menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    vrijdag 19 april 2024

Mieren, vervelende insecten of nuttige dieren?

Mieren komen bijna in alle soorten biotopen en op alle continenten voor. Alleen op Antarctica zijn ze niet te bespeuren want daar is het vast te koud. Uit fossiele vondsten is gebleken dat mieren al sinds de Krijttijd (meer dan 100 miljoen jaar geleden) voorkomen op onze planeet. Van de mens was toen nog geen sprake en dinosaurussen waren dominant op dat moment.

Werkstermieren dragen voedsel naar het nest

Deze bijzondere kleine wezentjes hebben al een lange voorgeschiedenis en moeten dus bijzonder sterk zijn! Wereldwijd zijn er meer dan 13.000 soorten te vinden waarvan de meeste voorkomen in bosrijke gebieden. Maar ook in tuinen trippelen ze naarstig rond. En ze zijn met veel, heel veel. Naar schatting lopen er per mens 1 miljoen mieren rond.

Zijn mieren nuttig?

Een kolonie mieren kan uit enkele honderden tot soms miljoenen exemplaren bestaan. Binnen de kolonie is er een zeer strikte taakverdeling waarbij elke werkster in een specifieke taak gespecialiseerd is. De ene werkster staat in voor het onderhoud van het nest, de andere verzorgt de koningin terwijl een deel van de groep op zoek gaat naar voedsel. De voortplanting gebeurt in de lucht. Daarom zijn enkel de koningin en de mannetjes van vleugels voorzien en zijn gevleugelde mieren maar in een korte periode te zien. Vrij snel na de daad sterven de mannetjes, zij hebben verder geen taak binnen de hiërarchie van het nest. Hun leven is dus van zeer korte duur, wat niet kan gezegd worden van de mierenkoningin want zij kan 15 tot wel 20 jaar oud worden. Sterft een koningin dan zal het volledige nest verdwijnen. Een werkster leeft in normale omstandigheden enkele jaren. Naast vogels, een aantal spinnensoorten en amfibieën hebben ze weinig natuurlijke vijanden.

Mieren kunnen 10 tot 50 keer hun eigen gewicht dragen

Mieren kunnen, afhankelijk van de soort, 10 tot 50 keer hun eigen lichaamsgewicht dragen. Deze kracht gebruiken ze onder andere om voedsel naar het nest te brengen. Het zijn echte opruimers van de natuur en dat ze bijzonder nuttig zijn valt niet te betwisten. Mieren voeden hun larven met onder andere spinnen, pissebedden, duizendpoten,... en helpen dus ook mee bij het bestrijden van schadelijke insecten. Volwassen mieren voeden zich vooral met honingdauw, een zoete vloeistof die bladluizen en schildluizen afscheiden. Bladluizen en mieren zijn dus de beste maatjes. Ze zullen er alles aan doen om hen te beschermen tegen hun natuurlijke vijanden. Denk maar aan lieveheersbeestjes en hun larven die zich maar al te graag voeden met bladluizen.


Moeten we mieren bestrijden?

Zoete lekkernijen zijn aantrekkelijk voor mierenIn de meeste gevallen hoef je niet in te grijpen. Alle mieren verdelgen is trouwens onbegonnen werk en helemaal niet nodig! Integendeel, mieren helpen je graag mee je tuin en moestuin te onderhouden. Ze vangen vervelende insecten en ruimen organisch afval op, ze verspreiden plantenzaden en helpen mee aan een betere vruchtbaarheid van de bodem. Enkel in het geval ze echt voor overlast zorgen en tot in de woning te vinden zijn, kan je best iets ondernemen. Vooral de keuken is een populaire plek omdat daar veel lekkers te vinden is. Trek geen mieren aan door etenswaren op het aanrecht te laten staan en bewaar zoveel mogelijk voedingsmiddelen in goed afgesloten potten en dozen. Sluit zoveel mogelijk kieren en spleten langswaar ze naar binnen kunnen. Mieren verspreiden tijdens hun tocht ontlasting en dat heb je natuurlijk liever niet in huis. Ze laten bovendien een spoor van feromonen achter zodat de werkster de voedselbron makkelijk kunnen terugvinden. Je kan dus best de eerste verkenners die in huis op zoek gaan naar voedsel, meteen uitschakelen om grotere problemen te voorkomen.

Ben je te laat en hebben er zich al meerdere mieren gevestigd dan kan je enkele huis, tuin en keukenmiddeltjes proberen. Sterk geurende planten en kruiden zoals look, munt, basilicum, rozemarijn, kaneel, lavendel en afrikaantjes zouden deze dieren op afstand houden. Peper rond het nest strooien kan eveneens helpen om ze te bestrijden.

Helpen deze middeltjes niet dan kan je gebruik maken van aaltjes. Het is een natuurlijk middel dat enkel de larven van de mieren doodt en niet de mieren zelf. Aaltjes zijn microscopisch kleine rondwormen die zich voeden met de larven van de mieren. Hierdoor zullen de volwassen mieren het nest verlaten en verhuizen naar een andere plek.

Ook het bestrijden van bladluizen kan helpen om de tuin minder aantrekkelijk te maken voor deze dappere en hardwerkende insecten. Zorg voor een natuurlijk evenwicht en maak je tuin aantrekkelijk voor natuurlijke bestrijders.

Mieren leven samen met bladluizen

#5885Inge

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies

Terug naar boven icoon