Kweek je eigen kiem- of spruitgroenten
Zaden laten kiemen kan op een heel voordelige manier en ze smaken doorgaans nog lekkerder dan kiemen die je in de supermarkt kunt kopen. Er bestaan diverse kweekmethodes, maar de onderstaande twee zijn niet alleen het meest toegankelijk maar leveren ook het beste resultaat op.
Spruitgroenten kweken
Spruitgroenten worden steeds in een pot op een donkere plaats gekweekt. Enkele populaire kiemen die op deze manier worden gekweekt zijn onder meer alfalfa, taugé, groene linzen, sojabonen, kikkererwten en broccoli.
Het enige wat je nodig hebt om aan de slag te gaan is een glazen bokaal, een stukje gaas en een stevige elastiek. Je kan eventueel ook glazen potten met speciale luchtdoorlatende deksels kopen. Neem in elk geval geen te kleine pot, met een minimum inhoud van 1 liter.
- Laat in een potje met water (op kamertemperatuur) 2 eetlepels van het zaad een aantal uren weken. Hoe harder of hoe groter de zaden, hoe langer dat ze moeten weken.
- Spoel de zaden na het weken goed af met vers water dat dezelfde temperatuur heeft. Koud water zal de kiemen doen schrikken en de groei beperken.
- Zet vervolgens de pot omgekeerd op een donkere of schaduwrijke plaats in een afdruiprekje. Zet de pot in een hoek van 45° en zorg ervoor dat er voldoende luchtcirculatie is. Vermijd direct zonlicht en stralingswarmte.
- Spoel het zaad een drietal keer per dag tot de kiemen klaar zijn. Dit zal in goede omstandigheden na een 4 à 5 tal dagen zijn.
- Zet de kiemen daarna nog 1 dag in het zonlicht zodat ze kunnen drogen en chlorofyl kunnen ontwikkelen.
- Spoel de kiemen nog een laatste maal tot de vliesjes loskomen en trek ze uit elkaar.
- Laat ze in een vergiet uitlekken en uitdrogen.
Kiemgroenten kweken
Bij deze methode worden de zaden gekiemd in een schoteltje op een plaats waar ze voldoende daglicht kunnen ontvangen, zoals op de vensterbank. Tuinkers of cresson is waarschijnlijk de meest bekende en de meest gebruikte kiemgroente. Het is een bijzonder populair plantje waarvan zowel de kiemspruit als de jonge blaadjes worden gegeten. Ook mosterdzaad, tarwegras, daikon zonnebloempitten, boerenkool, bloedzuring,... kunnen op dezelfde manier worden gekweekt.
- Wil je zonnebloempitten of tarwe laten kiemen dan laat je ze best op voorhand een dag weken om ze vervolgens 1 à 2 dagen te laten kiemen in het donker zoals bij de vorige methode. Dit doe je tot er kleine kiempjes zichtbaar zijn. Bij de andere zaden of pitten is dit niet nodig.
- Leg in een schoteltje een laag keukenpapier of ongeparfumeerde watten die je vochtig maakt. Druk het meeste water eruit. Je kan ook een heel dun laagje aarde gebruiken of een speciaal kiemtoestel.
- Verdeel 1 à 2 eetlepels zaad gelijkmatig over het oppervlak en druk de zaden lichtjes aan. Gebruik je aarde, bedek de zaadjes dan nog met een heel dun laagje.
- Zet het schoteltje weg op een plaats waar er voldoende daglicht is maar geen directe zon.
- Besproei de kiemen dagelijks één of twee keer met water zodat de watten voldoende vochtig blijven.
- Na een 6 tal dagen zijn de kiemen klaar om op te eten.
Bewaar- en gebruikstips
Kiemen blijven ongeveer een week vers in de koelkast. Bewaar ze in een doosje maar zorg ervoor dat ze nog kunnen ademen, sluit ze dus niet luchtdicht af. Spoel kiem- en spruitgroenten altijd grondig voor gebruik, verwarm ze indien mogelijk en bewaar ze in elk geval niet te lang want ze zijn gevoelig aan bacteriën.
Champignons kweken
Oesterzwammen, bruine en witte champignons - je kunt ze moeiteloos zelf kweken met een handige kweekset. Het concept achter deze deze thuiskweekpakketten is simpel: iedereen kan zijn eigen champignons en paddenstoelen kweken. Het is toegankelijk voor iedereen, en het resultaat is altijd heerlijk vers!
In tegenstelling tot kiem- en spruitgroenten, worden paddenstoelen niet uit zaden gekweekt. Ze ontstaan uit specifieke sporen die, wanneer ze in contact komen met aarde of compost, mycellium vormen (een netwerk van schimmeldraden). Uit dit complexe netwerk ontstaan uiteindelijk de vruchtlichamen, oftewel de paddenstoelen zelf.
Onze kweeksets bevatten al een kant-en-klaar substraat met groeiend champignonbroed (mycellium). Het enige wat je hoeft te doen, is ervoor zorgen dat het substraat vochtig blijft en het op een geschikte plek zetten. De totale oogstperiode kan wel tot 3 maanden duren!