Kleur jouw bord met eetbare bloemen
Eetbare bloemen geven een meerwaarde aan ons bord en zijn leuk om in te vriezen in ijsblokjes of om salades, drankjes en desserts op te vrolijken. Ze zijn niet alledaags en geven door hun kleur, smaak en vorm een feestelijke toets aan ons gerecht. Ook bepaalde topchefs gebruiken graag eetbare bloemen om hun gerechten te verfijnen.
Wie bloemen op zijn bord wil, kan ze best zelf biologisch kweken en dat is helemaal niet moeilijk. Sommige eetbare bloemen komen zelfs spontaan in onze tuin voor maar worden jammer genoeg vaak als “onkruid” bestempeld. Ook de bloemen van bepaalde groenten en kruiden zijn eetbaar, neem nu maar de bloemen van de pompoen en courgette, basilicum, salie, selder, venkel, bieslook, daslook,… Er zijn natuurlijk ook heel wat bloemen die giftig zijn. Informeer je dus goed en wees zeker dat je de juiste bloemen serveert. Vroeg in de morgen is het beste moment om ze te plukken want dan bevatten ze het meeste vocht en zullen ze minder snel verwelken.
Soorten eetbare bloemen
- Komkommerkruid (Borago officinalis): wordt ook wel bernagie genoemd. De plant behoort tot de ruwbladigen en heeft zijn Nederlandse naam te danken aan de geur die ons doet denken aan komkommer. De mooie stervormige blauwe bloemen zijn eetbaar en lokken ook veel bijen en hommels naar de tuin. De bladeren kunnen ook verwerkt worden in een salade of in soep en hebben een licht zoute smaak. Het is een makkelijk te kweken plant die weinig eisen stelt aan de bodem.
- Lavendel: alle lavendelsoorten zijn eetbaar maar hebben allemaal een iets andere smaak. De ene is wat zoeter, de andere wat bitterder en er zijn ook soorten die een zeepsmaak hebben. Niet allemaal even lekker dus. Je kan ze vers of gedroogd gebruiken maar altijd met mate! Probeer eens lavendelsuiker te maken. Voeg hiervoor een eetlepel lavendelbloemetjes toe aan 100 gram suiker, schud goed door elkaar en bewaar het een viertal weken in een afgesloten pot. Deze suiker is lekker in yoghurt, platte kaas, in ijsjes of bij de thee. Het aroma van lavendel combineert ook goed met vlees. Lavendel heeft een kalmerende werking en is goed voor mensen met slaapproblemen.
- Afrikaantje: Tagetes lucida, Tagetes minuta, Tagetes tenuifolia,… hebben eetbare bloemen met een kruidige, bittere, citrus- of anijsachtige smaak. Gedroogd kunnen de bloemblaadjes als saffraanvervanger gebruikt worden. Vanaf half maart tot eind april kunnen afrikaantjes gezaaid worden onder glas. 5 à 6 weken na de uitzaai kunnen ze uitgeplant worden.
- Oost-indische kers (Tropaeolum majus): een plant die de hele zomer eetbare bloemen, bladeren en zaden levert met een peperige smaak. Eén van de meest gebruikte eetbare bloemen die je heel vaak in tuinen aantreft. Het is een rijkbloeiende éénjarige slingerplant die tevens gebruikt wordt om bladluizen weg te houden van groenten en andere planten. De bloemen zijn heel opvallend geel/oranje en geven een zomerse touch aan een salade.
- Paardenbloem (Taraxacum officinale): de jonge knoppen kan je bakken en smaken wat naar champignons. Het middelste van de bloem wordt als garnering bij rauwkost gebruikt. Het jonge paardenbloemblad dat je in het voorjaar plukt heeft de beste smaak. In de zomer zullen de blaadjes bitterder zijn. Paardenbloem heeft geneeskrachtige eigenschappen, een gunstige invloed op de spijvertering en een reinigende werking. Paardenbloem helpt om de afvalstoffen uit het lichaam te verwijderen en kan dus ingezet worden bij een reinigingskuur.