Kruiden die onmisbaar zijn in jouw tuin!
Met kruiden is het simpel: je kweekt wat je lekker vindt. Maak je veel slaatjes klaar, dan zet je veel groene blaadjes en sprietjes, ben je een barbecuefreak dan plant je Provençaalse kruiden. Dit zijn diegene die je zeker niet mag missen.
Slakruiden
Wat bieslook, peterselie of koriander door de sla en een paar heerlijke blaadjes basilicum over je tomaten en je zomer kan niet meer stuk. Of de eerste sprietjes bieslook uit de tuin – de ideale lentebrenger. Er zijn zoveel lekkere kruiden om te snipperen! Peterselie, koriander, kervel, dille, dragon, pimpernel, … keuze zat.
Hoe?
Alle slakruiden zijn eenjarig behalve bieslook, dragon en pimpernel. Peterselie wordt soms twee jaar, maar je kan hem eigenlijk beter elk jaar opnieuw zaaien. Groene kruiden doen het goed in de zon maar op een plek waar 's middags wat schaduw valt blijven hun blaadjes sappiger en schieten ze minder snel op.
Kervel staat liever bijna helemaal in de schaduw. Zorg voor veel compost in de grond en laat niet uitdrogen; daar worden de blaadjes taai van. Knip regelmatig van je groene kruiden, dat stimuleert ze om voortdurend nieuw vers blad aan te maken.
Zet je slakruiden op een plek in de buurt van je keuken of achterdeur waar je er snel bij kan zonder een jas te moeten aantrekken of van schoenen te veranderen.
Wist je dat?
- Is je bieslook opgeschoten, snipper de roze bloemetjes dan over een salade of over koude aardappeltjes - lekker en decoratief!
- Heb je je peterselie helemaal kaalgeplukt, graaf dan de wortel uit, voor in de soep of in een stoofpotje.
- Laat gerust wat koriander in zaad komen, en oogst je eigen korianderzaad voor in de keuken.
- De echte Franse 'fines herbes'? Dat zijn kervel, bieslook, peterselie en dragon.
- De Franse dragon is de enige echte; de vaak in omloop zijnde Russische smaakt naar niets. Kneus altijd eerst een blaadje, voor je een plant koopt. En koop nooit zaad.
Barbecue time
Vergeet de potjes gedroogde kruidenmix. Een Provençaalse kruidenmengeling maak je zelf, met je eigen verse kruiden. Het traditioneel recept bevat rozemarijn, bonenkruid, marjolein en tijm maar wat extra salie en een snuifje hysop, laurier en kerriekruid maken het pittiger.
Hoe?
Mediterrane kruiden gaan jarenlang mee op voorwaarde dat je ze in droge, kalkrijke of puinrijke, doorlatende grond plant, in volle zon, of in een goed gedraineerde, stenen pot. Leg onderaan een flinke laag grind of steenpuin en zet ze tegen een zuidenmuur, uit de koude noordoostenwind. Geef zo weinig mogelijk mest. Knip altijd hele takken af, zodat er van onderuit regelmatig nieuwe scheuten groeien, zo blijven je planten bossig. Houd je barbecuekruiden in de buurt van je barbecue, zodat je er snel de schaar in kunt zetten.
Wist je dat?
- De echte of Franse tijm heeft een sterkere, lossere groei dan de klassieke, compacte variëteit die je in de supermarkt vindt, en ook een fijner blad en een frissere geur.
- Rozemarijn kan je makkelijk stekken - leuk om als geschenk mee te nemen op een barbecue.
- Zaai ook eens wat eenjarige oregano of marjolein (Origanum majorana), die is nog fijner van smaak dan de doorlevende.
- De Spaanse salie of lavendelsalie (Salvia lavandulifolia), met smal blad en een fijne toets van citrus, is de lekkerste.
- Heb je je kruiden gesnoeid, bewaar de twijgen dan voor in de openhaard, ’s winters.
- Een ‘bouquet garni’ of kruidentuiltje? Dat is laurier, tijm en peterselie.