steeds rekening met de drie hoofdelementen voor onze planten: stikstof, fosfor en kalium.

Ziektes en plagen kunnen dus sterk worden gereduceerd door een correct gebruik van plantenvoeding in combinatie met een goede bodemstructuur. Alvorens dus chemisch te gaan bestrijden kan je alvast even stilstaan bij deze twee belangrijke factoren...

plantenvoeding stimuleren - gezonde plantengroei

Terug naar boven icoon