Kervel - Anthriscus cerefolium in de kruidentuin
Kervel is een éénjarig kruid en afkomstig uit het zuiden van Rusland, de Kaukasus en het zuidoosten van Europa.
De smaak van de geveerde blaadjes is subtiel en zacht met een lichte bijsmaak van peterselie, karwijzaad en een lichte anijstoets. Roomse kervel (Myrrhis odorata) is een doorlevende variant met groter blad en een nog meer uitgesproken zoete anijssmaak. Deze plant kan wel een meter hoog worden en heeft mooie witte schermbloempjes. Niet enkel het blad kan je gebruiken, de bloemen en ook de groene zaden zijn erg lekker om zo te eten of bij een vruchtensalade of muesli.
De meesten onder ons kennen kervel van de typische kervelsoep maar hij kan veel ruimer gebruikt worden. Gecombineerd met bieslook, peterselie en dragon is hij een vaste waarde in de Franse keuken, o.a. bij eiergerechten. Kervel smaakt ook heerlijk in een heldere bouillon en is subtiel bij vinaigrettes en boter of roomsauzen, zeker in vissauzen is de smaak van dit kruid subliem. Kervel accentueert andere kruiden maar solo staat hij ook zijn mannetje en kan je hem royaal strooien over groenten, salades, asperges, boontjes, wortels, bietjes,... Voeg hem steeds toe op het einde van de bereidingstijd want kervel verliest zijn smaak door verhitting.
Zelf kervel kweken
Kervel is gemakkelijk te telen en groeit snel. Zaai wel meteen op de juiste plek (dit kan ook in een pot) en eventueel meerdere keren. Het is geen veeleisende plant en kan zelfs in de halfschaduw in goed doorlatende vochtige grond groeien. Oogst regelmatig, waarbij je de buitenste bladeren eerst afsnijdt om de nieuwe groei te stimuleren. Doe dat vlak voor je het gebruikt, want kervel bewaart niet goed. Gedroogd verliest hij zijn smaak maar hij kan wel perfect ingevroren worden. Je kunt een deel laten doorschieten en zo vlot zelf zaad winnen.
Leuke weetjes over kervel
-
Als je kervel tussen sla zet, weert het slakken en luizen.
-
De etherische oliën en bitterstoffen van kervel hebben een goede werking op de nierfunctie, spijsvertering en werken bloedzuiverend.
-
Kervel bevat veel vitamine C.
-
Roomse kervel verzacht de hoest en versterkt bij bloedarmoede.
Kervel is niet gemakkelijk te onderscheiden van de, in het wild groeiende en giftige, hondspeterselie en dolle kervel.