3 Lekkere dessertjes met peren
Peren spelen de hoofdrol in ondestaande desserts. Hieronder 3 lekkere recepten voor desserts die je zelf thuis kan maken:
Een gratin van peer en peperkoek
Ingrediënten voor 4 personen
- 2 peren
- 4 plakjes kaas bv. Brugs Broodje
- 4 plakjes peperkoek
- 4 koffielepels Luikse siroop
Bereidingswijze
Pocheer de peren in een suikersiroop.
Bak vervolgens de plakjes peperkoek aan beide zijden in een weinig boter zodat de buitenkant krokant en de binnenkant zacht is.
Plaats een plakje peperkoek op een bord, besmeer het met Luikse siroop en breng er een halve peer bovenop.
Garneer ten slotte met een plakje kaas.
Witlooftaart met peer en veenbesjes
Ingrediënten voor 4 personen
- 8 stronkjes witloof
- 2 vellen bladerdeeg
- 3 rijpe peren
- 50 g gedroogde veenbessen
- 2 el honing
- 1 el rietsuiker
- ½ kl kaneel (cinnamon)
- 1 kl vanille-extract
- 2 el boter
- 2 eigelen
Bereidingswijze
Spoel het witloof en verwijder de bittere kern, laat uitlekken en snijd in grove stukken.
Schil de peren, verwijder het klokhuis en snijd in schijfjes.
Smelt boter in een pan en bak het witloof samen met de peren.
Voeg de honing en de rietsuiker toe.
Meng het vanille-extract samen met kaneel onder deze bereiding.
Bak tot alles gaar is en voeg dan de veenbessen toe.
Laat dit alles afkoelen.
Leg 1 vel van het bladerdeeg als bodem in de taartbodem. Leg er de vulling op en overdek met het andere vel bladerdeeg. Vouw de zijkanten dicht en borstel in met het opgeklopt eigeel.
Bak af in een voorverwarmde oven op 185°C voor ongeveer 20 minuten.
Crème brûlée met snelle perencompote
Ingrediënten voor 4 personen
- 2 peren
- 2 el kristalsuiker
- 1 sinaasappel
- 2 kardemompeulen
- kristalsuiker om af te branden
- ½ l room
- 1 vanillestokje
- 5 eierdooiers
- 100 g suiker
Bereidingswijze
Snijd de vanillestok overlangs door en schraap er de zaadjes uit. Doe deze met de huls bij de room en breng langzaam aan de kook. Zo kan de room goed de smaak van de vanille opnemen.
Klop intussen de suiker door de eierdooiers tot die is opgelost. Laat de room volledig opkoken en stort hem dan onmiddellijk op de eieren. Klop goed door tot alles gemengd is. Laat afkoelen.
Schil de peren, verwijder het klokhuis en snijd het vruchtvlees in stukjes. Breng aan de kook met de suiker en het sap van de sinaasappel. Plet de kardemompuelen en doe ze erbij. Zet een deksel op de pan en laat koken tot de peertjes zacht worden, maar het mag niet echt een moes worden. Laat ook de peertjes afkoelen.
Leg in individuele ovenschoteltjes peertjes in de bodem en giet er het eiermengsel overheen. Bak in een oven op 140°C tot de crème mooi gestold is. Dat duurt afhankelijk van de oven 20 tot 30 minuten.
Laat de crème brûlée goed koud worden. Strooi er wat kristalsuiker overheen en kristaliseer de suiker met een gasbrandertje. Laat even rusten. Zo krijg je een glashard laagje met daaronder een lekkere koude crème.