menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    donderdag 18 april 2024

Nacht van de Steenuil 2024

In heel Vlaanderen kan je op 30 maart 2024 deelnemen aan de Nacht van de Steenuil. Zin om het dapperste uiltje van Vlaanderen te ontdekken? Op de Nacht van de Steenuil maak je kennis met het kleinste en sympathiekste uiltje van Vlaanderen.

Deze rakker met knalgele ogen heeft een voorliefde voor holle knotwilgen als broedplaats en wordt actief in de vooravond. Dit en nog vele andere zaken beleef je op de Nacht van de Steenuil, gecoördineerd door de Steenuilenwerkgroep in samenwerking met lokale Natuurpuntafdelingen en Werkgroepen. Kijk op de website van Natuurpunt voor een greep uit het aanbod.

De nacht van de steenuil

De steenuil (Athene Noctua)

De steenuil is de kleinste uil van Vlaanderen. Hij valt op door zijn gedrongen gestalte, felle ogen en witte wenkbrauwstrepen.

Hoe kan je de steenuil herkennen?

  • SteenuilenKlein en gezet, met een lichaamslengte van 21 tot 23 centimeter, dus ter grootte van een spreeuw.
  • Felgele ogen.
  • Ronde kop.
  • Bruin-wit gespikkeld verenkleed.
  • Dagactieve uil. Vliegt laag met golvende vlucht naar uitkijkpost.

Wat eet de steenuil?

Door zijn kleine gestalte vangt de steenuil weinig indrukwekkende prooien, waaronder insecten, amfibieën en regenwormen. Toch staan er uitzonderlijk ook muizen of zelfs ratten op zijn menu.

Waar leeft de steenuil?

De steenuil komt over heel Europa, Noord-Afrika en grote delen van Azië voor. Het is een standvogel: hij broedt en overwintert dus in dezelfde streek.

Hoe plant de steenuil zich voort?

De steenuil bouwt zijn nest het liefst in holten van fruitbomen, knotwilgen en oude schuurtjes. Ze gebruiken ook speciaal voor de steenuil ontworpen nestkasten. De moeder legt twee tot zes ronde, witte eieren.

Hoe krijg je de steenuil te zien?

De steenuil voelt zich het best op het platteland. Zo tref je hem ook overdag vaak aan terwijl hij van het zonnetje geniet op paaltjes of knotwilgen. Door de sterke verstedelijking en landbouwhervormingen van de laatste jaren komt het leefgebied van de steenuil echter steeds meer in gevaar.

Steenuilen broeden in holtes van bomenWeetjes over de steenuil

  • Tijdens de wintermaanden kan je de steenuil al van ver horen roepen.
  • De steenuil prijkte tot 2002 op het laatste bankbiljet van de Nederlandse gulden.

Wat kan jij doen voor de steenuil?

Zorg goed voor knotwilgen. De steenuil nestelt graag in de holten van de knotwilg, maar als de boom niet regelmatig gesnoeid wordt, breken de takken af en beginnen ze te rotten.

Plaats een steenuilennestkast. Omdat het wel enkele jaren kan duren eer je kleine knotwilgen steenuilwaardig zijn, help je ze nu al best met nestkasten. Bevestig ze op een dikke tak met de opening naar het oosten of zuidoosten gericht. De dikke tak gebruiken ze als landingsbaan, waardoor ze vlot af en aan kunnen vliegen. Een juiste biotoopkeuze is erg belangrijk.

#6041Natuurpunt

Bron: Natuurpunt

Terug naar boven icoon