Linguine met amandelen en stukjes tomaat
De tomaat staat in de Italiaanse keuken op een centrale plaats. Ze noemen de vrucht “Pomodoro” of “gouden appel” omdat de tomaten die oorspronkelijk uit Centraal-Amerika kwamen een gele kleur hadden. Pas later door kruisen en selecteren kreeg de tomaat een rode kleur.
Nu wordt de groente bijna dagelijks in de keuken gebruikt. Terecht, want de gerechten die je met tomaten kan klaarmaken zijn oneindig. Hier alvast een heerlijk recept dat snel en eenvoudig klaar te maken is.
Ingrediënten:
(voor 2 personen)
- 300 gr. linguine (breder dan spaghetti)
- 4 verse rijpe tomaten
- amandelen (geen amandelpoeder)
- een handvol groene olijven
- 1/2 citroen
- koolzaadolie
- 1 teentje knoflook
- een handvol verse basilicum
- peper en zeezout
Bereiding:
- Kook de linguine al dente volgens de richtlijnen op de verpakking. Pasta kook je doorgaans al dente door 1 minuut minder lang te koken dan aangegeven.
- Pel de tomaten en snijd ze in middelgrote stukjes. De pitjes hoef je niet te verwijderen.
- Pel het teentje look en snijd het in heel kleine stukjes.
- Maal de amandelen in een fijnplotter fijn.
- Giet de pasta af en doe hem terug in de pan.
- Voeg bij de linguine, de tomaten, amandelkruimeltjes, look, verse basilicum en het sap van een halve citroen toe. Verder naar eigen smaak peper en zeezout.
- Snijd de olijven in schelletjes en meng deze ook onder de pasta.
- Meng alles goed door elkaar en dien onmiddellijk op.
Dit gerecht kan ook gecombineerd worden met vers gebakken champignons en/of met zeekraal (in het seizoen). Stoof de zeekraal lichtjes in een pan met wat olijfolie.