menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    donderdag 28 maart 2024

Kamerplant van de week - Inge stelt voor: pannenkoekenplant

Uit de familie Pilea is de Pannenkoekenplant veruit de bekendste soort. Maar Pilea peperomioides lijkt in de verste verte niet op zijn groene verwanten. Pilea glaucophylla bijvoorbeeld, één van zijn broertjes, is een plantje met kleine zilvergroene blaadjes met een hangende groeivorm terwijl de pannenkoekenplant liever de hoogte in groeit. De pannenkoekenplant ziet er ook helemaal anders uit en heeft zijn naam wellicht te danken aan zijn grote ronde platte bladeren die iets weg hebben van een pannenkoek, je zou er het water van in de mond krijgen. De bladeren worden ook gekenmerkt door hun poriën die goed te zien zijn als je ze even naar het licht houdt.

In China, waar de plant oorspronkelijk vandaan komt, vergelijken ze de bladeren met geldmunten en hebben ze hem de naam Chinese Money Plant gegeven. Halverwege de twintigste eeuw vond Pilea zijn weg naar Europa maar in den beginne werd hij enkel in Scandinavië gekweekt. Gelukkig heeft deze ultieme retro plant uiteindelijk ook de weg naar onze contreien gevonden.

Pilea peperomioides - Pannenkoekenplant

De pannenkoekenplant is een klein wondertje. Naarmate de plant groter wordt, groeit hij in de hoogte, hij vormt als het ware een klein stammetje en ook de bladeren worden steeds groter. Bladeren met een doorsnede van 10 cm zijn dan geen uitzondering. Heel oude planten kunnen door de lengte van de stam en gewicht van de bladeren onstabiel worden en nood hebben aan ondersteuning. Je kan hem ook zijn vrije gang laten gaan waardoor heel grillige vormen kunnen ontstaan. Dit maakt elke pannenkoekenplant uniek!

De leukste en makkelijkste plant om te stekken

Wil je in no time een complete pannenkoekenfamilie in huis? Dat kan want de stekjes komen vanzelf uit de grond tevoorschijn als babytjes naast de moederplant. Het enige wat je moet doen is ze met een scherp mes zo diep mogelijk onder de grond los snijden van de moederplant. Dit kan vanaf het moment dat ze 5 of meer blaadjes hebben. Plant het stekje in pot- of stekgrond als er al worteltjes aan zitten of zet het eerst nog in een glas water tot het worteltjes heeft gekregen. Daarna kan je hem in potgrond verplanten.


Survivalgids

  • Standplaats: de plant staat bij voorkeur op een plaats met indirect licht, liever wat meer schaduw dan teveel zonlicht. Op een juiste standplaats zullen de bladeren donkerder kleuren en groter worden. Bij teveel zonlicht worden de bladeren geel en kunnen ze verschrompelen. Als de plant te donker staat zal hij minder nieuwe bladeren aanmaken en minder snel groeien. De plant vertelt je dus zelf als hij liever op een andere plekje zou staan.
  • Waterbehoefte: de pannenkoekenplant is geen dorstige plant. Eén keer in de week water geven is voldoende. Er mag in geen geval water blijven staan in de pot want dan kunnen de wortels gaan rotten. Hangen de bladeren slap, dan kan dit een teken zijn dat de plant te weinig water krijgt. Leidingwater met veel kalk kan witte stipjes op de bladeren vormen. Dat is kalk dat door de poriën wordt afgescheiden omdat de plant hier geen behoefte aan heeft. Het is niet schadelijk maar kan voorkomen worden door de plant te begieten met regenwater.
  • Sproeien: de plant houdt van een hoge luchtvochtigheid. Een te lage luchtvochtigheid veroorzaakt bruine randen, net zoals bij veel andere kamerplanten. De bladeren nu en dan besproeien voorkomt ook ongedierte en haalt het stof van de bladeren. Dit kan je doen met een plantenspuit of met een licht vochtige doek.
  • Voeding: bijkomende kamerplantenvoeding geef je enkel in de lente en in de zomer. In de herfst en winter is de plant in rust en heeft ze geen behoefte aan bijkomende voeding. Volg de instructies op de verpakking want overdaad schaadt.
  • Bloeien: je ziet ze niet zo vaak, maar nu en dan krijgt de plant kleine witte bloemetjes. 
  • Snoeien: het is niet nodig om de plant te snoeien. Oude bladeren, vaak de onderste, laten van zelf los en vallen af of kunnen makkelijk verwijderd worden. Vooral in de winter kan de plant bladeren laten vallen, dat is heel normaal bij de Pilea peperomioides. Zo kan de plant zich focussen op het vormen van nieuwe blaadjes.
  • Verpotten: de plant groeit niet super snel en hoef je maar elke 2 jaar te verpotten in verse potgrond. Doe dit aan het begin van de lente zodat de plant goed kan herstellen en fris het groeiseizoen kan ingaan. 
  • Giftig: de plant is niet giftig en hoef je dus niet af te schermen voor kinderen of huisdieren. 

Chinese Money plant

Waar kan je een pannenkoekenplant kopen?

Deze retro plant die ook in de jaren '70 erg in was, heeft zijn weg teruggevonden naar onze huiskamers. Door zijn bekendheid kan je de plant nu ook bij ons volop verkrijgen. Ben je overtuigd en wil je deze bijzondere kamerplant bij je thuis of aan iemand cadeau geven? Neem dan een kijkje in onze webshop waar hij omringd wordt door nog meer groene vrienden. 

#5973Inge

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies

Terug naar boven icoon