menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    donderdag 28 maart 2024

Tips: onkruid ecologisch bestrijden

Het spontane kruid in de tuin krijgt vele namen en vormen: voor de één is het een echte plaag, voor andere net nuttig voor zijn of haar tuin. Denk maar aan klavers en madeliefjes die het gras mooi opfleuren. Vervelend of net welgekomen, hangt af van plaats tot plaats. In dit artikel bekijken we hoe het op een ecologische en verantwoorde manier kan worden beheerd.

We kunnen stellen dat het begrip onkruid pas ontstaat wanneer spontane vegetatie groeit op plaatsen waar ze niet gewenst zijn, zoals in het gras, tussen voegen van verharding of in bloemenborders. Het uittrekken vraagt vaak veel tijd en voor je de tuin helemaal rond bent, staat het eerste onkruid er terug. Gelukkig bestaan er ook hulpmiddeltjes en alternatieve manieren om doeltreffend en milieuvriendelijk onkruid aan te pakken. Want met de juiste methode werk je snel en efficiënt met het gewenste resultaat.

Onkruid in de tuin

Onkruid voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen. Met deze regel in het achterhoofd kan je starten met een aantal kleine ingrepen die de groei van onkruid sterk doen verminderen. Denk hierbij aan het plaatsen van een antiworteldoek of een dikke laag schors tussen de beplanting of het opvullen van open voegen in het terras met zand. Ook snelgroeiende bodembedekkers zoals veldbies, bosaardbeitjes of zenegroen geven de groei van onkruid geen kans, zelfs niet op schaduwrijke plaatsen. Zorg als laatste voor een goede afwatering en drainage. Vochtige plaatsen of verharding zijn ideale plekken voor onkruid en mos om te groeien. Hoe sneller de tegels drogen, hoe minder vrij spel ongewenste planten krijgen.


Ecologisch bestrijden

Net zoals alle andere planten in jouw border, heeft onkruid nood aan voedsel en water waarbij ze ook de plaats en het licht afnemen van de reeds aanwezige beplanting.  De plaats waar het groeit, bepaalt welke bestrijding je kan toepassen. Ga je de strijd aan met het onkruid, probeer dan zo weinig mogelijk schade aan te richten aan de natuur. We geven jou hier een aantal tips over hoe je dit kan doen:

  • Onkruid ecologisch bestrijdenPlantenborders en de moestuin: Om de andere planten niet te beschadigen, kan je de aarde tussen de beplanting wieden met een schoffel of hark. Dit kan met een lange steel in grote borders of een handschoffel voor in de moestuin. Regelmatig de spontane vegetatie wieden is tevens de meest doeltreffende en milieuvriendelijkste manier.
  • Ook de bodem verluchten met een hark helpt bij de bestrijding van onkruid. Overdrijf niet met het omwoelen, want dit kan het bodemleven ernstig verstoren.
  • Mos op het terras: Vorming van mos op verharding kan je tegengaan door geregeld het terras of pad te borstelen. De mossen laten makkelijk los waardoor ze snel verwijderd worden. 
  • Onkruid in het gazon: Maai en wiedt het gazon om onkruid in toom te houden. Gebruik hiervoor een onkruidwieder of -steker.
  • Uit de buurt van andere planten: Groeit het onkruid waar geen andere beplanting staat zoals op paden en het terras, dan kan je gebruik maken van een onkruidbrander. Door met de brander het onkruid kort bloot te stellen aan zeer hoge temperaturen, sterven de plantencellen langzaam af.
  • Andere alternatieven zijn het gebruik van gebruiksklare bestrijdingsmiddelen. Zorg ook hier dat het bodemleven en andere planten niet gestoord worden en gebruik ecologisch verantwoorde producten zoals 'Onkruid weg!' van Substral Naturen of Ecopur van BSI, gebruik deze ook steeds met mate.
#5931Melissa

Auteur: Melissa
Tuin- en landschapsarchitecte

Terug naar boven icoon