Hoe knoflook kweken en bewaren
Knoflook, een smaakmaker met unieke geneeskrachtige eigenschappen! En omdat knoflook bovendien heel makkelijk zelf te kweken is, verdient deze plant absoluut een plekje in elke moestuin. De sterke, herkenbare smaak doet wonderen in de keuken - denk aan die heerlijke geur die blijft hangen als je ermee kookt! Dat krachtige aroma komt van allicine, een etherische olie die diep in de bol verscholen zit.
Knoflook, of Allium sativum, behoort tot dezelfde familie als ajuin en bieslook, maar heeft toch een eigen typische smaak die niet te vergelijken valt. Deze aromatische plant vindt haar oorsprong in Azië, Afrika en het Middellands zeegebied, maar overleefd, ondanks haar afkomst, perfect ons winters klimaat. Look heeft geen holle stengels zoals haar familieleden, maar op gras lijkend loof dat tussen 50 à 80 centimeter hoog wordt. Voor de siertuin heeft de plant dan ook weinig waarde. Het wonderlijke deel bevindt zich onder de grond, waar de magische bol zit, verdeeld in verschillende teentjes, elk afzonderlijk omhuld met een dun, papierachtig vliesje.
Knoflook kweken
Omdat de plant tijdens de winter de meeste reserves opslaat in de bol, vind je hierin de meeste voedingsstoffen terug. Bovendien bevat de bol alle eigenschappen die nodig zijn voor de groei van de volgende knoflookplant. Het kweken van look is dan ook buitengewoon eenvoudig.
Net zoals uien houden knoflookplanten van een zonnige standplaats en een goed waterdoorlatende bodem die niet al te zwaar bemest is. Ze houden zeker niet van verse mest, en kleigrond is doorgaans te nat in de winter, waardoor de bollen kunnen rotten of schimmelen. Kies ook geen plaats waar hetzelfde jaar een ander lid van de familie, zoals ui, sjalot of prei heeft gestaan. Als je in een pot plant, neem dan een vorstbestendige pot die voldoende diep is.
De beste plantperiode is het najaar, van september tot half november, maar het is ook mogelijk om in april te planten. Een koudeperiode stimuleert de groei, waardoor de oogst bij aanplant in het najaar groter is dan bij een voorjaarsaanplant.
Vuistregel
Voor een succesvolle teelt raden we aan om pootgoed van knoflook te kopen. Een handige vuistregel om te onthouden is "10-10-10". Dit betekent dat je knoflook het best kunt poten in de maand oktober, op een diepte van maximum 10 cm en met een onderlinge afstand van minimaal 10 cm. Tussen de rijen kun je een afstand van 20 tot 25 cm aanhouden.
Leg de teentjes met het puntje omhoog en de platte kant naar beneden in de aarde, bedek ze en druk ze goed aan. Geef alleen water als je in een droge periode plant. De teentjes kunnen nu gaan wortelen en groeien. Het loof wordt gevormd in november/december. Als er stevige vorst wordt voorspeld, dan kun je de plant het beste afdekken met een vliesdoek totdat het risico op vorst is geweken.
Knoflookplanten vragen verder weinig verzorging. Geef enkel water tijdens aanhoudende droogte. Zodra de bladeren geel worden en de stengel slap gaat hangen, is jouw knoflook rijp om te oogsten. Dit zal doorgaans in juni of juli zijn. Om te testen, kun je eerst één bol oogsten. Als de teentjes nog vastzitten, kun je het beste nog een week wachten. De bollen die in april zijn geplant, zullen iets kleiner zijn en kunnen normaal geoogst worden vanaf half augustus.
Handige weetjes:
- Knoflook uit de supermarkt is vaak behandeld tegen uitlopen, niet gekweekt in onze streken en kan mogelijks virussen bevatten. De oogst zal doorgaans ondermaats zijn. Koop plantlook om zeker te zijn van een goed resultaat. Je hebt soorten met een sterke smaak zoals 'Germidour'; 'Messidrome' heeft eerder een subtiele, zoete smaak.
- Als je knoflook plant in de buurt van je rozen, zullen bladluizen wegblijven. De geur die de planten afgeven zorgt ervoor dat omringende planten gevrijwaard blijven van ongedierte. Ook handig in de moestuin in de buurt van sla en tomaten. Maar let op, want het is een slechte buur voor bieslook, prei, erwten, rabarber, spinazie en tarwe.
- Hoe groter de teen knoflook, hoe groter de geoogste bol zal zijn. Kies daarom bij het planten de grootste exemplaren uit.
Tips om knoflook te bewaren
Borstel de aarde van de bollen na het oogsten en laat ze gedurende een week drogen aan een wasdraad op een droge, donkere plaats. Hang ze hiervoor op aan hun steel. Daarna kun je de bollen het beste bewaren bij een temperatuur rond 16°C op een goed geventileerde plaats. Leg ze in een open mandje om schimmelvorming te voorkomen en zeker niet in de koelkast. Je kunt knoflook inmaken in olie of azijn om later in je bereidingen te gebruiken, en de teentjes kunnen ook perfect in de diepvries om ze langer te bewaren.
Geneeskrachtige werking
Niet alleen het overheerlijk aroma maakt knoflook speciaal, maar daarenboven heeft de plant een bijzonder positieve werking op ons lichaam. De kracht zit hem in de zwavelhoudende stof allicine en wordt al eeuwenlang toegepast vanwege zijn medicinale kracht. Zelfs in het graf van Toetanchamon werden knoflooktenen terug gevonden.
Knoflook was vroeger het geneesmiddel van de armen, maar tot op vandaag wordt knoflook nog steeds toegepast om kwaaltjes en ziekten te bestrijden en te helpen voorkomen. Het kruid heeft heel wat voordelen, maar helaas niet voor iedereen. Mensen met bloedarmoede kunnen er beter niet te veel van eten. Ook mensen die van nature uit een lage bloeddruk hebben, kunnen maar beter het overmatige gebruik vermijden.
Knoflook heeft volgende positieve eigenschappen:
- Bloeddrukverlagende eigenschappen
- Gunstige werking op longen en luchtwegen
- Antibacteriële werking: te gebruiken op zweren, wondontstekingen, zelfs bij koortsblaasjes
- Bloedsuiker en cholesterol verlagend
- Goed om griep en verkoudheden tegen te gaan
- Preventieve werking tegen kanker
- Verhoogt het immuunsysteem
- Stimuleert de potentie
Heb je last van een knoflookadem? Knabbel dan even op wat peterselie, eet een schijfje citroen, een stukje verse gember of drink een kopje muntthee. Ook het eten van een appel kan ervoor zorgen dat een vervelende knoflookadem weer fris ruikt.
Het najaar is tevens het moment om uien en sjalotten te planten. Ontdek hier ons volledig assortiment pootgoed.