Kruiden eenvoudig te kweken en lekker in de keuken (deel 1)
Kruiden geven extra smaak aan vele gerechten. In gedroogde vorm kan je ze in alle supermarkten verkrijgen maar als je ze vers kan verwerken smaken ze nog zoveel lekkerder!
Geen reden om zelf niet met een kruidentuin te beginnen: het is eenvoudig en je hebt er niet veel plaats voor nodig. Een hangmand, een bloempot op het terras of een vierkante meter tuin dicht bij de keuken en op een plekje in de zon is ideaal om te starten. Kruiden redden het niet in volledige schaduw. Geef ze in droge periodes voldoende water maar zorg wel voor een goed afwateringssysteem want kruiden houden niet van natte voeten.
Kies je ervoor om kruiden in een hangmand, in een pot of bloembak te plaatsen dan is het leuk om verschillende kruiden te combineren. Zorg hierbij voor een mooie combinatie van kleuren en structuren dan is het niet alleen lekker maar oogt het ook mooi, bv. basilicum, oregano, tijm en bieslook. Veel kruiden bloeien ook heel mooi en geven een heerlijk aroma.
Kruiden kan je lang oogsten. Wil je kruiden bewaren dan kan je ze best invriezen. Hierbij blijven kleur en smaak goed behouden. Enkel de stengels worden slap dus niet ideaal om een gerecht te garneren.
De komende tijd zetten we voor u een aantal kruiden op een rijtje. Hou de website in het oog voor meer kruidenadvies.
Basilicum (Ocimum basilicum)
eenjarig kruid dat het liefst groeit op een warme, zonnige plaats en beschut tegen de wind. Als de plant bloeit, knip je best de bloemen er af zodat de plant zijn energie in bladeren kan stoppen.Smaak: naast zijn geurig aroma heeft basilicum een zoete kruidige smaak. Het wordt veel in de Italiaanse keuken gebruikt maar ook in salades en bij vis is basilicum heel lekker.
Bieslook (Allium schoenoprasum)
is een meerjarige plant die zowel in halfschaduw als in de volle zon goed zal groeien. Groeit in een magere grond maar houdt wel van vochtige aarde.Smaak: bieslook behoort tot de uienfamilie. De grasachtige blaadjes hebben dan ook een milde uiensmaak.
De paarse bloemen zijn decoratief en bovendien eetbaar. Fijngesnipperd is het lekker in eiergerechten, dipsausjes, salades en kruidenboter.
Citroenmelisse (Melissa officinalis)
is een meerjarige plant die weelderig groeit in voedzame en vochtige grond. Als de plant in de zon staat geeft ze meer smaak.Smaak: heeft een lichte, citroenachtige smaak. Gebruik de blaadjes altijd vers en laat ze zeker nooit meekoken.
Gebruik er ook niet te veel van. Het geeft een extra aroma aan visgerechten, kalfsvlees maar ook aan fruitsalades en vruchtensappen.
Dragon (Artemisia dracunculus)
dragon is winterhard maar moet afgeschermd worden tegen hele slechte weersomstandigheden. Geef dragon ook voldoende ruimte om te groeien.Smaak: heeft een pittige zoete maar ook bittere smaak die een uniek aroma geeft aan vele vis- en vleesgerechten, en sauzen zoals Bearnaise en tartaar. De smaak is nogal opdringerig. Gebruik er dus niet veel van.
- Bekijk kruiden eenvoudig kweken deel 1
- Bekijk kruiden eenvoudig kweken deel 2
- Bekijk kruiden eenvoudig kweken deel 3