Kiezen voor volwassen bomen
Steeds meer kwekerijen in België en Nederland specialiseren zich in het kweken en verkopen van volwassen of volgroeide bomen, want de vraag naar die volgroeide bomen neemt toe. Een tuin krijgt een meerwaarde door de aanwezigheid van bomen. Een grote boom of struik brengt een correcte verhouding tot stand tussen planten en geeft de tuin een volwassen en aantrekkelijke uitstraling.
Door bomen te plaatsen creëer je ook meer dieptegevoel in de tuin. Ook door het toenemend vertrouwen in online verkoop gaan we vaker op zoek om een specifieke soort te kopen. Tijd om hier even dieper op in te gaan.
Keuze van de boom en de grootte daarvan
Een boom wordt volwassen genoemd wanneer deze zijn maximale stamomtrek of kroondiameter heeft bereikt. Eenmaal volwassen zullen ze ook niet veel meer extra groeien, zo lang je maar niet begint te snoeien. Een volwassen boom heeft zijn evenwicht in wortelgrootte en alles wat boven de grond zit. Snoei je daar een deel van weg, dan zal de boom zijn natuurlijk evenwicht opnieuw proberen te vinden. Snoeien doet groeien is dus echt wel een feit. Helaas is een boom waaraan veel gesnoeid is vaak niet zo mooi meer dan de natuurlijke vorm. Daarom is het belangrijk een soort of model te kiezen dat toch past in de tuin en waar we dus ook nooit aan moeten snoeien.
De trend is er al een aantal jaar, maar geduld is bij veel mensen zoek geraakt. We leven in een gejaagde maatschappij en ook bij de (her)aanleg van de tuin zijn we vaak ongeduldig. Er wordt dus ook steeds meer gekozen om ook enkele volgroeide bomen te planten. Dat levert uiteraard een zeer mooi beeld op van een pas aangelegde tuin, het contrast wordt ook groter door de jonge en vers geinstalleerd struikjes en planten.
Bomen die in potten of bakken gekweekt zijn kunnen het hele jaar door aangekocht en geplant worden. Ze worden minimaal beschadigd door ze uit de pot te halen en in de grond te zetten. De boom krijgt direct de mogelijkheid om te gaan wortelen in de volle grond en er zal dan ook weinig groeistilstand zijn. Een model dat wel in de volle grond is gekweekt, zal wel schade ondervinden bij het uitgraven. De boom moet hiervoor veel energie leveren om de schade te compenseren. Daarom is verplanten van bladverliezende bomen enkel aangewezen wanneer ze in winterrust zijn en voor het uitlopen van nieuwe bladeren.
De bomen die daarvoor in aanmerking kunnen komen moeten daarvoor ook speciaal gekweekt zijn. Zo worden ze van kleins af meerdere keren verplant waardoor de wortelkluit compact blijft, maar wel sterk vertakt. Een verhuis naar de definitieve locatie brengt zo minder problemen met zich mee.
Het is ook logisch dat de prijs van zo'n project sterk de hoogte in gaat door de jarenlange verzorging die deze bomen nodig hadden. Voor traag groeiende bomen tel je al gauw enkele duizenden euro's neer. De gulden middenweg is dan voor een jonger exemplaar te kiezen die toch al een behoorlijke diameter heeft. Ook het transport van volwassen bomen is niet altijd gemakkelijk. Mogelijks is er geen kraan of opligger nodig bij een iets jongere boom, wat uiteraard ook in de prijs vertaald wordt.